При спецакция в Благоевград и други 6 града на страната задържаха 43-ма, превеждали пари на терористи

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провежда активни процесуално следствени действия по наказателно производство за престъпления против Републиката на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на

международна организирана престъпна група.

„Те са финансирали тероризъм извън територията на страната“, уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Това е едно от първите разследвания с такъв предмет в ЕС.

„Главният организатор е осъществявал нерегламентирани действия – „хавала”. Не става въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности. Системата „хавала” е

древна система, наричана така от арабите

– при едно лице, хавалдар, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света”, опита да обясни Гешев схемата.

По данни на прокуратурата такава мрежа от лица съществува в почти всички държави, както в Европейския съюз, така и извън него.

Гешев добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на „хавала”.

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица, съобщиха от спецпрокуратурата.

При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи. Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в гр. София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“ – преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по

логистично подпомагане на международни терористични организации,

както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз.

„СИСТЕМАТА „ХАВАЛА” Е ДРЕВНА СИСТЕМА, НАРИЧАНА ТАКА ОТ АРАБИТЕ – ПРИ ЕДНО ЛИЦЕ, ХАВАЛДАР, ИДВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА, КОИТО НОСЯТ ОПРЕДЕЛЕНИ СУМИ, И ИСКАТ ТАЗИ СУМА ДА СТИГНЕ ДО ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА”, ОБЯСНИ ЗАМ.-ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ.

При спецакция в Благоевград и други 6 града на страната задържаха 43-ма, превеждали пари на терористи снимка 1

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене