След години мълчание по темата: Лъсна нова версия за убийството на Кьоравия?!

Един и същи килър лик­видира пер­нишката кримка Васил Горчев-Кьора­вия, а няколко месеца по-къс­но и боса на ВИС-2 Георги Илиев. Двамата стават жертва на безмилост­ния наемник Красимир Стан­чев-Легионера заради прова­лена пратка от 800 килограма кокаин.

Това е воде­щата версия на кримина­листите, опитали се да раз­нищят показните убийства. Солидни доказателства за връзката между двете престъпления така и не са намерени. До ден днешен остават неразкрити както извършителите, така и по­ръчителите.

Приликите в убийствата на Жоро Илиев и Кьоравия са поразяващи. И в двата случая килърът стреля със спортна пушка, така на­речената флоберка. Тя се използва главно за трени­ровки. Предимствата й са много- лека е, цената на бо­еприпасите е ниска, откатът при стрелба е много слаб, разкриват специалисти.

И в двата случая мише­ните са ликвидирани с по един куршум. Кьоравия е гръмнат в главата, а Георги Илиев – в сърцето. И двама­та са убити пред очите на го­лям брой охранители само с един изключително точен изстрел, дело на снайпе­рист с отличен мерник.

Сходствата в двете мокри поръчки и връзката между жертвите е причина крими­налисти да подозират, че е напълно възможно убиецът да е един и същи човек. За заподозрян е посочен Кра­симир Станчев-Легионера. На неговата сметка през годините разследващи опитват да запишат убий­ствата на редица знакови лица от ъндърграунда като Илия Павлов, Фатик, Сте­пан Рибаков, Евгени Сте­фанов-Женята, Николай Христов-Данкина, Румен Маринов-Нарциса.

Легионера е в неизвест­ност вече 14 години. Хора от подземния свят твърдят, че той вече не е между жи­вите, други пък са катего­рични, че Станчев се връща периодично в България, ако има поставена задача. След като свърши работата си, той отново потъва в неле­галност.

„Станчев е свързан с гру­пата на Сретен Йосич и сръбските паравоенни фор­мирования. Той е само един наемник, който срещу за­плащане изпълнява поръч­ки. Трениран е много добре и такива като него след из­пълнение на задачата би­ват извеждани от страната. Сменят им самоличността и ги изпращат на друго място, за да чакат нови мокри по­ръчки. Не очаквайте да ги видите в скъпи хасиенди и луксозни коли. Напротив, живеят скромно, на грани­цата на аскетизма“, обяс­нява преди време бившият зам.-шеф на РЗБОП в Благо­евград Мирослав Писов.

От показните разстрели на Жоро Илиев и Кьоравия минават години, но убий­ствата остават неразкрити. Разследването е възобно­вявано няколко пъти, но без резултат.

Васил Горчов Върбанов е роден през 1959 г. в кюс­тендилското село Драгови­щица, но е живял в Перник до началото на демокра­тичните промени. Получава прякора си като тинейджър, защото е залят с киселина, докато играе комар.

Приживе за Горчев се но­сят легенди, че дърпа кон­ците на подземния свят в Югозападна България. Той е личен приятел на Жоро Илиев. Босът на ВИС-2 е кръстник на дъщерята на Кьоравия – Йоана.

Съдебното досие на Гор­чев е кристално чисто. В годините на соца Кьоравия има 2 присъди за бягство от казармата, наказван е и за изнудване. Тогава той се подвизава с фамилията Цо­ловски. Но после я сменя, за да изчисти името си, раз­криват негови авери.

В МВР разполагат със сиг­нали, че Кьоравия участва в организи­рана престъпна гру­па, но участието му така и не е доказано. Прекратено е дело срещу него за изна­силване на момиче в Несебър. През 2003 г. Кьоравия е запо­дозрян, че има пръст в създаването на нарколаборатория в Разлог, но никога не е осъждан за дрога.

Перничани­нът е гръмнат показно на 20 януари 2005 г. пред хотел „Ален мак“ в Благоевград. Килърът му изстрелва един-единствен куршум. Оловото поразя­ва дясната част на лицето. Куршумът пробива черепа и излиза през тила и не оста­вя никакъв шанс за живот.

Местни жители разказ­ват, че Кьоравия е живял в хотела в центъра на Благо­евград с години. Обичайна била гледката как Горчев стои по цял ден на плочки­те пред входа, заобиколен от местни криминални су­бекти.

Според криминалисти причината за покушението срещу мафиота се оказва не дългогодишната неза­конна лихварска дейност на Кьоравия, а наркотиците.

По данни на ченгетата атентатът е организиран заради заловената в Испа­ния яхта „Есприта“ в края на 2004 г. с над 800 кг кокаин. Дрогата била на сърбохър­ватската мафия и тя започ­нала да търси виновник за провала на поръчката.

Две седмици преди убий­ството на Горчев – на 6 яну­ари, в ресторанта на хотел „Ален мак“ се състои среща между Васил Арарски – Рай­ко Кръвта, Иван Д. и извес­тен хърватски наркобос. Тримата уж празнуват Ива­новден, но се твърди, че всъщност тогава е взето ре­шение за разстрела на Кьо­равия заради заловения кокаин в Испания, твърдят хора от ъндър­граунда. Има дан­ни, че по същото време Георги Илиев присъст­ва на среща в Дубай с лиде­рите на сърбо­хърватската мафия, където на него също му бил поставен ребром въ­просът за провалената дос­тавка.

Събраните доказателства по убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев водят криминалисти към версия­та, че в тях пръст може да има и Васил Арарски – Рай­ко Кръвта. МВР разполага с информация, че авери на Кръвта и членове на „Ки­лърите 3“ са били в Слънчев бряг и по време на убий­ството на Георги Илиев.

Сигурни доказателства, че са свързани с убийство­то, обаче така и не са откри­ти.

Тодор Тодоров

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене