7 депутати от БСП гласували против декларацията за Възродителния процес

Местан и Станишев

Седем депутати на „Коалиция за България“, членове на Комисията правата на човека, са подкрепили предложението на „Атака“ за отмяна на декларацията, осъждаща Възродителния процес.

След като ДПС категорично отхвърли идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване, Лютви Местан се оплака от некоректното отношение на седем депутати от левицата.

Отправих призив в тази нелека ситуация да потискаме емоциите си, ако е необходимо и волево, за да дадем път на разума и разумните решения. Малко ми е трудно да преодоля емоциите си, защото отношението към Възродителния процес не е въпрос само на политика, а на ценности, които стоят над политическите различия. Наистина сме силно огорчени от факта, че в сряда 7 народни представители – членове на Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите от БСП – са подкрепили предложението на ПГ „Атака” за отмяна на декларацията, с която 41-то народно събрание осъди Възродителния процес морално. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, съобщи „Фокус”.

„Предложението не минава заради съотношение 8 на 8 гласа. Седем са подкрепили предложението, трима от ДПС и петима от ГЕРБ са го отхвърлили. Безспорно този акт някак си не се свързва. Надявам се, ръководството на БСП да преосмисли позицията на тези 7 народни представители, членове на Комисията за правата на човека. Отговарям на въпрос, а не поставям аз темата за гласуването в комисията”, подчерта Местан.

„Получих информацията от д-р Тунчер Кърджалиев още в сряда и на срещата със Сергей Станишев аз не поставих този въпрос. Не засегнах темата и на вчерашната пресконференция, защото ако го бях сторил, убеден съм, че щях да бъда уличен в опит за етнизиране на ситуацията, да обоснова принципните позиции на ДПС като оценка за резултатите от евровота от гледна точка на това абсолютно скандално и неприемливо за ДПС гласуване на народни представители от БСП. На никаква цена няма да правим компромиси на ценностите, на които се основава ДПС”, заяви той.
„Изразявам твърда позиция, че в никакъв случай няма да бъда толерантен за отстъпи от базовите ценности, на които стъпва демократичното гражданско общество на България. Един от водещите критерии за демократичността на нашето общество е отношението към Възродителния процес. 7 народни представители от БСП не са издържали на този критерий. Очаквам, ръководството на БСП да се разграничи”, поясни Лютви Местан.

„Ако това е позиция само на отделни членове на парламентарната група и на съответната комисия, но е позиция, която не се споделя от ръководството на БСП, оценката ми ще е една. Тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на парламентарната група и от целия актив на БСП. Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред мен ще възникне още по-драматичният въпрос – за какво става въпрос? Какво се е случило на Орлов мост”, каза още той във връзка с целувката между председателя на БСП Сергей Станишев и лидера на ДПС Лютви Местан, която се случи на Орлов мост през ноември.

www.24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене