Свържете се с нас

Култура

Детски празник под надслов „Училище за магия и вълшебство Хогуортс“

Публикувано

на

На 7 февруари от 10.30ч. в Читалнята на Детски отдел се проведе Детски празник под надслов „Училище за магия и вълшебство Хогуортс“ по повод Нощта на книгите за Хари Потър, която ще бъде отбелязана в много страни на 7 февруари 2019 г.

Нощта на книгите за Хари Потър се отбелязва от 2015 г. в цял свят, включително и България, като целта на събитието е феновете да отпразнуват любовта си към поредицата на  Дж. К. Роулинг и да предадат магията на четенето на нови читатели. Всяка година темата на празника е различна. За 2019 г. е определена темата „Училище за магия и вълшебство Хогуортс“.

Участници в тържеството  бяха  Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и   ученици от  IV клас на II ОУ „Д. Благоев“ с ръководител г-жа Десислава Стоилова. За тържеството децата  се маскираха като герои от книгите за Хари Потър. Имахме момче Хари Потър, малки магьосници и вещици.

Оформихме четири къта за домовете на училище Хогуортс – Грифиндорф, Хапълхаф, Слидерин и Рейвънклоу. Направихме разпределителна церемония с шапка, стол и листчета. Прочетохме магьосническото приветствие за празненството ни по повод  „Нощта на книгите за Хари Потър“.

Група деца представиха любими откъси от книгите за Хари Потър: от книгата „Хари Потър и Философският камък“ – „Добре дошли в „Хогуортс“  и „Куидич“ и от книгата „Хари Потър и Стаята на тайните“ – „Кабинетът на Дъмбълдор“.

Направихме художествено ателие. В него децата по домове  оцветиха гербовете на домовете,  направиха дизайн на чорапите на Доби и решиха решетката – „Намерете думата в „Хогуортс“. Група ученици прочетоха репликите на професорите, останалите ги отгатваха. Продължихме с големия магически куиз.

На финала на празника  раздадохме сертификати за участие на децата и ги почерпихме с лакомства.

коментара

Култура

Музеен урок по родолюбие, проведоха вчера в Гоце Делчев

Публикувано

на

Вчера, в късния следобед, Общински исторически музей в Гоце Делчев организира провеждането на музеен урок по родолюбие, посветен на 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски. В събитието се включиха ученици от основни и средни училища в града, както и ученически клубове по история. Участниците в урока представиха живота и делото на Апостола и дискутираха на тема „Заветите на Левски и наследството, което ни е оставил“.

Целта на този нестандартен за учениците урок бе, да изразят собствените си изводи за това, как разбират заветите на Левски и как ние, съвременните българи трябва да ги тълкуваме. Темата на урока бе подбрана така, че да провокира у учениците познания извън учебния материал по история.

„Левски е познат на всички нас. Апостола е най-съвършения синтез на мисъл и воля, на живот и дело. За това у него няма колебание, няма раздвоение“, каза Златка Симеонова, служител в общинския исторически музей в Гоце Делчев, организатор на събитието.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Лъвовете от Трето ОУ скачаха геройски в деня на отбелязване на 146 години от обесването на великия Васил Иванов Кунчев

Публикувано

на

Ученици и учители от Трето ОУ отбелязаха 146 години от героичната гибел на Апостола на свободата със състезание „Лъвски скок“ и кратка литературна програма.

Ученици от V клас рецитираха стихотворения, а малките певци от „Вокална група“, под ръководството на своя ръководител г-жа Узунова, изпяха красиви български песни, посветени на Васил Левски.

След емоционалната програма се проведе и състезанието „Лъвски скок“, което е традиционен за Трето ОУ „Братя Миладинови“ и се провежда вече три десетилетия.

Кът със снимки, портрет и мисли на идеолога на българската национална революция, разказаха за живота и дейността на Васил Иванов Кунчев, а 6-метровият български трибагреник засили още повече патриотичното чувство на всички присъстващи.

По четирима представители от всички класове (две момчета и две момичета от I – VII клас), скочили най-много в предварителните серии, премериха сили и постигнаха завидни резултати.

След оспорвана надпревара, с бурната подкрепа от всички ученици, бяха отличени най-добрите участници в състезанието. Те бяха наградени с медали от г-н Каракиев – начален учител.

На мероприятието присъстваха и много родители, и гости на иновативното Трето ОУ.

Организатори бяха: Комисията по ритуализация и Спортна комисия към Трето ОУ.

Списък на медалистите:

КЛАСИРАНЕ – МОМЧЕТА

I – IV КЛАС

I място – Георги Главчев – IV а (2,00 м)

II място – Ерик Колджиев – IV а

III място – Юлиан Стефанов – IV б

V – VII КЛАС

I място – Иван Занев – VII а (2,40 м)

II място – Рикардо Сепетчиев – VII а

III място – Георги Шагов – VI б

КЛАСИРАНЕ – МОМИЧЕТА

I – IV КЛАС

I място – Мария Дюлгерова – IV б (1,88 м)

II място – Ели Халачева – IV а

III място – Марина Зайкова – IV б

V – VII КЛАС

I място – Магдалена Петелова – VII а (2,15 м)

II място – Снежана Костадинова – VII б

III място – Лилия Малакова – VII б

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ