Свържете се с нас

Таблоид

Тарикати-животновъди от Гоцеделчевско, изгоряха с огромни глоби до 43 000 лева от ДФ “Земеделие“

Публикувано

на

Глоби до 43 000 лева са наложени от ДФ “Земеделие „на тарикатеещи се животновъди  от гоцеделчевско опитали се да прецакат държавата като не  са изпълнили задълженията си  по договорите си за наемане на пасища и мери в различни  райони на региона ,  е констатирала комисия  от ДФ“Земеделие“ след извършена проверка преди дни .

Комисията която е проверявала  дали са спазени задължителните условия по подписаните договори ,преди да преведе субсидията която е  60 и нагоре лева   за декар, се е натъкнала на чудовищни злоупотреби и не спазване на условията по договорите  от животновъди най- вече в  община Хаджидимово.

Основното за наложените тлъсти глоби от проверяващите са установените стотици наети пустеещи площи за които сключилите  за тях договори за  субсидии животновъди не са ги почистили от камъни и храсти  надявайки се без труд и спазване на условията  по договорите  да получат големи суми с които държавата и ЕС   подпомагат животновъдството .

43 000 лева е наложената глоба от ДФ “Земеделие“  на двамата ортаци  животновъди отглеждащи над 80 крави Димитър Т. и Николай М. от Гоце Делчев които са наели повече  200 декара мери и пасища в местността“ Лялево“ край Копривлен .

С огромна глоба е санкциониран и животновъда Г.Д. също от община Хаджидимово .

За да си получат субсидиите санкционираните животновъди са задължени освен да  платят наложените им санкции то и да изпълнят условията по договорите си ако не искат договорите им да бъдат прекратени .

Ужилени коментираха, че стадата им не струват толкова колкото е размера на  наложените им  глоби а други  побързаха да прехвърлят на трети лица животните си за да се изкарат чисти без животни и да отърват при обжалване  глобите .

Истината обаче е ,че сред мерките и основните задължения на животновъдите за наетите от тях земи по сключените  договори за ползване и получаване  на субсидии  от държавата и ЕС  са :

площите да не се разорават и превръщат в обработваема земя- ниви . Да не се палят  в тях тревните площи  с цел по лесно почистване .Кметът на населеното място и специализираните органи  пък от друга страна са задължени да осъществяват контрол за провеждане на мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност в пасищата и мерите като въпросните мероприятия са за сметка на ползвателите при сключен договор .

Сред задълженията на ползвателите  които не се изразяват само в получаване на субсидии и пари на куп паднали им от небето, за възстановяването на изоставени мери и пасища са  още , почистване на терените от камъни и храсти ,  като при равни терени е задължително почистването да  се извършва ръчно ,а камъните  да се събират на купчинки и след това се изнасят .

Условията за ползване на мери и пасища по програмата за стръмните и застрашени терени  от ерозия ,събраните камъни се подреждат на кордони- тераси  по хоризонталите  на релефа на разстояние от 20 до 100 м. се казва още в договорите .Някой от санкционирате животновъди се оправдават че не са им били известни задължения въпреки че за поредна година наемат такива площи и получават субсидии.

За имоти от първа до седма категория пасищата, които се ползват на правно основание, не може да надвишават 15 декара за една животинска единица или 30 декара за една животинска единица в имоти от осма до десета категория.

 

На животновъдите отглеждащи месодайни говеда или такива от автохтонни породи се дават до 20 декара за животинска единица в имоти от първа до седма категория, и до 40 декара в имоти от осма до десета категория. Стопаните за почистването и поддържането на изоставените площи  мери и  пасища получават от 30 до 60 и нагоре лева субсидия на декар, като в труднодостъпните райони тя е и още по-висока.

 

коментара

Таблоид

КИТАЙСКИ ФИРМИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ТЪРГОВИЯ С РЕПРОДУКТИВНИ МАТЕРИАЛИ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЮЗДП

Публикувано

на

 

В периода 19-20 август Югозападното държавно предприятие беше домакин на работно посещение с участието на представители на водещи фирми от Шанхай и Джиангсу, Китай, работещи в сферата на производството и търговията с горски репродуктивни материали. Целта на посещението бе да се обмени опит и да се обсъдят възможности за бъдеща съвместна работа в производството и търговията с фиданки от дървесни и храстови видове между България и Китай. В рамките на визитата гостите посетиха държавен горски разсадник – с. Локорско, където се запознаха с процеса на производство на контейнерни фиданки, изградените съоръжения и инфраструктура по проект LIFEFORHAB на ЮЗДП, както и с отгледаните досега дръвчета от различни дървесни видове в контейнери. Китайските експерти бяха впечатлени от инсталираното оборудване и използваните съвременни технологии за производство на фиданки в разсадника.

В горския разсадник на „ДГС Елин Пелин“ беше представен процеса на производство на фиданки с открита коренова система, както и наличните към момента широколистни и иглолистни фиданки. Програмата продължи с посещение в Природен парк „Витоша“, където китайските специалисти се запознаха с многообразието от естествено срещащи се в българските гори дървесни и храстови видове.

На работна среща с експерти от ЮЗДП бяха обсъдени видовете, представляващи интерес за китайските фирми, които могат да бъдат произвеждани в разсадниците на предприятието. Изготвен е списък с около 15 дървесни и храстови вида от България, които не се срещат естествено в Китай и могат да бъдат обект на бъдеща съвместна дейност. Предстои съгласуването му с китайските власти и износ на пробни екземпляри фиданки от избраните видове, като ако процесът е успешен, ще се уточняват параметрите на бъдещата съвместна работа между ЮЗДП и партньорите от Китай.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

В пернишкия квартал „Монте Карло” тази събота ще се извият хора и ръченици

Публикувано

на

Перник тръпне в очакване най-важното светско събитие за годината, а именно  – сватбата на тотомилионера Росен Русимов – Жоро.

Милионерският син се жени за годеницата си Джули, а на сватбата ще свирят и пеят известните сръбски изпълнители от „Марко Маркович брас бенд”. Самият Марко е известен като Принца на тромпета и придобива световна слава след участието си във филма „Гуча”.

Над 200 души са поканени на тържеството, а народната певица Румяна Попова също ще извие глас пред тях.

Що се отнася до младоженеца, то той вече е напълно готов да стане глава на семейство, твърдят близките му приятели, пише “България днес”.

В дните преди венчавката те са организирали последен купон, на който Жоро казал „Сбогом” на ергенския жиот.

Росен Русимов не щади средства за сватбата на сина си. Перничанинът спечели над 4 736 303 лв от тото „6 от 49” през 2012 година.

През годините той вложи парите си в различни начинания, всичките успешни. Арендатор е на язовир „Бушляк”където се развъждат няколко вида риби и сладководни раци, а преди две години бяха хванати огромни толстолоби, които могат да кандидатстват и за световен рекорд с тегло от над 30 килограма всеки.

Русимов държи под арента и още един язовир близо до Перник. Бизнесменът вероятно ще прехвърли част от бизнеса на сина си Жоро, но засега това не е ясно.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ