Слънчева неделя, температурите до 15°

В неделя – 10 февруари, ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще са около 0°, а максималните що достигнат до 15°. В сутрешните часове и преди обяд на отделни места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена.

Времето в Гоце Делчев ще е предимно слънчево и максимална температура 14°.

Над планините ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурата на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

По Черноморието също ще е слънчево но през деня постепенно ще се появи висока облачност. Максималните температури ще са между 7° и 9°, а на морската вода около 6-7 градуса.

През следващата седмица ни очаква понижаване на температурите и превалявания от дъжд и сняг.

Студената вълна от североизток се очертава да удържи днес, макар и като параметри  даотговаря на сравнително плахо застудяване. Пред полунощ над цялата страна температурите бяха над нулата.

Точно на точката на замръзване бе единствено в подножението на Чепън планина при Драгоманското поле и при Разградските височини. Причината за устойчивостта за студеното време или по-скоро леко поднормените температури е антициклон с център над Поволжието – средното течение на Волга, сравнително слаб, който насочва или по-скоро поддържа приток на студ.

От северозапад наближава пореден доста дълбок атлантически циклон, който ще руши доминацията на и без това сравнително слабият студен Волжски антициклон.

Топъл полъх от Либийската пустиня в неделя

След изтласкването на студения антициклон на изток страната за кратко ще се озове под влиянието, сравнително слабо на антициклонален гребен с център в източната част на Либийската пустиня.

Ще цари почти безветрие, съвсем леко ще подухва южняк. Най-осезаемо ще се усеща затоплянето по долините на Струма и на Места. Изгледите са в неделя да няма съществени топли избухвания и в Санданското поле, не повече от 11-12 градуса, южнякът ще е много слаб, почти неосезаем.

Атлантическият циклон ни наближава в понеделник, студен фронт вечерта

Още в късните часове ще попаднем в югоизточната периферия на атлантическия циклон, което предвещава студен фронт, който винаги се предшества от южни ветрове. Температурите ще се вдигнат още с южняците. Но засега изгледите са да не е толкова значително повишението спрямо неделните стойности, може би само минималните ще мръднат леко нагоре.

През деня ще е с променлива облачност в понеделник, намаляваща до слънчево, но вечерта ще премине студен фронт, съпътстван от валежна зона. Валежи от дъжд ще започнат – от умерени до интензивни, първо от Видинската низина около и след залез в понеделник в посока югоизток се очертава да се придържа дъждовно-снежният фронт.

Паралелно и вятърът ще се усилва от умерен до силен и ще обръща посоката на запад-северозапад, като едва във вторник около обяд вече ще е изцяло северозападен.

Студеният фронт прави циклон над Долнодунавската равнина

От баричната долина, която ще се спусне към Западните Балкани в понеделник следобед се очертава да се образува циклон, който се явява рожба на студения фронт, което създава условия за по-интензивни валежи над цяла Северна България.

Във вторник се очертава да са предимно от дъжд, но в нощта срещу сряда с отслабването на запад-северозападния вятър и дори леко завъртане от североизток, ще премине в сняг.

Засега най-интензивни се очертават снеговалежите, но с очаквания за скромна снежна покривка до 10 см, между долините на Янтра и Русенски Лом. Трябва да позаснежи Средния Предбалкан, част от Средната и като чели повече Източната Дунавска равнина.

Сняг в сряда и в Тракия

В сряда и в Тракия е възможно да повали малко сняг, както и на югоизток – към Ямболското, Елховското поле и в Сакар Странджа. Температурите доста ще се понижат и следобед ще са в тесни граници от 0 до 2, а на югозапад – до 5 градуса.

Студът във височина до тогава няма да е толкова много, че да е достатъчен да направи ледени дни, а и снягът ще е по-скоро ограничен като количество, затова впечатляващи студове като за февруари трудно биха били възможни.

Вятърът обръща от североизток, навлиза сибирски студ

Студът няма да е чист сибирски, а своеобразен микс от континентален и океански. В сряда може да повали сняг в Тракия, тъй като още по обяд вятърът ще започне да обръща от североизток, ще попаднем в югоизточната периферия на засилващ се западноевропейски антициклон, който ще остане в наследство след преминаване на дълбокия атлантически циклон. Антициклонът ще се измества на изток и затова вятърът ще е първо запад-северозападен и около обяд сряда трябва да обръща на североизточен, а по морето изглежда ще да е доста силен, леден вятър или по-скоро почти. На запад ще полъхва по-слабо, но ще държи студено с максимални около 0-5 градуса.

Студ и вятър на изток в деня на влюбените

На 14 февруари се очертава да е по-скоро студено като за разгара на Малък Сечко, на изток ще продължи да духа от умерено до силно студено, максималните ще останат почти без промяна, по-дълбоки минуси до -5 са възможни на североизток. Но там ще е по-скоро ветровито, така че ще си останат до -3 -4 ограничени.

Студът отслабва в петък, но се задържа до края на седмицата

Малък Сечко се очертава да заложи на студ и поел веднъж ледената прегръдка на Източноевропейската равнина, която се явява посредник за Сибирския студ, няма да е пусне, освен в неделя и понеделник, когато ще е по-топло.

От сряда до неделя ще преобладават северните течения, макар и да от петък до неделя да се поуспокои, а в неделя – по-следващата, 17.02, и да се постопли и слънцето да се наложи. В петък е възможно да прехвърчи слаб сняг в Източния Предбалкан.

Като валежи до сряда не се очертават повече от 20-25 литра и то основно между Янтра и Русенски Лом. Но има разминаване между моделите американския дава повече сняг между Осъм и Огоста, това до сряда. От четвъртък до неделя се очертават локални и символични валежи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене