Мистериозната дама, която изкупува фирмите на Галчев, е бивша кранистка от с. Елешница

Аква-парк-Галчев

348 000 лв. загуба е донесъл благоевградският Аква парк на вече бившия си концесионер Николай Галчев за 2012 г., показват цифрите във финансовия отчет, който той представил миналия месец в Търговския регистър, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. През 2011 г. загубата му е била 440 000 лв. Въпреки това преди броени дни Аква паркът изненадващо обяви „нова ексклузивна цена“ за билетче това лято – З лв. „Наслаждавайте се на лятото. Гребете с пълни шепи от живота. Споделете тези мигове с нас и при нас, Аква парк – Благоевград Ви очаква с много изненади!“, патетично привлича клиенти от страницата си във фейсбук най-големият воден атракцион в Благоевград.

Според източници на „Струма“ идеята за шоковото поевтиняване на билетите, които миналото лято бяха 8 лв., е на Кирил Витанов, който е зет на Н. Галчев. Като собственик на успешно заведение в Благоевград Витанов бил фен на максимата, че пари се правят не с високи цени, а с оборот. 3-те лева всъщност са съвсем прилична цена за Аква парка, защото от отварянето му през 2008 г. досега в него не са сменяни нито чадърите, нито шезлонгите и мебелите в откритите сепарета.

Ниските цени са нож с две остриета – те ще привлекат повече хлапета, но децата не са консуматори в баровете на Аква парка и това лято ще завърши с още по-голяма задлъжнялост на фирмата, прогнозират познавачи на този сравнително нов за страната бизнес, в който инвестициите са минимум 10 млн., а избиването им започва едва след 10-ата година.

С тази формула трябва да се примири и новата концесионерка на Аква парка Елена Петрова Таскова, която преди месец от фирма „Аква парк“ ЕАД започна изкупуване и контрол върху фирмите на Н. Галчев. Както вече съобщихме, до вчера името на въпросната дама фигурираше в 6 от фирмите на Н. Галчев. Проучване на „Струма“ установи, че мистериозната бизнес дама е на около 50 години, от разложкото село Елешница е, но от дълго време живее в София. Бивши служители в благоевградските офиси на Галчев се сетиха, че преди години тя била работничка в една от фирмите на холдинга и май управлявала кран. Съселяните на Таскова не знаят с какво се занимава в момента в столицата, а и на село вече не си идвала.

Както съобщихме, в момента Таскова е едноличен собственик на „Аква парк“ ЕООД, член на съвета на директорите и единствен негов представител. През 6-те години от съществуването на фирмата в СД са били още Елена Костадинова, дъщерята на Галчев – Радка, пиарът на холдинга „Галчев инвест“ Славина Дончева, както и Таня Хаджийска, чийто съпруг Захари Хаджийски като шеф на „Общинска банка“ в Благоевград отпусна огромния кредит, с който Галчев направи частичната инвестиция в Аква парк. Таня Хаджийска е извадена от СД на 7 юни 2013 г., но явно по нейно желание, защото двете семейства запазиха добрите си отношения и миналата есен банкерската фамилия бе дори сред ВИП гостите на сватбата на Любомир Галчев. В момента всички участници в директорския борд са вече минало, актуална е само елешничанката Елена Таскова.

От месец-два фирмите на фамилия Галчеви масово търпят корекции по отношение собственост и управление. Те всъщност са много. На Н. Галчев се водят около 40 взаимно свързани фирми, върху част от които са наложени запори в полза на „Пиреос България“ и „Българска банка за развитие“ /“Билдинг груп Кънстракшън“, „Пирин Хънт“ ООД/, други са обявени в несъстоятелност /“Ново Химко“, ПФК „Пирин Благоевград“ АД/, върху трети има запор на дружествени дялове / „Сирена ГИГ“ ЕООД, „Галчев Инженеринг“ ЕООД/, четвърти като „Бел Пропърти“ са заличени. Съпругата му Марияна Галчева и синът Любомир са управители, членове на СД и съдружници в други десетина фирми. Плътно в бизнеса е и Радка Галчева, която е в ръководството на 5 от големите фирми на татко си, включително и на последната регистрирана във фамилията – „Ен Хаус“ ЕООД. Тази фирма е и една от най-любопитните, защото дава частичен отговор на въпроса защо в последния останал имот на фамилия Галчеви в Благоевград – баровската им къща на Баларбаши, живеят от месец дъщерята и зетят на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

Фирмата е регистрирана на 14 април 2014 г. като ЕООД с капитал от 533 800 лв. и непарична вноска – същата еднофамилна 3-етажна къща върху площ от 906 кв. м. Едноличен собственик на капитала е друга фирма на Радка Галчева-Витанова „БЕЛС ПРОПЪРТИ“ АД. След като къщата с вид на палат стоя няколко години празна, охранявана само от 2 кучета и една гвардия домашни помощници, 4 дни след регистрацията на „Ен Хаус“ – на 18 април, изненадващо в нея се нанесоха щерката на симитлийския кмет Полина и съпругът й Николай Стоянов Динков-Нинджата. Тогава красивата Поли отказа да съобщи в качеството си на каква е в суперлуксозния дом на Галчеви – на наемателка или на собственичка. Отговор дава Търговският регистър, според който на 24 април 2014 г. Радка Николаева Галчева-Витанова е вписала като съуправител в „Ен хаус“ Николай Динков. При това положение по документи Нинджата всъщност е управител в луксозното имение на Галчеви, чийто адрес на ул. „Ильо Войвода“ №14 е посочен и като офис на фирма „Ен Хаус“.

Витанова и Динков могат да управляват фирмата само заедно, освен това в учредителния акт на дружеството Радка е поставила условие Нинджата да няма право да заема длъжности в ръководни органи на други дружества. Засега кметският зет се е справил само с фирма „Макси“ ООД, която е напуснал през 2012 г. От 10 април 2014 г. той обаче е единствен управител на „Екип 2013“, откъдето се е отказал дотогавашният му съуправител и негов роднина Георги Динков – баща на лидера на „България без цензура“ в Благоевград Рашко Динков. Николай Динков продължава да е и управител в „Енерджиинвестбг“ ООД, където е съдружник с Иван Биров и сина на Апостол Апостолов -Стефан. Макар и да се занимава със сериозната дейност „проучване, проектиране, изграждане и експлоатация на комплексни обекти в областта на производството на енергия и хидротехническото строителство“, „Енерджиинвестбг“ ООД е регистрирана с повече от скромния капитал от 20 лв., от които Стефан Апостолов е дал 4 лв., а Нинджата – 6 лв.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене