Народният представител от ГЕРБ Александър Мацурев:Румен Радев не уважава избора на народа си!

Две години след като влезе на Дондуков 2 Румен Радев все още е в някаква сива зона, в която липсва неговото мнение, категоричност и яснота, а за пореден път слушаме изявление продукт на неговия щаб. Такава бе и последната му реч – зле скалъпен пасквил, хулещ собствената му родина. Не казвам държава, защото това е термин приложим за държавник, какъвто лицето Радев не е.

В своеобразния отчет на двойката от Дондуков 2 видяхме повече израз на президентско поведение и позиция във вицепрезидента Йотова, която личи, че е осъзнала функцията на президентската институция да обединява и сплотява.

В постоянните критики на Радев срещу българските институции проличава, че той сякаш е „изгубен в превода“ – целенасочени упреци целящи уронване на престижа на местна власт, съдебна власт, и други, но без конкретика, която да подкрепи с факти, конструктивни предложения и идеи, които да показват, че целта му е позитивна а не опорочаване на институциите на българската държавност.

По отношение на постоянните му критики относно изборните процеси през последните години, прозира отново политическата му немощ, да изложи аргументи в защита на доводите си, че изборите не са били честни. Факт е, че няма съдебна или друга българска или европейска институция, която да е дала знак за опорочен избор. Удобно пропускайки фактът, че последните избори за парламент бяха проведени от назначеното от него т.н. „служебно правителство“.
Ще повторя, че президента Радев все повече попада в ситуацията на „изгубен в превода“, позволявайки си от трибуната на поста, който заема да говори за предсрочни избори при работещ парламент, балансирана икономика и постигнат консенсус с важни социални и икономически теми – парите за хората с увреждания, инфраструктура и др. На същият принцип би било редно да се поиска неговата оставка, и предсрочни президентски избори, поради постоянния конформизъм, нихилизъм към нация и институции и липса на продуктивност в единението на държавата.

Постоянният му назидателен и осъдителен тон може би иде реч да ни подскаже, че той вече има изготвен (или по-скоро изготвен от началника на кабинета му Иво Христов) готов политически проект, и може би, подчертавам може би бегли наченки на политическа воля и мъжество, за създаване на собствена партия и готовност за управленски мандат в изпълнителната власт.
Тогава ще му се налага да „защитава честта на пагона“ и ежедневно да бъде на предна линия – да решава проблеми, да отлъчва своите, които будят съмнение в честността, да се сблъсква със сложни казуси, в които залогът е човешки съдби. Като казусът на децата с увреждания.
Относно френетичната му идея за закупуването на шведските Грипен, прозира зависимост, или обвързаност, което само по себе си е недопустимо за ранга на първия мъж в държвата. А що се отнася до идеята за създаване на Съвет за стратегическо развитие на България, то може би за първи път има какво да се каже за Радев – чел е идеите на президента Плевнелиев, и ги е припознал като свои…но безплоден опит да покаже креативност и готовност за работа.
Упоритият отказ на Радев да признае успехите във външната политика на Борисов като премиер и кабинетът са поредна проява на политическа немощ, комплекс, и е автогол за България – на фона на фактите признати от Европа, че България е най-стабилна държава на Балканите.
А демонстрираният от него отказ за диалог с българското правителство избор на 1.5млн. българи е всичко друго , но не и поведение на политик, който уважава избора на народа си.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене