141 години от Освобождението на Дупница (СНИМКИ)

С възстановка на посрещането на майор Орлински на входа на Дупница, в града беше отбелязана датата на Освобождението от турско робство днес.
141 години от свободна Дупница бе честването като в него се включиха всички ансамбли от града, както и гости от Сапарева баня.

Както и през 1878 година, посрещането на Освободителя на Дупница беше в района на Рибарника, макар, че от съображения за сигурност възстановката беше направена в район на ПГ „Акад. С. П. Корольов“, където майор Орлински пристигна заедно с войниците си на коне и в автентични униформи. В ролята на Орлински се превъплъти Влади Христов. Той беше посрещнат от свещенник, като диалогът между двамата бе автентично произведен пред зрителите.

Шествието на свободата, такова, каквото е било, пое по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани. В него се включиха депутатът Радослава Чеканска, кметът Методи Чимев, общински съветници, кметове на села, зам.- кметове, стотици граждани. Шествието спря на паметната плоча на майор Орлински, където бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност. Директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска припомни факти от онзи ден през 1878 година, а след това шествието продължи по стъпките на освободителите до паметната плоча на дупнишките опълченци, където отново бяха поднесени венци и цветя.

Празникът продължи на пл.Свобода с народно веселие. /Zadupnitsa.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене