Свържете се с нас

Пиринско дело

На Попови ливади метър и половина сняг! Бедствие и зимна приказка едновременно!

Публикувано

на

Зимна приказка за романтичните, но истинско бедствие за реалистите е зимната обстановка в най – младото село на България – Попови ливади. Там натрупания сняг е над метър и половина, а днес продължава да прехвърча още. „Едва се добра до вилата си, а тя е на централно място. Как ли хора чиито вили на навътре в гората, ще смогнат да стигна до имотите си…“ жалва се бизнесменът Атанас Главчев, един от жителите на селото. За да стигне до вилата си той използва специална машина за сняг, която си закупил заради такива условия.  На Попови ливади има и вили с дървена конструкция, бунгала, които са в непосредствена опасност за своето състояние предвид големия сняг. Според местните не е изключено, на някой такъв обект покривната конструкция да не издържи в следствие, тежестта на големия сняг и тя да рухне. Изобщо ако решите да се насочите към Попови ливади ще ви трябва надежден и високопроходим автомобил, ако не разполагате изобщо не тръгвайте натам.

коментара

Новини

ЕКСКЛУЗИВНО!!! Гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ с нов голям успех!!!

Публикувано

на

ПМГ „Яне Сандански“ спечели поредния си бележит успех в областта на химията и опазването на околната среда като доказаха, че елитното школо вече е център в областта на тази наука

Дванадесетокласниците Надя Гадирова и Caлина Хаджиева завършиха с пълни шестици, а Иван Аратинов завърши с оценка 5.75.  С това имаха основен принос на второ място за отбора на област Благоевград на една от най-силните и авторитетни надпревари в областта на областта на природонаучната дисциплина – Националното състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиалния етап”. Това се случи в компанията на близо 140 ученици от цяла България, които в Панагюрище мериха сили, за да докажат  задълбочени знания, при което отборът от крайния Югозапад остави да бъде изпреварен само от тима на един утвърден център като Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“. Организатори са Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието-Пазарджик, под патронажа на кмета на община Панагюрище.

Състезателната програма се проведе вчера – 13. април в рамките на 5 часа в сградата на местното СУ „Нешо Бончев” по време на които момчетата и момичетата от крайния югозапад на родината ни. Днес само преди броени часове станаха ясни резултатите след проведената проверка от авторитетна комисия, а ТОП ПРЕСА имаше привилегията първа да разбере радостната новина за нашия град и ПМГ „Яне Сандански“.

Националното състезание по химия и опазване на околната среда предоставя възможност за изява на ученици със задълбочени знания и придобити умения и компетентности в областта на химията и опазването на околната среда. Освен това осигурява условия за проверка и оценка на постиженията на учениците и формиране на увереност при участието им в състезателни прояви. Надпреварата, която по тежест се явява с почти еднаква тежест с Националната олимпиада, дава възможност на учителите, училищата и регионите в страната да сравняват на национално ниво обективно измерени постижения в областта. Не на последно място състезанието проверява постигането на държавните образователни изисквания за учебно съдържание и целите на обучение по химия и опазване на околната среда, а със своите резултати възпитаниците на ПМГ „Яне Сандански“ показаха, че са не само в крак с всички изисквания на Министерството на образованието, но и защитават водещата позиция на школото в България.

коментара

Продължете с четенето

Култура

В спомен за Николай Кимчев… представиха книга за живота му в Симитли

Публикувано

на

Разчувствахме се в спомени и сещания за случки и преживявания… за многобройни роли на Кольо Кимчев, за безбройните персонажи, в които се превъплъщаваше той, за всеки пък, когато ни срещаше и ни караше да се смеем, да бъдем усмихнати. Точно на първи април, навръх празника на хумора и шегата, диагонално, прочетохме книгата „И земен и небесен“, а после много от нас си я взеха за приятно четиво и за у дома.

Книгата „И земен, и небесен“ за житейския и творчески път на Николай Кимчев бе представена в Симитли в Международния ден на хумора и шегата 1 април. Книгата бе представена в Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли, където Кольо Кимчев не веднъж и два пъти игра, беше награждаван, водеше събития. Принос за изданието имат семейството и многобройните приятели на Николай Кимчев. Мнозина споделиха на премиерата прочувствени думи за един от най-обичаните благоевградски актьори и певци от Пиринския край. Златко Павлов и Борислав Владиков. Фрагменти от книгата прочетоха актьорът Александър Митев и племенницата на Кимчев, журналистът и ПР- Силвия Домозетска.

Книгата съдържа много спомени за Николай Кимчев – на режисьора Бойко Богданов, на драматурга Елена Илиева, на актьорите Николай Вълканов, Веселин Калановски, Красимира Демирева, Петър Върбанов, Красимир Воскресенски и други, на писателите Христо Ганов, Красимира Кацарска, Борислав Владиков и други, на семейството му – съпругата Антоанета, сина Станислав, на приятели като Христо Кротев и много други, които са се докоснали до личността на Николай Кимчев. Публикувани са и много интервюта със самия Кимчев, които са правили различни журналисти. Едно от забележителните неща е опитът на редакционната колегия да събере в една книга всички театрални и филмови заглавия, в които е участвал Николай Кимчев.

Изключителни думи бяха изречени за нашия Кольо… когато играе- играе, когато пие… пие, когато пее… пее, каза Силвия Домозетска в встъпителните си думи. Съпругата на Кимчев, брат му, сестра му, бяха важна част от представянето, като чели с присъствието си и Кимата беше там. Заместник –кметът на община Симитли Евгения Георгиева с най- голямо уважение и приятелски чувства, припомни спомените си с Кимчев…Съседи от Ораново и приятели също разказаха. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на ОбС-Симитли Владимир Христов, общественици и граждани присъстваха на представянето на една книга за живота, на почетния гражданин и голям симитличанин Николай Кимчев.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ