Грипната епидемия препълни детско и вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград, 9-месечно бебе с припадъци транспортирано за София

9-месечно бебе е транспортирано вчера от благоевградската болница в Трета градска болница в София с линейка под активно наблюдение от реанимационен екип.

Бебето е прието в детско отделение преди 4 дни с усложнения, то получавало припадъци, след консултации е преведено в реанимация, днес /б.р. – вчера/ е преместено за лечение в специализирано лечебно заведение, поясни директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

„Усложненията от вирусни инфекции продължават и в момента в Благоевград втора седмица има разкрити допълнителни легла към детско отделение и вътрешно за овладяване на създалата се ситуация”, каза д-р Митев.

Болничният директор поясни: „Допълнителни легла са разкрити в очно отделение и отоларингологично /УНГ/, предходната седмица са приети 52 деца на възраст от кърмаческа до 18-годишни, в момента се лекуват 30 деца под активно лекарско наблюдение. Завчера 55-годишен румънски гражданин с тежка пневмония е транспортиран от Разлог и приет по спешност за интензивно лечение в реанимация на МБАЛ – Благоевград.

„34 болни с усложнения от вирусни инфекции се лекуват и във вътрешно отделение, от тях 12 са с пневмонии”, каза началникът д-р Кондев. Специалистът по вътрешни болести поясни, че основна група от настанените за болнично лечение са в активна работоспособна възраст, сред тях и  30-годишни. 50-годишна жена с обострена белодробна болест е транспортирана по спешност от болницата в Гоце Делчев.

Д-р Кондев уточни, че първите признаци на вирусна инфекция не трябва да се подценяват, сред тях са повишената температурата, която почти не се повлиява от лекарства и компреси.

„Нетърпимо главоболие, слабост в мускулите и ставите, учестено дишане и недостиг на въздух, всеки един от тези симптоми е признак, че имунната система вече изнемогва и трябва да се потърси лекарска помощ. Ако не бъдат взети адекватни мерки, вирусът започва да поразява вътрешните органи – белите дробове, сърцето, мозъка”, поясни д-р Кондев.

Той допълни, че през първите дни на заболяването са възможни вирусни усложнения – бронхит, пневмония… Боледуването, дори и в по-лека форма, не бива да се подценява, болният да остане на легло, изолиран от околните, за да не се разнася инфекцията.  Всеки ден в образна диагностика на благоевградската болница специалистите откриват по 10 пневмонни на деца и възрастни. Лекарите предупреждават, че след грипната епидемия са опашките на вирусните инфекции с усложнения.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене