Закриват поредно българско училище

В училището в село Добърско, община Разлог в момента учат 13 деца. През следващата учебна година броят им ще намалее до петима ученици, съобщава БНТ. Това е причината за закриването на школото и преразпределението на децата към училището в най-близкото населено място, което в случая е Горно Драглище.

Учебното заведение в Добърско е функционирало близо 160 години, а в него се обучават ученици до 8-ми клас. От създаването си, за първи път през новата учебна година там няма да бие училищният звънец. Тази година няма първокласници, не се очакват и през следващата. Школото в Добърско е наследник на килийно училище, основано през 1861 г.

Хиляди ученици са получили образование в него, а сега местните жители страдат от факта, че то трябва да бъде закрито. И казват, че едно село без училище се превръща в махала. Според тях, повечето хора заминават да работят в чужбина, за да изкарват прехраната си и това води до обезлюдяването на Добърско. „Дори за петте деца, които остават ученици в добърското училище за догодина, не е сигурно дали всички ще учат тук“, казва кметът на селото Илиян Джунев. Родителите имат право да изберат учебното заведение и мястото, в което да запишат малчуганите си. Според данни на РУО, в Благоевградско за всеки випуск първокласниците намаляват с около 200 деца.

АТАНАСКА МАРКОВА
Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене