Съветниците в Община Благоевград гневни: Колегата ни Андон Тодоров само преди 2 години ни се подмазваше, а сега се изкара защитник и говорител на благоевградчани

Разследване на вестник Топ Преса разобличи съветника Тодоров в това, че и той през 2016 година с множество хватки е успял да придобие имот, не чрез търг, а възползвайки се от пропуски и чрез заобикаляне на Закона за общинската собственост – неморално, и не без подкрепата на 36 от неговите колеги в Общински съвет криейки се зад колективната безотговорност, и не без подкрепата на високопоставен чиновник от Община Благоевград и подопечния му отдел.

Аферата се разплита едва сега и сякаш е проспана от медиите през 2016 година, но въпросителните са актуални и днес, именно поради факта, че в последната сесия, именно Тодоров и неговата близка приятелка Ризова, се противопоставиха на процедура от която, той лично се е възползвал и облагодетелствал в този мандат. Това доведе и до нарушаване на „офертата“ пазена от неговите колеги, които сигурно не са доволни от себе си за тази си постъпка и гласуване.

Процедурата на която Тодоров и Ризова се противопоставиха, всъщност не е незаконна, но е неморална – това е общия извод, това е и нашето заключение. Най-върлите й противници сега, Тодоров и Ризова, са всъщност и хората, които са се възползвали от нея и я познават в такива детайли, че изненадаха със знанията си дори и общинската администрация на последната сесия. Ситуацията в която се оказваме медиите и гражданите сега, е позната като сюжет от криминалните филми, в които най-опитния крадец се оказва всъщност и най-добрия консултант по сигурността, и бива нает от държавата да подобри системата (справка Леонардо Ди Каприо в филма Хвани ме, ако можеш). Накратко процедурата позволява да закупиш дял от съсобствен с общината недвижим имот на пазарна оценка, защото си съсобственик, и тази земя не бива да бъде продадена на друг с който ти да станеш съсобственик и с които да се съобразяваш, и това е правилно и справедливо. До тук нищо лошо, но проблема идва от това, че имота, който желаеш да изкупиш, всъщност допреди твоето желание за придобиване е бил самостоятелен имот, който може да бъде продаден самостоятелно чрез търг с тайно наддаване и да бъде закупен практически от всеки и не поради друго, а защото квадратурата му позволява той да бъде отделен и нищо не го свързва с друг имот освен обща граница. Тази процедура е допустима само ако дела на общината е малък и не позволява имота да се ползва самостоятелно, примерно ако е общинския е от 1 до 299  кв.м. което значи маломерен имот….

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене