Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене