Георги Марков: Опитът победени партии да управляват се оказа безнадеждно невъзможен и за една година върна България назад с десетилетия

Георги Марков

Това, което се случва в България в момента, трябва да бъде, в следващите 25 години, за урок на всички български институции и политически партии. Това каза за Агенция „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков.

„Опитът победени партии да управляват се оказа безнадеждно невъзможен и за една година върна България назад с десетилетия. Трябва да се уважава вота на българските избиратели, трябва да се промени Конституцията и от тук нататък българските правителства да се избират със 121 гласа, за да е гаранция, че те ще имат зад гърба си парламентарно мнозинство и кворум. Мисля че БСП беше много тежко подведена от един много тесен кръг политолози, социолози, доценти по политология от университета, които представяха на ръководството на БСП желаното за реално, а реалностите са други”, допълни още Георги Марков. По думите му, катастрофата на БСП в петте най-големи града е толкова голяма, както никога до сега- загуба с по 20%. „В столицата ГЕРБ побеждава ДПС, БСП и партията на Николай Бареков взети заедно. Очевидно е, че при този изборен резултат, въпреки абсолютната тъпотия да се говори, че Евроизборите нямали отношение към парламентарните. Точно обратното- винаги изборите са единствения критерии за обществените настроения. България отива на предсрочни избори, тези избори ще бъдат на есен”, заяви Георги Марков. Той обясни още, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде първият държавен глава, който в рамките на един мандат ще назначи второ служебно правителство, а може и да се окаже, че няма и да е последно. 
„България е в навечерието на ново президентско управление и парламентарни избори на есен, след като загуби една година в един парламент без кворум, в едно безпомощно правителство на победените партии. Чух призива за задължително гласуване, за да има задължително гласуване трябва да бъде извършена промяна на българската конституция. Аз мисля, че е късно това народно събрание, дори като легитимност, да прави такива конституционни промени. Въпросът със задължителното гласуване е много сложен, тъй като е свързан със санкция, която трябва да бъде налагана на тези, които не гласуват. Това трябва да бъде оставено да се решава след евентуален референдум и след цялостно нова българска Конституция”, каза още Георги Марков.
Роселина ПЕТКОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене