Креснеското футболно чудо Кирил Десподов – футболист номер едно на България!

Кирил Десподов е Фут­болист №1 на България за 2018-а, след като изпревари Георги Петков и Тодор Неде­лев в анкетата сред спортни­те журналисти у нас.

Нападателят на ЦСКА, кой­то скоро вероятно няма да е в този отбор, спечели една от най-оспорваните надпре­вари във вотовете. И написа история по няколко парагра­фа.

Десподов е най-младият с приза (22 г. и 2 месеца) от Димитър Бербатов, кой­то спечели наградата през 2002 г. за първи път, когато нямаше навършени 21 г.

С този факт името му се преплита до това на рекор­дьора по голове за Бълга­рия, който държи и топ по­стижението в тази анкета – 7 първи места.

Името на Кирил обаче е вплетено редом и до това на най-титулувания българ­ски футболист в историята – Христо Стоичков. Десподов е първият играч на ЦСКА, станал №1 за годината у нас, именно от Камата (1989 г.).

И още – точно единстве­ният ни носител на „Златна топка“ е чове­кът, който даде дебют на момчето от Кресна в мъжкия футбол.

Случи се през май 2012-а, когато Дес­подов бе на … 15 години и 6 месеца! Роден е през ноем­ври 1996 г., когато националният отбор с неговото „златно по­коление“ вече бе изи­грал най-славните си мачове на САЩ 94 и Евро 96.

Та през май 2012-а Стоичков го пусна като резерва срещу Калиакра с екипа на Литекс в един от по­следните кръгове на първенството.

И днес двамата са в отлични отношения. Вече не като на дете, прохождащо във футбола и неговия идол ви играта. А като на утвърден национален състезател с чо­века, който му е подал ръка за първите стъпки.

Скоро нападателят още по-отчетливо ще има нуж­да от съветите на Стоичков, защото е неиз­бежно да на­прави транс­фер извън Бълга­рия.

Гово­ри се за се­риозен интерес от Ита­лия и Англия, сигур­но е, че преди около година Лацио и Мар­силия гледа­ха към най-та­лант­ливия български млад играч. Сега се споменават клубове като Кардиф, Нюкасъл, Дженоа…

В ЦСКА са наясно, че ще трябва да се случи чудо, за да остане Десподов в тима и след зимната пауза. Дори да се случи, най-късно през лятото трансфер ще има. Точно както беше със Стоич­ков и Бербатов, използвай­ки „Българска армия“ като отправна точка, твърде оче­видно е, че Десподов вече „не е за нашето първенство“.

Въпросът е – след като до­тук съдбата завърта името на Десподов в едно изрече­ние с тези на Стоичков и Бер­батов, ще успее ли младата надежда да достигне нивото на двамата?

Този сезон е много пло­дотворен за новоизбрания №1 в българския футбол с 10 гола във всички турни­ри. При положение, че не играе на върха на атаката. Асистенциите му са 6. Вече е пълноправна част от нацио­налния отбор, игра в четири от шестте мача в Лигата на нациите, вкара и гол при 2:1 над Кипър.

Съотборници разказват, че тренира изключително сериозно, включително и с допълнителни занимания, особено върху изпълнени­ята на статични положения – което личи и от това, че чес­то бележи от фаулове.

Усъвършенства тези си умения, а и е прогресирал оченидно в една от най-ва­жните характеристики на съвременната игра. Подчи­нява яркия си индивидуален талант на отбора и често асистира, вместо да завърш­ва сам. И още един белег на прогрес – решава големи ма­чове. Вкарва в най-трудните мачове. Има голове срещу Левски, Лудогорец, победни за 1:0, както и първи попа­дения при 0:0 в завързани двубои…

Ако говорим за поведение извън терена, тотално извън общия профил на млад фут­болист у нас, който запълва свободното време в заведе­ния. Не е в добри отношения с алкохола. Голямо „перде“, често „цапнат в устата“, кое­то също напомня за човека, който му е идол от дете. Ве­роятно и затова Стоичков без страх му даде дебюта в Ловеч преди вече близо 7 години.

Цената му е около 4 мили­она евро на пазара, а ЦСКА твърдо обяви намерение да не го продава за по-малко. Следващият ход в кариера­та му е ключов. Както и това как ще се адаптира към от­бора, който плати за него ис­каната сума.

Десподов е в идеална въз­раст за тази крачка.

И от него зависи тя да е ус­пешна.

Кирил Господинов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене