Близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско

Близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско, стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по туризъм към местната администрация. Той бе свикан от кмета Георги Икономов, за да бъде обсъдено, съвместно с туристическия бранш, изпълнението на Годишната туристическа програма на администрацията за изминалата 2018 година.

„Сумата е по-малка от събраната за 2017г. Анализите сочат, че част от реализираните нощувки се крият. За да осигурим по-справедливо внасяне на туристическия данък, в рамките на една седмица ще анализираме всички хотели, брой легла, заетост спрямо предходни години, др. За анализа ще ни помогнат представители на местния туристически бранш. Ще се направи списък на най-фрапиращите случаи на несъответствия, като започнем от най-големите хотели и апартаментни комплекси.
Предвиждам среща с представители на НАП, на която да обсъдим по-ефективни методи за проверки на неизрядни места за настаняване. Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината. Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани ” заяви Икономов по време на заседанието.

Той призова местния туристически бранш своевременно да излиза с позиции срещу всички опити на зелените да оплюват Банско. Защото големият губещ от тези атаки са именно те – местните хотелиери и ресторантьори.

 

Коментирано бе също голяма част от средствата, предвидени за участие в туристически борси, да се използват за дигитална реклама. Общото мнение е, че тя е далеч по-ефективна от остарелите вече рекламни книжки и брошури.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене