Без категория

Протест на животновъди се очаква в 12.00 часа да блокира главния път Е-79

Протест на животновдите

Пореден протест на животновъди се очаква в 12.00 часа да блокира главния път Е-79. Недоволните заради неизплатени от държавата помощи животновъди струпаха от рано тази сутрин техника и животни на изхода на Дупница в посока София.

11 са исканията, които ще бъдат представени по време на протеста. Сред тях проблемите с изплащанията на държавната помощ „Де Минимис“, те ще настояват и за започване на процедура и разработване на механизъм за трансформирането на съществуващите кредити, сключени между ДФ „Земеделие“ и животновъдите през 2008, 2009 и 2010 г. за изхранване на животните в държавни помощи и субсидии и отписването им като съществуващо задължение на животновъдите към ДФ „Земеделие“.

Протестиращите ще настояват да бъде оповестена публично справка за извършените плащания за кампания 2013 г по направления по мярка 214 „Агроекологични плащания“, за да се даде ясна информация за изразходвания бюджет и да се отговори това ли е причината 2014 г да е нулева година за нови бенефициенти.

Антон Георгиев е потомствен животновъд – има 150 овце и 15 кози. Отглежда ги в благоевградското село Покровник. Казва, че през последните 2 години семейството му живее на ръба на оцеляването, а намерението му да развие фермата не се осъществява. „От две години насам ние вместо да га развиваме, ние намаляваме животните и така, понеже няма къде да пасат, няма кой, не ни обръща внимание въобще политици и там какви ли не”, каза мъжът пред bTV.

В животновъдството въвел и сина си. „Сутрин ставаме в 5, лягаме си в 12, по цял ден ходим, тичаме, борим се за тях и накрая нищо за нас”, допълва 22-годишният Атанас Георгиев.

Основният проблем на Антон е липсата на места за паша, защото пасищата са раздадени на големи фирми в ущърб на обикновения животновъд. „Аз имах към 200 декара обработваеми площи и сега последната година май месец останаха 150, защото са застъпени”, казва още животновъдът, който два пъти е санкциониран, по думите му- неправомерно.

Според животновъда сумата от 5 лева субсидия на глава добитък е крайно недостатъчна за изхранването на животните.

Преди години Антон се отказва от животновъдството. Без животните изтърпява само няколко месеца. Сега е на път да се откаже отново, този път завинаги. Мъжът е на път да обяви фалит в края на годината. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене