Свържете се с нас

Новини

Неврокопска професионална гимназия „ Д.Талев“ с постоянно присъствие в МОН в рамките на два месеца

Публикувано

на

Министерството на образоването и науката стана домакин на  изложба, организирана от Неврокопската  професионална гимназия „ Димитър Талев“. В рамките на два  месеца във фоайе „ Ротонда“ на МОН ще бъдат изложени  банери с кадри от театралната постановка на НПГ – „ Корени и гранки“.

Директорът на НПГ – госпожа Мария Георгиева, заместник-директорите Василка Кирева, преподавателите сценаристи – Елена Търтова, Марияна Малакова и Мария Кирева, както и учениците актьори бяха поканени в Министерството на образованието и науката , за да участват в откриването на изложбата.

Изложбата бе открита от заместник-министъра на образованието – Таня Михайлова, която похвали и насърчи творческите търсения на учениците и ги поздрави за големите успехи на постановката. Гости на откриването бяха министърът на образованието и науката – господин Красимир Вълчев, началникът на РУО – Благоевград – г-н Златанов, зам.-кмет на община „ Изгрев“ – г-н В. Петков, директори на дирекции, експерти. Министърът на образованието специално поздрави учениците на НПГ и внимателно разгледа всеки кадър от изложбата, като изрази впечатлението си за професионалната игра на актьорите и пожела постигане на още върхове.

Учениците имаха възможността да се запознаят с историята и реформаторската дейност на всички министри от началото на съществуването на Министерството на образованието и науката.

Възпитаниците на НПГ бяха скъпи гости не само в сградата на МОН, но също така присъстваха на среща разговор в Театъра на армията, където се запознаха с директора, заместник-директора и актьори от театъра и обсъждаха професионални теми. Учениците актьори получиха професионални съвети от своите „ колеги“ от Театъра на армията, представен им бе творческият процес на една постановка, разгледаха сцената; гримьорните на актьорите, а също имаха възможността да видят и кои  артисти са  се превъплътили в образи от „ Железният светилник“.

Срещите в Министерството на образованието и науката и в Театъра на армията учениците определиха като вълнуващи , ползотворни и мотивиращи ги за още дейности, творческа работа и успехи.

коментара

Новини

БДЖ обновява съставите на влаковете с ремонтирани вагони

Публикувано

на

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД поетапно обновява вагоните в съставите на пътническите и бързите влакове, които се движат в страната. Подобренията са в резултат на успешно реализираната ремонтна програма за извършване на капиталови и средни ремонти на вагони, собственост на националния железопътен превозвач.

В резултат на извършените ремонти до момента вече напълно обновени са 25 вагона, които са включени към композициите на влаковете по основните направления в страната. Плановете на дружеството са до края на 2019 г. след извършен ремонт да бъдат включвани в експлоатация до 15 вагона на месец.

В желанието си максимално бързо ремонтираните вагони да бъдат включени в експлоатация, „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД предварително се извинява на своите клиенти, в случай на забелязани пропуски или следи от скорошно извършени ремонти и освежаване.

Поетапното обновяване на вагоните значително ще подобри условията за пътуване във влаковете. Именно в тази посока са насочени усилията на мениджърския екип в БДЖ – да бъде постигнато клиентоориентирано предлагане на транспортната услуга.

коментара

Продължете с четенето

Новини

32 с морбили, половината на възраст между 1 и 4 г.

Публикувано

на

Заразените с морбили в страната са вече 32, съобщиха от здравното министерство. Най-много са случаите в Благоевград – 26, в София са 4, в София област и в Хасково – по един.

Разпределението по възрастови групи е както следва:

във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;

във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;

във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;

във възрастовата група 10-14 г. – 1 случая;

във възрастовата група 15-19 г. – 1 случая;

във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;

във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, обясняват от екипа на министър Кирил Ананиев. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Здравното ведомство припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ