Свържете се с нас

Здраве

Цветелина Хаджиева: Значението на семейството за съвременния човек

Публикувано

на

Днес семейството не е това, което беше преди повече от 40-50 години, когато се спазваха и зачитаха моралните норми и неотлъчно се следваха семейните традиции, битуващи в народа. Семейството тогава беше най-сплотената неформална институция и нейното значение и същност се крепяха на доверие, сигурност, взаимна обич, търпение и послушание от страна на децата. Днес, в динамично развиващия се живот, определението за семейството далеч не е такова, защото всяка промяна, в каквото и да е отношение, води след себе си промяна и в други отношения, а човешкият живот е низ от тясно свързани компоненти, които образуват непредсказуемо функциониращата система човешки живот. Но колкото и изкривено да бъде разбирането на семейната структура от съвременния човек, нейното значение винаги ще остане съществено и дори жизнено важно за развитието на човешкия индивид, тъй като именно в него човек може да стане личност, да израсне и да се съхрани като личност. И това е така, защото функцията на семейството е не оспорима относно възпитанието на децата. Именно в него, посредством своите родители, децата формират своите ценности, разбирания, самооценката си и оценката за останалите, формират своите добродетели и т.н. и всичко това е продукт на възпитанието, което са получили от своите родители, като  поведението им е отражение на самото възпитанието….

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса

 

коментара

Здраве

Летен вирус удари стотици в Разложко

Публикувано

на

Летен вирус с повръщане и температура повали стотици хора в Разложко. Пикът на заболяването е бил от неделя  до вторник, когато десетки са потърсили помощ при личните си лекари. Значителен е и броят на хората, посетили Спешния център в Разлог през уикенда, а някои са прибягнали до самолечение.

Аптекари в Разлог споделиха, че в неделя и понеделник най- търсените медикаменти са били банките с глюкоза и ампулите деган. В някои обекти те свършили и се наложило в първия работен ден от седмицата да се презапасят с оглед и на факта, че горещините тепърва настъпват и не е изключена нова вълна от вирусни инфекции.

Не са малко и децата, които са повалени от вируса. Лекарите успокоиха, че в случая става въпрос за краткосрочен вирус, който се овладява за едно денонощие и пикът почти е преминал.

„Място за притеснение и паника няма. Заболелите са в нормално количество за този сезон. Вирусът протича даже без разстройство, само с повръщане и температура, овладява се за 24 часа. Това са неща, които са нормални за този сезон. В случая категорично става въпрос за вирусна инфекция, а не за стомашно- чревни инфекции. Малко по-рано дойде този вирус тази година, обикновено е юли и август”, каза д-р Лилова, завеждащ детско отделение в МБАЛ – Разлог, която препоръча родителите да не водят децата си в затворени помещения с много хора, за да се намали рискът от заразяване.Струма

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Бенки от слънцето – топ 5 народни средства, които ги премахват

Публикувано

на

Към бенките по тялото на човека винаги е имало двояко отношение. От една страна са приятните и мили пигментни петънца – това е наистина уникален аксесоар, който е характерен само за конкретния човек.

Но от друга страна това е повод за размисли, а понякога, дори и за безпокойство. Бенките се появяват в различни периоди от живота на човека. Те могат да имат, както различни форми и проявления, така и разнообразни причини за тяхната поява.

Това могат да бъдат наследствени фактори, травми, хормонални промени. Сред многообразието от пигментни петна се открояват бенките от слънцето, които възникват и без нашето участие.
Причини за белези от слънцето

За да разберем защо се появяват белези от слънцето, са необходими елементарни познания по биология и химия.

Много навярно са забелязвали, че през лятото след продължителен престой на слънце или след посещение на солариум количеството на пигментните петна се увеличава.

Под действието на слънчевите лъчи, и по-точно на УВ-лъчите, организмът на човека образува специфичното вещество меланин, от което възникват и нарастват бенките.

Появата на бенки по тялото на човека само по себе си не носи никаква опасност за живота и здравето на човека.
Патогенеза

Опасността на този процес се състои в това, че при производство от организма на голямо количество меланин безобидните на вид бенки могат да се преобразуват, прераствайки в злокачествен тумор.
Симптоми на бенки от слънцето

Безопасните – пигметните невуси – малките петна с кръгла форма с кафяв цвят, повече или по-малко наситени в зависимост от дълбочината на разположение на невусните клетки.

Понякога леко изпъкват над повърхността на кожата, като по своята видима структура не трябва да се отличават от околната кожа.

Равномерният цвят, а също растежът на косъмчета на мястото на появата на бенката, още веднъж указват за нейната безопасност.

Всяко изменение във външният вид, формата, цвета, размера на обикновената бенка трябва задължително да привличат вниманието.

Трябва да се обърне внимание на следните моменти от появата и съществуването на бенките, които могат да служат като сигнал за бедствие:

• Поява на нови невуси в зряла възраст – обикновено бенките се появяват до 25-годишна възраст;
• Големи бенки с диаметър от 1 см;
• Увеличаване и намаляване на бенките;
• Изменение на интензивността на цвета;
• Неприятни усещания в областта на бенката;
Лечение на бенки от слънцето

Ако бенката ви не предизвиква подозрения, а само ви разваля естетичният вид или ви създава определени неудобства, поради разположението си, можете да се отървете от нея като я изгорите.

За тази цел има специални лекарства. Но преди началото на процедурата е необходимо да сте сигурни, че бенката е безопасна от гледна точка на образуването на злокачествени тумори, а за това е необходимо задължително да се консултирате с лекар и да минете преглед.

Бенките от слънцето могат да се лекуват и с народни средства, ето кои са най-ефективни:

1.Оцетна есенция – за да се премахне бенката в продължение на месец трябва есенция да се нанася директно върху бенката, като се стараете да избягвате изгаряне на кожата;
2.Сок от чесън и лимон – нанасят се поредно върху бенката за определен период от време. За пълното премахване на бенката обикновено са необходими 1-2 седмици.
3.Лучен сок;
4.Сок от черна ряпа – нанася се върху бенката 3-4 дни.

5.Камфорово масло – бенката се маже 2 пъти в продължение на месец.

lechenie.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ