Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград препълнено

Вътрешно отделение на благоевградската болница е препълнено. 39 са болните, които са хоспитализирани, 12 от тях са с пневмонии вследствие на усложнения от грип, съобщи началникът на отделението д-р Румен Кондев.

7 дни е клиничната пътека, предвидена за лечение на бронхопневмония, още 2-3 дни се отпускат за долекуване на пациентите. Според д-р Кондев вече се забелязва тенденция за спад на пика на грипната вълна.

До края на седмицата може да очакваме понижаване броя на болните, счита и общопрактикуващият лекар д-р Емил Цветков. “В понеделник се забелязват най-големите опашки пред лекарските кабинети на джипитата, но това е нормално, тъй като хората са чакали да минат почивните дни. Хубаво е, че учениците бяха пуснати в грипна ваканция, с което се ограничават контактите и разпространението на вируса. Типичното за тази година е, че най-потърпевши са децата и младите хора. Заради понижения имунитет грипът протича с усложнения, със синузити и пневмонии. Очаквам заболеваемостта да почне да спада от петък”, прогнозира д-р Цветков.

Експертът от РЗИ – Благоевград д-р Веселка Мончева заяви, че към момента се поддържа ниво на болните, като бройката расте. Най-много е засегната възрастовата група 5-14 години, следвани от възрастовата група от бебета до 4 години.

Медицински филтър въведоха в детските градини в Кюстендил заради грипната епидемия. Всички детски заведения в града работят. “Предприели сме всички мерки във връзка с грипната обстановка. Има засилен медицински филтър, преглеждат се всички постъпващи деца, следи се и за тяхното здравословно състояние през деня”, каза Нели Петкова, директор на дирекция “Култура, образование, младежки дейности и спорт” в община Кюстендил.

В детските градини са засилени и хигиенните дейности. Много от родителите в Кюстендил дори спряха децата си от забавачките. “Не е грип, но беше настинал и нарочно го спрях. Редуваме се с мъжа ми и го гледаме, тъй като и двамата сме работещи. На помощ идват и бабите. Винаги съм мразела, когато детето е болно, да се води на детска градина и майката да дава на госпожите антибиотика”, коментира майка на петгодишно момче.

“Дъщеря ми е в предучилищна група и в края на миналата седмица, в петък, от 25 деца имаше едва 12, давам я в Трето основно. Ама грип като грип, винаги го е имало. Аз например, като усетя, че настивам, пия 50 грама ракия и ми минава”, коментира 42-годишният Светослав Иванов, занимаващ се с частен бизнес.

“Всеки ден влизам и броя децата, тъй като ни искат данни от РЗИ. Общо взето половината от малките ги няма, но те са и най-податливи на грипа. Хубаво е вкъщи да се стои с маска на устата”, споделя медицинска сестра в ДГ “Слънце”.

Същевременно кюстендилската болница работи в условията на епидемична обстановка още от началото на месеца заради големия брой пациенти, настанени за лечение в детското отделение и това по пулмология и фтизиатрия. Те са с усложнения на вирусни инфекции – пневмонии и остри бронхиолити. Сред настанените в отделенията са както малки деца, така и възрастни хора.
“Не са малко и пациентите с белодробни заболявания, които вследствие на вирусни усложнени с бактериални инфекции са в по-тежко общо състояние и се налага да бъдат настанени за болнично лечение. Имаме някъде 30-40% повече болни, отколкото в неепидемиологична обстановка. Това е обичайно за януари, с оглед на това, че има грипна епидемия. Даже сме имали и случаи през годините с още по-голям брой болни в тези отделения. Постепенно заболеваемостта затихва с отшумяване на грипната епидемия”, коментира шефът на болницата д-р Александър Величков.
Той е категоричен, че хората с по-крехко здраве и хронични заболявания трябва задължително да минат на прегледи при личните лекари. “Ако обичайните симптоми – гърлобол, хрема, температура и болки в мускулите и ставите, не отзвучат и продължат по-дълго, тези хора трябва да минат през лекаря, за да не се допуснат усложнения. А те са менингити, отити, пневмонии и бронхиолити”, коментира д-р Величков.

Същевременно заради лошото време проблеми с електричеството има в кюстендилското село Раненци. То е планинско, а населението е предимно възрастно. От ЧЕЗ работят по възстановяване на елзахранването.в.Струма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене