Назначават 15 нови държавни служители в институции в Югозапада на помпозни длъжности, но със заплата около 560 лв.

Нови 15 държавни служители ще започнат работа на територията на Югозапада въпреки призивите на правителството за намаляване на администрацията чрез пенсиониране на служителите в пенсионна възраст и оптимизиране на щатовете. Обявите за конкурсите им са част от общо 220-те за цялата страна, качени в административния регистър на сайта на Министерски съвет.
Териториалното поделение на НОИ в Благоевград например търси старши експерт по осигуряването за отдел “Краткосрочни плащания и контрол” с място на работата в Гоце Делчев. Изискването към длъжността е бакалавърска степен на образованието, а заплатата – 750 лв. Това е и едно от най-високите възнаграждения, които държавата предлага на новите 15 служители заедно с влязлото в сила тази година 10-процентно увеличение.
РЗИ – Благоевград търси главен юрисконсулт за дирекция “Административноправно, финансово и стопанско обслужване”, към когото изискванията са магистърска степен, поне 3-г. професионален опит, чужд език и компютърна грамотност, а заплатата му за това ще е 610 лв.
Бюрото по труда в Сандански се надява да наеме младши експерт за контакт с безработни на основна месечна заплата за длъжността от 560 лв. до 644 лв. Служителят, естествено, трябва да е с висше образование.
Отдел Закрила на детето в Сандански има свободно място за главен социален работник, който ще осъществява практическата работа по закрила на децата в общината и ще следи осиновяванията и приемните грижи. Въпреки отговорността на задачите заплатата му е минималната за страната, чийто размер от 1 януари е 560 лв.
Бъдещият нов главен експерт в РДГ – Благоевград ще работи в отдел Ловно и рибно стопанство и ще контролира тези дейности на територията на дирекцията. От него се очаква още да провежда държавната политика в областта на ловното стопанство и по спазване на правилата за любителски риболов срещу 560 лв. месечно.
Териториалното статистическо бюро Югозапад е малко по-щедро. То е обявило свободно място за началник-отдел Статистически изследвания в Благоевград, където ще отговаря за осигуряването, огледа, анализа, съхраняването и предоставянето на своевременна и достоверна статистическа информация в икономическата и бизнес статистиката, демографската и социална статистика и околната среда. Шеф-отделът ще работи дори с информация, представляваща служебна тайна, и може би по тази причина заплатата му ще е 800 лв. месечно.
Работата на главен инспектор в РДГ – Благоевград, който ще осъществява непосредствен контрол по прилагане на Закона за горите по отношение на всички дейности в горските територии, съхранението, транспортирането и преработването на дървесина и недървесни горски продукти, ще организира работата на горските инспектори и ще гони нарушителите, е оценена на 560 лв. месечно.
В Перник Регионалната здравна инспекция си търси инспектор за дирекция “Обществено здраве”. Той ще трябва да извършва систематичен и насочен здравен контрол в обекти с обществено предназначение, разкрити на територията на областта, да осъществява проверки на стоки със значение за здравето на човека; да затваря заведения, разпорежда унищожаване на стоки и т.н. Кандидатите освен това трябват да владеят чужд език и да притежават компютърни умения, както и да са с желязна воля да устояват на опити на подкупи, като заплатата им е 590 лв.
В Кюстендил изискванията за новия младши експерт в същата институция РЗИ са висше образование по социални, стопански или правни науки, да работи с MS Word, MS Excel и в интернет среда, и да е склонен да получава 590 лв. месечно.
Въпреки че към всички тези заплати се прибавят добавки за прослужено време, ДМС-та и др. бонуси на държавния служител, нивата на основните възнаграждения са стряскащо ниски и категорично отблъскват от позициите младите хора, показват наблюденията на пазара за работна ръка. Другият силен мотив да не се кандидатират за държавна служба е предубедеността, че всяко място се прави за конкретен човек и няма смисъл да си губят времето в тестове и интервюта.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене