Текстилните компании в Благоевград,Сандански и Петрич работят на печалба

Между 25% и 108% е ръстът на приходите на фирмите в топ 20 за сектор „Текстил и облекло“, които влизат в класацията „Гепард“ за 2017 г. Само една компания – „Артекс“, отчита трицифрен ръст на оборота спрямо 2016 и оглавява класацията. Темповете на растеж са под тези, реализирани от лидерите през предходната година, когато имаше четири компании с трицифрено повишение на приходите. Сега в топ 3 по приходи като номинална стойност са „Булгарконф“ – Пловдив, лидерът от миналата година „Континентал къмпани“ – Кърджали, и „Воя Фасион“ – с. Еленово.

„Континетал къмпъни“ е дружеството в топ 20, което отчита най-висока печалба през 2017 г. (2.855 млн. лв), следвано от втората в тазгодишната класация „Фешън съплай“ – Благоевград (2.401 млн. лв.), и „Ричмарт“ – Русе (1.832 млн. лв.).

Само една фирма в таблицата – „Чимбидиум“ – Враца, е работила на загуба през 2017. Компанията обаче е най-големият работодател в топ 20, следвана по броя на заетите от „Омелия“ – Мадан, и „Марциа Багс“ – Пловдив.

ТОП 3

С ръст 108.7% „Артекс“ – Ардино, оглавява класацията за най-бързо развиващите се компании в сектора. Фирмата е основана преди повече от 35 години и произвежда прежди. „Притежаваме модерна предачница – оборудвана с рингови предачни машини за производство на прежди от естествени, изкуствени и синтетични щапелни влакна за тъкани и плетиво. Ръстът на приходите през 2017 е най-високият за компанията досега и се дължи на настойчивото търсене на пазари в страната и чужбина, разнообразяването на асортимента на продукцията, подобряване на качеството на изделията и утвърдената ценова политика на пазара“, коментира за „Капитал“ Сафет Илязов, изпълнителен директор и един от съдружниците във фирмата.

Той уточни, че през 2016 г. „Артекс“ е инвестирала 12 хил. лв. в сградния фонд, а през 2017 – 150 хил. лв. в нови машини с по-висока производителност. „През изминалите осем месеца от 2018 сме инвестирали други 80 хил. лв. за нови съоръжения и оборудване и за подобряване на условията на труд в работните помещения. До края на тази година очакваме общата сума на инвестициите да надхвърли 100 хил. лв.“, казва Сафет Илязов.

По данни на фирмата делът на продажбите й за вътрешния пазар през 2017 г. е 32.47%. „Зад граница поддържаме търговски връзки с Македония, Сърбия, Турция и др. Основен дял в износа заема Турция с 57.86% от общите приходи с тенденция този дял да се запази и през 2018 г. „, коментира Сафет Илязов. По негова оценка постигнатото през 2017 г. е максимумът, който фирмата би могла да постигне засега, тъй като капацитетът й е изцяло запълнен. Затова „Артекс“ търси начини да увеличи производствените си възможности, включително и чрез европейски средства. „Най-сериозният проблем, чието разрешение не е по силите на ръководството на дружеството, е липсата на необходимата квалифицирана работна ръка, или липсваща изобщо такава, която да замести хората, напускащи поради пенсиониране, търсене на работа в страните от ЕС или по други причини“, обобщава Сафет Илязов.

С 96.8% ръст на приходите „Фешън съплай“ – Благоевград, заема второ място в секторната класация. Компанията произвежда мъжки и дамски облекла по поръчка на чуждестранни възложители и на свой ред възлага поръчки на повече от 10 фирми подизпълнителки, уточниха от дружеството. Едноличен собственик на капитала е Димитър Сотиров Стойков. През последните години дружеството инвестира над един милион лева в машини за дигитален печат върху полиестерни тъкани, което му дава възможност да отпечатва дигитално платове на индустриално ниво. Тази година фирмата е закупила нови терени и през 2019 ще започне да изгражда втора производствена база, коментираха от „Фешън съплай“.
Лидерът за сектора от миналогодишната класация – „Континентал къмпани“, през 2017 е на трето място със 77.9% ръст на приходите. Фирмата е със седалище в Петрич, но производствената й дейност е в Кърджали. Търговският регистър отчита промяна в собствеността – едноличен собственик на капитала обаче е отново гръцки гражданин – Димитриос Георгиос Авгеринакис. „Континентал къмпани“ е създадена преди четири години, произвежда по поръчка на възложители спортни панталони и горно облекло и работи с над 10 подизпълнителя, уточниха от компанията. Основните й пазари са ЕС и САЩ. Дружеството е сертифицирано по международния стандарт ISO 8000 за система за управление на социалната отговорност и постоянно подлежи на одити за условията на труд и заплащане. „Ръстът в приходите се дължи на качеството на продукцията, доверието към нас, инвестициите в обновяване на производството. Държим темпото и се радваме, че има фирми, които са ни изпреварили по ръст на приходите“, коментираха за „Капитал“ от „Континентал къмпани“.

РЪСТ ОТ 40% ДО 70%

Пет фирми отчитат между 40% и 70% ръст на оборотите през 2017. „Ричмарт“ – Русе, отново е 4-о място в класацията „Гепард“ за сектора. Фирмата е собственост на Мартин Данчев Йорданов и произвежда мъжки костюми за водещи модни марки от Холандия, Белгия, Германия, Франция, Англия, Италия, Австрия, включително и по индивидуална поръчка (Made to measure) с марката Richmart. Началото на дейността й е през 2000 г. По данни на дружеството то използва консултанти от България, Германия, Холандия, САЩ, за да развива производството си.
Петата в класацията – „Болан България“, София, в края на миналата година откри в Ловеч нова фабрика за домашен текстил. Компанията е собственост на германския „Болан холдинг“ и произвежда градински възглавници и възглавници за спане, предназначени за търговските вериги в Западна Европа. От години работи с доставчика на IKEA – фирма „Калинел“ в Троян, но вече инвестира в собствена производствена база.

„Загора чорап“ – Стара Загора, слиза с една позиция надолу спрямо миналогодишната класация до 6-ото място. Основана е през 2004 г. като част от „ICS груп“ – един от най-големите производители на чорапи и конци в Турция с 65% пазарен дял в южната съседка. Турският холдинг изнася чорапи за Западна Европа и САЩ чрез „Загора чорап“. Опаковането на експортните продукти и осигуряването на качествения им контрол също се извършва от старозагорското дружество. В началото на 2012 г. българската фирма започна производство и на текстурирани и усукани конци.

„Юръпиън Бединг къмпани“ – Дряново, миналата година беше на 20-о място в класацията с 22% ръст на приходите. Тази година фирмата се изкачва на седма позиция с 47% скок на оборота. Дружеството произвежда текстилни изделия за легла и за матраци. Едноличен собственик на капитала е „Ню мениджмънт“ на Свилен Благоев Лозев.

Гръцка собственост е и осмата в класацията – „Венус текстил“, гр. Сандански, която е притежание на Николаос Атанасиос Пликас.

СКОК МЕЖДУ 30% И 40%

Шест компании са със скок на приходите между 30% и 40%. „Грифоне“ – Нови Искър (9), e eдинственият представител в таблицата на производителите на спортни обувки и пантофи. Компанията е италианска инвестиция – собственост е на „Маркер Фолкл С.Р.Л.“.

Текстилната фабрика „МАК-В“ – Габрово, отново влиза в секторната класация „Гепард“ – този път на десета позиция. Компанията е специализирана в производство и доставка на военни, полицейски, пожарникарски униформи и екипировка. По данни на дружеството то е лидер в тази част на Европа при производството на военно тествани текстилни продукти. Компанията разполага с цялостна производствена линия за подготовка, тъкане и апретурна обработка на всички видове тъкан текстил. Дружеството е публично.

Шивашката фирма „Чимбидиум“ – Враца (11), също е с италиански собственик – „Пьотере“. В тази група е и пловдивската текстилна фабрика „ВиоМода“ (12), която е специализирана в производството на функционални платове за спортни облекла и облекла за дейности на открито за световни брандове, както и на работно облекло. Дружеството присъстваше и в миналогодишната класация. Фирмата е чуждестранна инвестиция – на „ВиоМода ГмбХ“, Австрия, и вече разшири капацитета си с нова производствена база в Кричим.

Чуждестранен е собственикът и на шивашката „Воя Фасион“ – с. Еленово, Благоевград (13) – също участник в миналогодишното подреждане за бранша. Фирмата произвежда горно облекло и е притежание на Николаос Кириаку. През лятото на 2017 от компанията обявиха намерението си за строителство на нова фабрика в Благоевград върху 2875 кв.м, а собственикът беше декларирал пред общината, че заетите в нея ще са 184. Предметът на дейност на дружеството е в широк диапазон – от ишлеме и търговия, през изкупуване, преработка и продажба на селскостопанска продукция и диворастящи гъби и билки до транспорт, таксиметрови услуги, строителство и търговия с интелектуална собственост.

„Марциа Багс“ – Пловдив, (14) е единственият производител на чанти и куфари в секторната класация и също е италианска инвестиция. Едноличен собственик на капитала е Джузепе Галучи.

СКОК МЕЖДУ 20% И 30%

Класацията завършват шест фирми, които отбелязват ръст на приходите между 20% и 30% през 2017. Производителят на дрехи „Модело“ – с. Копривлен, Благоевград (15), също е с гръцки собственик – Николаос Пападопулос Папаниколау.

„Булгарконф“ – Пловдив (16), предлага облекла и трикотаж, модна конфекция и аксесоари. Основен акционер в компанията е Джорджо Мартини. Дружеството консолидира отчетите си с „Палиети конфекциони“, „Весела конфекциони“, „Италиан тренд“.

Чуждестранни и български собственици притежават „Е.П.КОН“ – с. Джерман (17) – Любослав Иванов Венков, Венцислав Иванов Венков, Едвиг Емиел Лиедтс, Йенс Лиедтс и Ниелс Лиедтс от Белгия.

„Джоди 1“ – Сливен (18), присъства и в миналогодишната секторна класация. Фирмата е семейна, основана е от Донка Илиева през 1993 г. В началото произвежда мъжки и дамски спортни екипи за вътрешния пазар – собствено производство, но през 2000 г. се насочва към поръчки на ишлеме за дамска и мъжка конфекция. През 2009 г. във фабриката се обособява собствена моделиерна с екип, което й дава предимство при поемане на поръчки и й позволява да предлага готов продукт. По данни на компанията тя е специализирана в изработка на дамски и мъжки класически панталони и поли по поръчка на водещи европейски и световни брандове, сред които Benetton и s.Oliver.

Едноличен собственик на капитала на софийската „Андрюс фешън“ (19) е Павлин Стоянов Андреев. Модната компания притежава над 20 магазина в страната и продава мъжки и дамски облекла и аксесоари под марката Andrews. Дружеството предлага и услугата Made To Measure (шиене по мярка), както и ушиване на нестандартни модели – например различни цветове за ръкавите, ревери, кръпки, ципове, персонализиране с монограм и други подобни детайли, който открояват личния стил.

Таблицата затваря „Омелия“ – Мадан, собственост на Ясен Стефанов Керменов. Дружеството е специализирано в производството на работно, униформено и специално облекло. Развива дейност в няколко направления: работни прахозащитни облекла; медицински и хирургически облекла; униформени и нестандартни облекла; фирмени надписи и бродерия; облекла от негорим плат; защитни работни облекла.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене