Ивайло Калфин на третия енергиен форум, организиран от АБВ: След 2025 година държавата няма да може да помага на ТЕЦ-овете си със студен резерв

След 2025 година държавата няма да може да помага на ТЕЦ-овете си със студен резерв и те ще трябва да работят на чисто пазарни условия. Това коментира Ивайло Калфин, член на НС на ПП АБВ Ивайло Калфин в рамките на трети, организиран от АБВ международен енергиен форум „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“. Коментарът на Калфин е в контекста на предварително споразумение между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз по пакета „Енергетика и климат“. Според Калфин е необходимо България да търси по-добро участие в европейските политики и да открие механизъм, по който европейското законодателство да може да се следи в достатъчно ранна фаза.

„В това законодателство, което предстои да се приеме, е посочен лимит от 550 гр. въглеродни емисии за производство на 1 киловат час електроенергия и всички нови централи би трябвало да се правят така, че да не получават държавна помощ. В ЕС е позволено тази помощ да бъде студеният резерв, обясни Ивайло Калфин. Той каза, че според зелените организации практически това означава ускорен край на производството на електроенергия от въглища.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене