Кмета на Сатовча Арбен Мименов подписа договор за още една година топъл обяд

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов подписа договор за удължаване на срока на проекта „Топъл обяд на територията на община Сатовча“, който се реализира съвместно с „Агенция социално подпомагане“ и „Европейски социален фонд“, съобщиха от администрацията.

Основната цел на проекта е да се подпомогнат най-нуждаещите се жители на община Сатовча, които попадат в целевата група, включваща самотно живеещи хора, хора без доходи или ниски такива, хора с намалена работоспособност и такива на преклонна възраст.

Проекта в община Сатовча стартира на 01.05.2016 година с 84 нуждаещи се от подпомагане жители.

Услугата се изразява в осигуряване на топъл обяд – супа, основно ястие и десерт на стойност 2,30 лв. за човек на ден. Тъй като услугата по проекта „Топъл обяд“ в община Сатовча се одобрява масово от потребителите, през 2018 година ползващите я  се увеличиха на 190 като се увеличи с малко, от 2,30 лева на 2,50 лева стойността на ястията включени в топлия обяд за нуждаещите се.

От 01.01. 2019 година по инициатива на кмета Мименов договорът за предоставяне на „Топъл обяд“ по  проекта бе удължен до края на тази календарна година с общ бюджет за цялата му продължителност от 405 621,25 лева.

Освен услугата „Топъл  обяд“ община Сатовча предоставя на нуждаещите се жители и услугата „Домашен социален патронаж“ която се реализира в социалните кухни в селата Сатовча, Кочан и  Слащен където се приготвя храната за жители от 8 населени места – Годешево, Туховища, Ваклиново, Жижево и съответно Слащен, Кочан и Сатовча. Храната се приготвя на символичната цена от 2, 10 лева за храноден, а от самата услуга се възползват 107 души от изброените по горе 8 села.

Наскоро община Сатовча реализира и проект съвместно с Фонд „Социална закрила“ благодарение на който бяха модернизирани с  оборудване и ново обзавеждане на трите кухни – майки в Сатовча, Кочан и Слащен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене