Кметът на община Струмяни Емил Илиев: Село Илинденци празнува 27-ото издание на Празника на боговете на виното, в настоящата година продължаваме с реализирането на мащабни инфраструктурни проекти

Кметът на община Струмяни Емил Илиев е домакин на 27-ото издание на Празника на боговете на виното, който се провежда в с. Илинденци. От няколко години уникалният празник на виното се организира под патронажа на кмета на с. Илинденци Илия Башлиев. Кметът Е. Илиев бе любезен да отговори на въпроси на вестник „Струма” за това как жителите и гостите на общината ще посрещнат празника и по какви инфраструктурни проекти се работи през тази година. 

– Г-н Илиев, община Струмяни е в навечерието на мащабно културно събитие – уникалния Празник на боговете на виното. Как посрещаме този неповторим празник?

– Празникът на боговете на виното е едно уникално събитие, истински празник, създаден от хората и за хората, като своеобразен венец на целогодишния труд на отглеждането на лозята и грижата за този уникален местен сорт грозде, от което местните хора правят прословутото вино „Керацуда“.

Именно затова използвам случая да Ви поканя на 2 февруари на лозовите масиви в местността Масовец край село Илинденци, където заедно да зарежем лозята и да се потопим в очарованието и магията на автентичната природа. Заедно да се докоснем до мистиката на пенливите бели и червени вина, наситени с много аромати, емоция и неповторим вкус, събрали любовта и пъстрата душевност на хората, живеещи по поречието на река Струма, създаващи божествената напитка „Керацуда“ с много любов, усърдие и трудолюбие.

След зарязването на лозята веселието ще продължи на площада в село Илинденци, където ще бъдат номинирани и избрани най-добрите бели и червени вина и, разбира се, ще бъде коронясан и „Царят на виното“.

– Вече месец община Струмяни е част от АМ “Струма”. Местното население усеща ли ползите от това съоръжение?

– Разбира се, че това ново съоръжение улеснява достъпа на всички жители от община Струмяни, спестява време за придвижване до близките градове, областния център и столицата. Радваме се и сме доволни, че в Югозападна България транспортната инфраструктура придобива една по-модерна и по-европейска визия.

– Успяхте ли да приключите проектите, по които работихте през изтеклата 2018 година, и какви са новите, по които общината работи?

– С изграждането на крайбрежни улици и зони за отдих и още няколко проекта за нови улици и тротоари своевременно приключихме успешно стари проекти през 2018 година, касаещи промяна в благоустрояването на селища от общината и проектиране на нови такива.

За наша радост новата 2019 година започва ударно с реализирането на нови инфраструктурни обекти в пътната и социалната инфраструктура в община Струмяни. Предстои подмяна и изграждане на ВиК мрежа, тротоари и асфалтиране на 2-километровия участък между Микрево и Струмяни, за да бъде завършена връзката с новия пътен възел „Струмяни“ от АМ „Струма“ до входа на село Микрево и до асфалтирания участък за КПП „Клепало“.

Предстои и изграждането на нови водопроводи, реновиране на сградата на детска градина „Патиланци“ в с. Микрево, изграждането на социален център /ЦОП/ в с. Микрево за хора в риск по Оперативна програма „България-Гърция“ и канализиране на река Цапаревска на няколко етапа по програма ИНТЕРЕГ „България-Македония“.

От националното финансиране ще бъде изграден и нов водопровод в квартал „Нова махала“ – с. Микрево. С инвестиции по проект от ОП „Региони в растеж“ ще бъдат създадени 4 нови социални центъра за лица с психични разстройства, свързани с процеса на деинституционализацията на тези институции и извеждането на настоящите потребители от стария съществуващ дом в село Раздол. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги, в приветливи и модерни условия, близки до семеен тип.

– Как жителите в една от малките по население общини в страната ще усетят промяната и ползата от проектите, които споменахте и по които работите?

– С тези проекти всеки един от жителите на община Струмяни ще усети перспективата в развитието на общината, защото само с инвестиции в социалната, пътната и културната инфраструктура можем да бъдем атрактивни и за потенциални инвестиции и за разкриване на нови работни места.

Така че това са все проекти, които са в услуга на хората за подобряване на условията и благоустрояване на средата, в която живеем .

Скъпи жители и гости на село Илинденци, община Струмяни!

Добре дошли на прекрасния Празник на боговете на виното, който за 27-ма поредна година се провежда в китното село Илинденци!

Пожелавам Ви здраве, сила и вдъхновение. Нека заедно да пазим и съхраняваме традицията и изкуството да създаваме уникални вина в нашия благодатен район.

Честит празник!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене