Свържете се с нас

ВИДЕО

САМО В ТОП ПРЕСА! Два месеца фоайе „Ротонда” на МОН е територия на ученическото творчество на НПГ „Димитър Талев“ (ВИДЕО)

Публикувано

на

Датата 22 януари 2019 година се превърна в празник на театралите в НПГ „ Д. Талев”. Ръководството на училището, гимназистите, участвали в създаването на постановката „Корени и гранки”, и техните учители по български език и литература посетиха столицата по повод на откриване на фото изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на Димитър Талев.

Излезлите сякаш от семейния албум на България черно-бели образи са запечатали най-съкровените и дълбоки чувства на героите. Драматизмът на фотоса е подсилен от цитати от романа „Железния светилник”. Така образ и слово си подават ръка,за да изградят една цялостна картина за една далечна тъмна епоха, в която се зараждат най- светите идеали на нашето Възраждане.

Изложбата бе открита тържествено от заместник-министъра г-жа Таня Михайлова в присъствието на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, началникът на РУО Благоевград г-н Златанов, заместник-кмета на община „Изгрев“ г-н В. Петков, директори на дирекции, експерти. Думи на подкрепа и пожелания за бъдещи успехи учениците получиха от официалните лица, които с интерес разгледаха кадрите от спектакъла.

За младите актьори този поглед отстрани бе изключително вълнуващ и ценен. По-рано през деня специално внимание на творците от Неврокопска професионална гимназия отделиха и директорът на Театъра на българската армия г-н Мирослав Пашов и заместник –директорът Йордан Алексиев. С пожелание за много вдъхновение учениците получиха актуалния афиш с автографи на актьорите, играещи в постановката „Железният светилник”, знакови имена като Васил Михайлов, Георги Кадурин, Стойко Пеев, Явор Бахаров… Надникването в гримьорните, в перукерските и шивашките ателиета, стъпването на професионална сцена провокира играта на въображението.

Разходката из потайностите на театъра бе придружена от увлекателния разказ за творческия процес около създаването на един спектакъл. Две знакови срещи, които дават самочувствие и зареждат с увереност, че творческият екипа от НПГ „Димитър Талев” е намерил верния път за разнообразяване и духовно обогатяване на учебния процес.

коментара

ВИДЕО

/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Публикувано

на

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

ВИДЕО: 147 години от рождението на патрона на града – Гоце Делчев, почетоха днес неврокопчани

Публикувано

на

Рождената дата на своя патрон, 4. февруари 1872, жителите на Гоце Делчев, отбелязаха днес с възпоменателен митинг. На неврокопчани, бе припомнено извършеното от революционера през краткият му живот. За трескавата бунтовна работа, която направи от целия народ могъща революционна организация за освобождението на останалата част от родината под турско владичество

В знак на признателност към делото на Гоце Делчев по повод 144 години от рождението му, венци и цветя пред паметникът на централния площад, венци и цветя поднесоха: кмета на града, Владимир Москов и заместник кмета Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим, депутатът в Народното събрание от БСП Гоце Делчев, РПУ Гоце Делчев, Районната противопожарна служба, гранична полиция, политически партии, пара военни и обществени организации, ученици от всички основни и средни училища в града, както и от много граждани граждани.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ