Възкресител на старини, бит и култура

Стефан Илич Веркович е роден в Угляра, Босна на 4.3.1821 година. С огромни познания и опит е в областта на етнографията, фолклористиката, археологията и се изявява като възкресител на старините, бита и културата в Македония и други райони. Името му се вплита и като славист и като деец на националните борби за освобождението от турското феодално управление.
Образование взема в град Толиса, Босна, после учи и се замонашва във францисканския тамошен манастир, следва теология и философия в Загреб. От 1843 година работи към правителството на Сърбия, изпълнявайки политически мисии в полза на освободителните борби в Хърватия и Сърбия.

От 1862 година се посвещава на изцяло научна и друга народополезна дейност като се установява в Солун. Тук той има възможност да обикаля из различни краища на страната, да издирва и проучва археологически паметници и всякакви други старини, пред очите му попадат ценни книги, написани на старобългарски и южнославянски езици. Свързва се с много дейци и учители на просвещението и културата, повечето от които му стават и сътрудници и му предоставят информация и документи из миналото на каазите Мернишка, Петричка Неврокопска, още из Солунско, Горноджумайско и други места. Благодарение на личните си обиколки и на сътрудниците си той успява да събере много материали, свързани с древните старини, с етнографията, бита и фолклористиката, представена от старинни песни, легенди и предания.
Сред делата на Стефан Веркович е и подпомагане откриване на нови училища и подпомагане на съществуващите. Поема като своя задача и набавянето на учебници, на учебни помагала и книги, съдейства за назначаване на учители, подпомага за разпространението на излизащите по това време в Цариград български вестници и списания, за църквите осигурява църковни книги, одежди и различна утвар. Непрестанно е и в борба с гръцкото духовенство, опитващо се да елинизира населението и да вувежда гръцкия език в училищата и църквите.

Когато пламва Руско-Турската война от 1877-1878 г. е в Санкт Петербург , Русия, а от 1881 г. е в България. Тук вече успява да реализира многообхватния си труд . Едно след друго се появяват книжовни издания, сред които са „Народни песни на македонските българи“, „Описание бита на македонските българи“, „Веда Словена“, „Топографски и етнографски очерк за Македония“.
Пропуск ще е да не се отбележи заслугата на Стефан Веркович и в привличането на учени от други страни да работят за младата българска държава и за развитието на културно-политическите отношения между страните на Балканския полуостров.

Борислав Струмянов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене