Свържете се с нас

Новини

Неврокопска професионална гимназия „ Д.Талев“ с постоянно присъствие в МОН в рамките на два месеца

Публикувано

на

Министерството на образоването и науката стана домакин на  изложба, организирана от Неврокопската  професионална гимназия „ Димитър Талев“. В рамките на два  месеца във фоайе „ Ротонда“ на МОН ще бъдат изложени  банери с кадри от театралната постановка на НПГ – „ Корени и гранки“.

Директорът на НПГ – госпожа Мария Георгиева, заместник-директорите Василка Кирева, преподавателите сценаристи – Елена Търтова, Марияна Малакова и Мария Кирева, както и учениците актьори бяха поканени в Министерството на образованието и науката , за да участват в откриването на изложбата.

Изложбата бе открита от заместник-министъра на образованието – Таня Михайлова, която похвали и насърчи творческите търсения на учениците и ги поздрави за големите успехи на постановката. Гости на откриването бяха министърът на образованието и науката – господин Красимир Вълчев, началникът на РУО – Благоевград – г-н Златанов, зам.-кмет на община „ Изгрев“ – г-н В. Петков, директори на дирекции, експерти. Министърът на образованието специално поздрави учениците на НПГ и внимателно разгледа всеки кадър от изложбата, като изрази впечатлението си за професионалната игра на актьорите и пожела постигане на още върхове.

Учениците имаха възможността да се запознаят с историята и реформаторската дейност на всички министри от началото на съществуването на Министерството на образованието и науката.

Възпитаниците на НПГ бяха скъпи гости не само в сградата на МОН, но също така присъстваха на среща разговор в Театъра на армията, където се запознаха с директора, заместник-директора и актьори от театъра и обсъждаха професионални теми. Учениците актьори получиха професионални съвети от своите „ колеги“ от Театъра на армията, представен им бе творческият процес на една постановка, разгледаха сцената; гримьорните на актьорите, а също имаха възможността да видят и кои  артисти са  се превъплътили в образи от „ Железният светилник“.

Срещите в Министерството на образованието и науката и в Театъра на армията учениците определиха като вълнуващи , ползотворни и мотивиращи ги за още дейности, творческа работа и успехи.

коментара

Новини

Поредно признание за литературен талант от НПГ „Д. Талев“- Първо място в национален конкурс

Публикувано

на

Отличие за Симона Чакърова от XI б клас в XXI Национален ученически празник „ За хляба наш…“, организиран с подкрепата на МОН, Национален дворец на децата, РУО- гр. Благоевград, Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.  Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на МОН и се организира всяка година по случай 22.04.- Денят на Земята.
Симона Чакърова е класирана на I място в раздела за есе. Ръководството на НПГ я поздравява и й пожелава още много призови места.

коментара

Продължете с четенето

Култура

ДВА ДНИ ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕ В ПЛЕН НА МАГИЯТА НА ТАНЦА

Публикувано

на

В уникален двудневен празник се превърна програмата, с която Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр. Гоце Делчев отбелязаха Международния ден на танца. Над 700 участника от различни краища на България, както и гости от чужбина, се включиха в 11-то издание на празника. 20 състава от страната и чужбина представиха богатството на фолклора. От тях местните състави бяха 4, а останалите пристигнаха от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специални участници в двудневния празник бяха Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, както и ансамбли от Черна гора, Гърция и Северна Македония.

Тази година, събитието бе в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./. Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.

Най-атрактивната част от двудневния празник бе дефилето, в което се включиха всички участници и се превърна в изключително преживяване за всички присъстващи. Стотиците участници, облечени с традиционни носии тръгнаха от площад „Гоце Делчев“ и преминаха по пешеходната улица „Търговска“ танцувайки кръшни хора и увличайки със себе си зрителите. Изключително много хора тази година наблюдаваха дефилето на участниците, а след това присъстваха и на концерта на всички фолклорни групи пред Дома на културата. Преди неговото начало, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов връчи грамоти и плакети на ръководителите на групите – участници.

Вторият ден на празненствата, също бе интересен и посетен от стотици хора. Откритият урок по разучаване на български хорả, който се проведе в Градския парк, създаде голямо настроение не само у участващите групи, а и у всички жители и гости на града, които по това време бяха в парка. Под вещото ръководство на доц. Георги Гаров –  ръководител катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, присъстващите успяха в рамките на 1 час да разучат 2 интересни хорả от Пиринската фолклорна област. Вечерта завърши отново с концерт в Градския парк, в който се включиха гостите от Гърция, Черна гора и Северна Македония, както и танцови състави и школи от Гоце Делчев.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ