Документ разкрива: Как ДС влезе в джамиите на Благоевградско и Смолянско!

През 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е имала такъв тотален кон­трол върху мюсюлманско­то вероизповедание в НРБ, че е била в състояние да сменя по своя воля имами (духовни водачи в исляма), които смята, че не са на­строени положително към тоталитарното управление на БКП и да ги заменя с дру­ги, които да са лоялни към „народната власт”.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува он­лайн.

Той представлява лично строго секретно писмо на Трето управление на ДС за борба с контрареволюция­та до началника на Окръж­но управление на МВР-ДС Благоевград от януари 1960 г.

В него се посочва, че „другарите” от Окръжно управление на МВР-ДС в Смолян, където по това вре­ме се намира мюфтийство­то, имат възможност чрез различни мероприятия да влияят върху религиозна­та дейност на българските граждани, изповядващи мюсюлманска религия.

В тази връзка са дадени указания да се изпрати спи­сък с данните за всички ут­върдени към онзи момент имами в Благоевградски окръг, които ДС счита за не­подходящи „с цел отстраня­ването им”.

„На тяхно място посочете лоялно настроени към на­родната власт и агентура, желаещи да встъпят като свещенослужители”, се каз­ва още в указанията.

Документът е включен в сборника „Държавна сигур­ност и вероизповеданията – част 2 Мюсюлманско из­поведание и Католическа църква в България 1944-1991” на Комисията по дос­иетата, 2017 г.

Христо Христов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене