Свържете се с нас

ВИДЕО

31 449 760 лв. е общият проектен бюджет на община Гоце Делчев за 2019 година

Публикувано

на

Тридесет и един милиона, четиристотин четиридесет и девет хиляди и 760 лв., е общият, проектен бюджет на община Гоце Делчев за 2019 година. Бюджетът бе гласуван на редовно заседание на общинския съвет в четвъртък, според закона за публичните финанси и на закона  за държавния бюджет на Република България. Приходната част на бюджета с държавен характер възлиза на 19 649 760 лв., а приходите с общински характер са 11 800 000 като в това число са и местните приходи от 6 706 166 лв. Целевата субсидия на общината за капиталови разходи е 377 100 лв. и инвестиционен кредит в размер на 900 000 лв. За зимно поддържане на пътища и улици в общината са предвидени 106 300 лв.

Държавните дейности в разходната част на общинския бюджет за 2019 г. са 19 649 760 лв., в т.ч. текущите разходи са 10 138 198 лв. и капиталови разходи, 511 560 лв. Разходите за общински дейности в бюджета са общо 11 800 000 лв. като в т.ч. 6 449 332 лв са текущи разходи, разходи за лихви по заеми и такси – 100 620 лв, капиталови разходи – 4 982 058 лв., съфинансиране по европейски проекти – 168 000 лв. и дофинансиране – 50 000 лв.

„За първи път тази година предлагаме да се формира разходен фонд за текущи ремонти и обзавеждане в детските градини които средства да бъдат целиви се разплащат само за такива дейности“, обясни директорът на направление финанси на при общинската администрация, Йорданка Ендрева.

 

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Публикувано

на

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ВИДЕО: 147 години от рождението на патрона на града – Гоце Делчев, почетоха днес неврокопчани

Публикувано

на

Рождената дата на своя патрон, 4. февруари 1872, жителите на Гоце Делчев, отбелязаха днес с възпоменателен митинг. На неврокопчани, бе припомнено извършеното от революционера през краткият му живот. За трескавата бунтовна работа, която направи от целия народ могъща революционна организация за освобождението на останалата част от родината под турско владичество

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев по повод 144 години от рождението му, венци и цветя пред паметникът на централния площад, венци и цветя поднесоха: кмета на града, Владимир Москов и заместник кмета Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим, депутатът в Народното събрание от БСП Гоце Делчев, РПУ Гоце Делчев, Районната противопожарна служба, гранична полиция, политически партии, пара военни и обществени организации, ученици от всички основни и средни училища в града, както и от много граждани граждани.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ