Свържете се с нас

ПОСТОЯННИ 1

Кметът Москов: Крайно време бе държавата да подкрепи общинските болници

Публикувано

на

Надявам се, че този път държавата наистина ще обърне сериозно внимание на общинските болници в дългосрочен план, а не само в момента да реши някакви проблеми и после пак да ги забрави. Защото отдавна е ясна картината в здравеопазването, пари има, просто трябва държавна подкрепа, за да има болнично лечение по места. България не е само София. Така коментира кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, отпускането на повече пари за общинските лечебници и вдигането на заплатите на медиците в тях. Той признава, че в последните години МБАЛ „Иван Скендеров” в града е на ръба на оцеляването, всяка година се налага общината да заделя от парите на данъкоплатците, за да помага финансово на здравното заведение.

Община Гоце Делчев има и специална програма за стимулиране на младите лекари, които предстои да вземат специалност и след това да започнат работа в местната болница. Петима млади лекари-специалисти са  привлечени да работят тук в последните два месеца. Общината осигурява средства за издръжка на млади лекари, които предстои да вземат специалност, като те се задължават след това да работят минимум 5 години в болницата в Гоце Делчев. Освен това общината оказва пълно съдействие на лекари не само от района, но и от цялата страна, които вече са придобили специалност, но не разполагат със собствено жилище в Гоце Делчев. Ако те постъпят на работа в МБАЛ „Иван Скендеров“, общината им оказва помощ за придобиване на дом или осигурява терен за построяване на жилище. През тази година в общинския бюджет са осигурени 123 000 лв. за реализиране на тази програма, с която се подпомага специализацията на млади лекари.

„Въпреки всички тези наши усилия всяка година на практика спасяваме съществуването на болницата. А Неврокопският край е жив регион, тук има 70 000 души население в четирите общини. Необходимо е държавата да помага на здравеопазването по места, за да има стимули за лекарите да работят и извън София. В противен случай след години всички от нашия край ще са принудени да пътуват до столицата, за да се лекуват”, смята Владимир Москов.

kmeta.bg

коментара

Новини

15 Август – празнуваме Голяма Богородица

Публикувано

на

На този ден имен ден празнуват: Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo, Деспинa

Информация за Голяма Богородица

Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Традиции и обреди

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. Никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.

На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.

Поверия

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Хиляди детски усмивки в първия ден на Детски панаир – Благоевград

Публикувано

на

Деца и родители заедно се забавляват в първия ден на Детски панаир в Благоевград. Инициативата се организира от Община Благоевград и Фондация „Easy Art“, с председател Станка Желева. В тазгодишното издание са включени над 40 културно-образователни инициативи. Малчуганите могат да създават глинени съдове, да свирят на барабани, да рисуват, да правят опити, да шият, да изработват бижута, фигури от пластилин. Освен работилниците по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки и грънчарство, на площадното пространство бе направена и демонстрация от младите пожарникари от СУ „Св.Климент Охридски“. Най-малките с желание и интерес слушаха и гледаха пожарникарите от Благоевград, които им обясняват и разказват за своята професия, а след това, желаещите могат да се качат в истински пожарен автомобил. Заниманията в Детски панаир 2019 продължават през целия ден и утре, отново на площад „Македония” от 10.30часа. Богатата програма е насочена към социалната интеграция и личностната реализация, развитие и утвърждаване на културата, науката, образованието, духовните ценности и физическата култура.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ