Столичният архитект , Белин Моллов , силно впечатлен от срещата му с жителите на Рибново изпрати скоростно благодарствено писмо

Архитект Моллов  който преди дни  проведе  среща с инициативни млади хора от гърменското село Рибново които се готвят да регистрират „Обществен форум“ в селото по швейцарския модел който да спомага за  решаването  на обществените  проблеми и правилното управление на населеното им място , вчера изпрати  прочувствено благодарствено писмо . Силно впечатлен от преживените емоции в Рибново , архитект Моллов е написал в писмото си следното :

Мили хора от Рибново,

Благодаря за посрещането, организацията и провеждането на тази незабравима за мен среща  – разговор. Вие показахте на себе си и на мен, че когато всички имаме искрено желание да осъществим една идея, външните фактори ( големият сняг, липсата на електричество, студът…) не могат да ни попречат.

За два часа обменихме информация, опознахме се, вдъхнахме си кураж и желание за съвместна работа и вяра в успешното решаване на конкретни задачи.

Открихме, че можем да се учим един от друг и заедно да вървим напред.

Целта на Обществения форум е да събере на едно място основните представители на всички заинтересовани страни в селото – обикновените хора, младежите, предприемачите, местната власт, експертите и др.

Заемайки места по работните маси, тези хора чувстват необходимост и желание да обсъдят важни въпроси от взаимен интерес, свързани с развитието на общността. Протича един процес на информиране, споделяне на различни гледни точки и същевременно на взаимно обучение. Този процес  може да доведе до възникване на нови партньорства и нови форми на сътрудничество между участниците, базирани на взаимния интерес и общата цел.

Възможните резултати от един форум са препоръки за действия, които са насочени към определени адресати (напр. общината, местния бизнес, услугите и държавните институции), граждански инициативи  или  конкретни проекти, като отговорността за тях и изпълнението се поема от определени участници във Форума. Форумът се инициира като открит, безпристрастен и прозрачен процес. Това не е случайният разговор на улицата или между приятелите. Това е структурирана дискусия, която цели постигането на желани резултати.

 

Както писа  Топ Преса ,известният столичен архитект Белин Моллов Архитект Белин Моллов е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие. Бил е директор на Софпроект – Дирекция „Генерален план на София“, където е ръководил интердисциплинарни екипи за концептуални градоустройствени разработки, съветник в Столичния общински съвет, зам. министър на МРРБ, съ-председател на преговорната позиция „Регионална политика“ по договора за присъединяване на България към ЕС, съветник на Министъра на РРБ и хоноруван преподавател по специалността урбанизъм в УАСГ. Архитект Белин Моллов е участвал в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик. Ръководил е колективи за изработване на нормативна база в областта на устройството на територията и програми за регионално и пространствено развитие, управление на местно и регионално ниво, европейска интеграция и прилагане на Кохезионната политика на ЕС.

Участвал е в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете“. Бил е методически ръководител на редица общински планове за развитие и областни стратегии.

Арх. Моллов има международна квалификация по териториално и селищно устройство, регионално развитие и управление, стратегическо планиране, урбанизъм, устойчиво градско развитие и планиране  което е от изключителна важност  за осъществяването  и работата на  Обществения форум в Рибново. Архитект Моллов се е заел много сериозно да помогне на хората от Рибново чрез създаването на „Обществен форум“  да преодолеят и решават заедно трудностите най вече от обществен и административен характер които  пречат  за нормалното протичане на живота им .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене