Жельо Бойчев: Дебатът за задължителното гласуване трябва да се състои

20140609.rozkvlyopw

– Трябва да се чуе мнението на останалите политически сили

Дискусията относно задължителното гласуване тече отдавна в рамките на БСП, във вторник ще бъде разгледана и ще бъде взето политическо решение от НС на БСП. Това каза в студиото на БНТ народният представител от КБ Жельо Бойчев.

„Преди известно време щях да ви кажа, че едно право да бъде вменено като задължение би ми се струвало неестествено, но цялата ситуация през изминалата една година и направеният анализ показва, че по същество процентът на хората, участващи в избори, пада и всяко едно правителство биваше издигано от малцинство”, добави той. По думите му дебатът за задължителното гласуване така или иначе трябва да се състои и в момента това няма как да е прищявка на БСП.

„Ние сме готови да обсъждаме тази тема и в крайна сметка трябва да се чуе мнението на останалите политически сили”, категоричен бе народният представител. Той каза още, че през последната година са били дадени много възможности за политически анализи и българските политици трябва да са разбрали, че тази година на омраза и противопоставяне не е довела до нищо добро. На въпрос, какви са отношенията между БСП и ДПС, Бойчев бе категоричен, че няма нужда в политиката да бъдат вкарвани емоции и, че партиите стоят зад подкрепата си на кабинета и след като българският избирател не е дал възможност за еднопартийно управление е съвсем нормално да има разминаване по различни въпроси между двете партии.

„Сложната политическа конфигурация в парламента никога не е изключвала предсрочни избори, поели сме различни ангажименти и се стараем да ги изпълним, въпреки сложната политическа ситуация, но този въпрос е обсъждан и при нас”, добави Бойчев. Според него, некоректното в ситуацията е, че този въпрос трябвало да бъде обсъден между партньорите и тогава да бъде публично обявено, но партньорите в управлението са избрали другия подход – да си говорят през медиите, но по-коректното отношение предполага след като заедно сте поели една отговорност – заедно да взимате всичките решения. Народният представител каза още, че във вторник, в рамките на БСП, предстои много сериозен разговор за всичко това, което се случва последната година, за резултатите от изборите и той трябва да проведен откровено и искрено, като добави, че в крайна сметка БСП дължи това на своите избиратели и трябва много ясно да им бъде посочено, че социалистите са разбрали техния вот от 25 май. „Изхабяването в политиката в България е голямо през последните години и няма нищо лошо да има промени. По-важният разговор е как трябва да бъдат променени функционирането и политиката на БСП. Партията е била силна, когато е използвала до своя потенциал, когато решенията са се взимали от по-голям кръг от хора. Това предполага привличането на по-голям кръг от хора около ръководството, тъй като в последно време се наблюдаваше едно затваряне”, заяви Жельо Бойчев.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене