Чуждестранните гости на ПМГ“Яне Сандански“ от Белгия, Италия и Полша в четвъртият ден от посещението си се учиха да подквасват българско кисело мляко

Изключително интересен се оказа четвъртият ден от реализирането на дейностите по проекта „Културата среща науката“ по програма Еразъм съвместно с ученици и учители от ПМГ“Яне Сандански“ и  ученици от Белгия , Италия и Полша.

Денят им започна с посещение на райското кътче -комплекса „Белите скали“където чуждестранните гости на гоцеделчевсото училище   имаха възможността да се запознаят с уникалната технология за приготвяне на българското кисело мляко.Голямо бе желанието на любознателните младежи сами да пробват технологията по подквасването и производството на киселото  млеко както и да опитат ястия приготвени от този здравословен продукт.

Следобедната научната задача за гостите бе  в лабораторията по химия в Центъра по природни науки и математика в ПМГ „Яне Сандански“,а именно  ,да изследват химичния състав на киселото мляко.

Учителите по биология и здравно образование и ученици от природоматематически паралелки представиха пред  гостите любопитна  за тях информация за билките в България , показаха им стръкове от лековитите растения,а пиенето на приготвения ароматен чай от тези билки се превърна в неустоимо удоволствие за всички.

 

Както писа Топ Преса ,в иновативно училище, ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, преди дни  стартираха дейностите по проект на образователната програма „Еразъм“ на ЕС в който средношколци от България, Белгия, Италия и Полша в продължение на седмица ще споделят иновативни практики от всяка държава В ПМГ „Яне Сандански“ където пристигнаха 25 ученици  от трите европейски държави .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене