Свържете се с нас

Таблоид

Тарикати-животновъди от Гоцеделчевско, изгоряха с огромни глоби до 43 000 лева от ДФ “Земеделие“

Публикувано

на

Глоби до 43 000 лева са наложени от ДФ “Земеделие „на тарикатеещи се животновъди  от гоцеделчевско опитали се да прецакат държавата като не  са изпълнили задълженията си  по договорите си за наемане на пасища и мери в различни  райони на региона ,  е констатирала комисия  от ДФ“Земеделие“ след извършена проверка преди дни .

Комисията която е проверявала  дали са спазени задължителните условия по подписаните договори ,преди да преведе субсидията която е  60 и нагоре лева   за декар, се е натъкнала на чудовищни злоупотреби и не спазване на условията по договорите  от животновъди най- вече в  община Хаджидимово.

Основното за наложените тлъсти глоби от проверяващите са установените стотици наети пустеещи площи за които сключилите  за тях договори за  субсидии животновъди не са ги почистили от камъни и храсти  надявайки се без труд и спазване на условията  по договорите  да получат големи суми с които държавата и ЕС   подпомагат животновъдството .

43 000 лева е наложената глоба от ДФ “Земеделие“  на двамата ортаци  животновъди отглеждащи над 80 крави Димитър Т. и Николай М. от Гоце Делчев които са наели повече  200 декара мери и пасища в местността“ Лялево“ край Копривлен .

С огромна глоба е санкциониран и животновъда Г.Д. също от община Хаджидимово .

За да си получат субсидиите санкционираните животновъди са задължени освен да  платят наложените им санкции то и да изпълнят условията по договорите си ако не искат договорите им да бъдат прекратени .

Ужилени коментираха, че стадата им не струват толкова колкото е размера на  наложените им  глоби а други  побързаха да прехвърлят на трети лица животните си за да се изкарат чисти без животни и да отърват при обжалване  глобите .

Истината обаче е ,че сред мерките и основните задължения на животновъдите за наетите от тях земи по сключените  договори за ползване и получаване  на субсидии  от държавата и ЕС  са :

площите да не се разорават и превръщат в обработваема земя- ниви . Да не се палят  в тях тревните площи  с цел по лесно почистване .Кметът на населеното място и специализираните органи  пък от друга страна са задължени да осъществяват контрол за провеждане на мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност в пасищата и мерите като въпросните мероприятия са за сметка на ползвателите при сключен договор .

Сред задълженията на ползвателите  които не се изразяват само в получаване на субсидии и пари на куп паднали им от небето, за възстановяването на изоставени мери и пасища са  още , почистване на терените от камъни и храсти ,  като при равни терени е задължително почистването да  се извършва ръчно ,а камъните  да се събират на купчинки и след това се изнасят .

Условията за ползване на мери и пасища по програмата за стръмните и застрашени терени  от ерозия ,събраните камъни се подреждат на кордони- тераси  по хоризонталите  на релефа на разстояние от 20 до 100 м. се казва още в договорите .Някой от санкционирате животновъди се оправдават че не са им били известни задължения въпреки че за поредна година наемат такива площи и получават субсидии.

За имоти от първа до седма категория пасищата, които се ползват на правно основание, не може да надвишават 15 декара за една животинска единица или 30 декара за една животинска единица в имоти от осма до десета категория.

 

На животновъдите отглеждащи месодайни говеда или такива от автохтонни породи се дават до 20 декара за животинска единица в имоти от първа до седма категория, и до 40 декара в имоти от осма до десета категория. Стопаните за почистването и поддържането на изоставените площи  мери и  пасища получават от 30 до 60 и нагоре лева субсидия на декар, като в труднодостъпните райони тя е и още по-висока.

 

коментара

Таблоид

Аптеките в Гоце Делчев и региона утре пускат кепенците за час в подкрепа на националния протест на аптекарите

Публикувано

на

Утре 20 .02. 2019 година  аптеките в Гоце Делчев и региона ще бъдат затворени за един час а именно от 15 до 16 часа .

С това си действие , аптекарите от гоцеделчевско ще подкрепят колегите си от цялата страна които ще стачкуват обявявайки се  всички заедно  против настоящата лекарствена политика на:

1/лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства – те липсват

2/ограничаването на достъпа на пациента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките в повсеместно

3/монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури нарушаващи закона

4/ обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажем здравна грижа на пациента

Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно!

Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и в правото им на живот!

Настояваме за:

1/  Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките

2/ Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 г.

3/ Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна

4/До задействане на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на  специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация

5/ Справедливо заплащане на фармацевтичния труд

 

От Асоциацията та  фармацефтите

коментара

Продължете с четенето

Новини

ВИДЕО: Млада жена се заби в крайпътно дърво на пътя Гоце Делчев –Дъбница и едва не уби себе си и бебето си

Публикувано

на

Заради  разговор по –телефона или друго разсейване млада жена се заби в крайпътно дърво на пътя  Гоце Делчев –Дъбница и едва не уби себе си и  бебето си  

Лек автомобил Опел –Астра управляван от млада жена и с малко дете вътре в него  се заби в крайпътно дърво по пътя за  село Дъбница. Инцидента стана  днес около 10:30 часа сутринта и за щастие  и късмет и детето и жената са невредими въпреки ужасяващата  гледна на катастрофиралият автомобил.

Определено причината не е висока скорост защото  ако  скоростта беше висока катастрофата щеше да е с фатален край. Благодарение, че детето е било в детска седалка за автомобили е спасило живота му, коментират  полицейски служители.

Водачката също е невредима, тя е само с  охлузни рани на  едната ръка. И детето и жената са прегледани  в Спешен център Гоце Делчев  и са освободени .

Каква е причината  водачката с автомобила да  изскочи от пътя, да се завърти и да се  забие в крайпътното дърво, тепърва ще уточняват  полицейските служители и следователите които са поели случая .

Предположенията  са  разсейване на водачката по време на шофиране която е възможно  да е говорела по телефон или да е гледала към бебето  но със сигурност причината за нелепият инцидент не  е  превишена скорост, са първоначалните разсъждения на разследващите.   Все още не се знае от къде е водачката  на  лекият автомобил който е с кюстендилска регистрация. Със сигурност обаче жената от  региона и вероятно   не е сменила  още регистрацията на автомобилът  си който е закупила от кюстендилско. Говори се че жената зад волана е или от Гоце Делчев или от Мосомище, подробнисти които  също тепърва ще бъдат уточнявани от органите . Важното е че   и тя и детето са живи и здрави.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ