Свържете се с нас

Uncategorized

500 кандидат-гимназисти не достигат в областта, само в Благоевград седмокласниците са се стопили от 836 до 621 за година

Публикувано

на

500 кандидат-гимназисти не достигат в благоевградска област за предстоящата учебна година. Само в Благоевград за една година седмокласниците са се стопили с 215, стана ясно на среща с училищните директори от областта. Преструктуриране на приема след основно образование в посока на STEM профилите /софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки/, технически и ИТ професии. Това са новите правила на Министерството на образованието и науката  за планиране и реализиране на държавния план-прием в 8 клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища в страната.

Според новите изисквания на МОН от предстоящата учебна 2019/2020 г. STEM профилите трябва да обхванат  50% от общия брой на учениците в профилирани и професионални паралелки, също така трябва да се повиши процентното съотношение на осмокласниците в професионалните гимназии.

„Пазарът на труда все повече има потребност от специалисти с базови, ключови компетентности и „умения на бъдещето“, свързани с умението да се учим бързо в променящата се технологична и дигитализираща се работна среда в допълнения към знания, свързани с  природните науки, технически, математически и ИТ компетентности. Основната задача на образованието и обучението е да подготви учащите за заетост и активно гражданство в тази нова икономическа и организационна среда“, са част от мотивите на МОН за преструктурирането, като в правилата е разписано и че  връзката с бизнеса е от съществено значение за ориентиране към бъдещите потребности на икономиката и пазара на труда.

Във връзка с планирането и организирането на приема в продължение на два дни директорите на училища от областта, обучаващи гимназисти, идваха по график в РУО – Благоевград да представят предложенията и да ги обсъдят с шефа на управлението Ивайло Златанов, началника на отдел ОМДК Методи Попов и старши експерта по организация на средното образование Владимира Караджова. Очакванията на благоевградски директори бе срещата да е бурна и напрегната, тъй като се разбра, че по време на разговорите за преминаване на едносменен режим кметът на Благоевград Атанас Камбитов е препоръчал на ръководителите на Езиковата и Математическата гимназия да намалят приема си от 6 на 5 паралелки, или вместо досегашните по 156 да обучават по 130 осмокласници.

„Надявам се, че сте взели предвид новата политика на МОН. Предложенията ви ще бъдат трезви, целесъобразни и съобразени с действителността, така че да утвърдим и реализираме един разумен и балансиран план-прием“, обърна се началникът на РУО към 11-те директори на училища в Благоевград с прием след основно образование в началото на срещата.

Пръв се изказа директорът на СУ „Иван Вазов“ Димитър Арабаджиев, които обясни, че с оглед на действителността, демографската криза, както предходните години, така и за предстоящата, ръководеното от него училище няма да реализира прием след 7 клас. Казвайки, че спазва традициите от последните 10 години, шефът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов поиска 5 паралелки -2 с профил „Изкуства – музика” и „Изобразително изкуство” и 3 хуманитарни с интензивно изучаване на английски, немски, испански и профилиращи предмети БЕЛ, история, философия. Началникът на РУО коментира, че не е удачно да се говори за традиции, при положение че обстановката и светът се променят и попита М. Митов по какъв начин предложенията за прием са съобразени с новата национална политика. Директорът на НХГ обясни, че вкарват технологии в някои учебни дисциплини, но че не могат за няколко месеца да направят пълен завой, а и няма как да накарат децата от профил „Изкуства“ да учат природни науки.

„Знаем, че паралелките с профил „Изкуства” съществуват благодарение на доброто намерение на всички в тази стая. Какво ли не сме правили през годините, сливахме ги, разделяхме само и само да ги запазим. Но обяснете ми за  другите 3 хуманитарни паралелки, поне една да върви в посока на новите изисквания. Какво да кажа на министъра, като ме попита защо не сме спазили националната политика и правилата, разписани от него? Какво ме съветвате да направя?“, попита Ив. Златанов директора на НХГ, а той отвърна, че нищо не го съветва.

Прием на една паралелка с профил „Хардуерни и софтуерни науки“ заяви директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова. Тя обясни, че с оглед на препоръките на началника на РУО се отказват от хуманитарната си паралелка и залагат на STEM профилите.

От Благоевградската професионална гимназия поискаха 3 паралелки – „Компютърна техника и технологии”, „Автомобилна мехатроника” и „Електрообзавеждане на производството”, и трите без интензивно изучаване на чужд език. Директорът на БПГ посочи, че „Електрообзавеждане на производството” е приоритетна  специалност, тъй като на пазара на труда се очаква недостиг на такива специалисти. Готови сме да предложим дуална форма на обучение. Предстоят ни разговори с ръководството на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ. Очакваме уточняването на конкретна дата за среща”, обяви за новата стъпка в професионалното образование А. Драгоев.

Преди да изложи предложенията си, директорът на Професионалната гимназия по икономика Ася Бояджиева разказа за срещата си с кмета Ат. Камбитов. Тя заяви, че на нея е обсъждан прием от 4 паралелки при запазване досегашната материална база на ПГИ „Иван Илиев“ и на 5, ако училището вземе 5 стаи от намиращото се в съседство IX ОУ.

 

„Имаме уверение, че от следващата учебна година ще ни бъдат предоставени 5 стаи от IX ОУ. Кметът подчерта, че  при прием на 5 паралелки една трябва да бъде с ученици извън община Благоевград. Смятам, че може да се справим”, заяви Ася Бояджиева и предложи прием в специалностите: „Икономика и мениджмънт”, „Оперативно счетоводство”, „Икономическа информатика”, „Банково дело”.

От СУИЧЕ предложиха  една паралелка с профил „Чуждоезиков” – английски с руски език. Въпреки препоръките директорът на ПМГ Николай Каращранов поиска 6 паралелки – една с профил „Природни науки“, две  със софтуерни и хардуерни науки и три с математически  профил. Той настоя Математическата гимназия да продължи да приема по 156 осмокласници, като подчерта, че всичките им паралелки са с приоритетните STEM профили.

 Началникът на РУО се поинтересува какви ангажименти са поети пред кмета на Благоевград и Н. Каращранов обясни, че са били в кабинета му заедно с директора на ЕГ Тинка Попова, като градоначалникът е уверил, а впоследствие е гласувано на Общински съвет изграждане на пристройка, която да покрива нуждите и на двете училища, помещаващи се в една сграда. „Ставаше въпрос и за евентуално намаляване на приема с по една паралелка, но аз му обясних, че съм присъствал на среща, на която бе обявено, че Математическите гимназии отговарят на STEM указанията и приемът им няма да бъде  пипан”, заяви Н. Каращранов. В разговора се включи и Методи Попов, който подчерта, че децата в Благоевградска област намаляват. След срещите с директорите от 7 общини станало ясно, че се очертава недостиг на 477 ученици, но се очаква след обсъжданията и предложенията на училищата от останалите 7 общини дефицитът да достигне до 500 кандидат-гимназисти.

„Пак ви казвам, много по-лесно е да се редуцира приемът от 6 на 5, от 4 на 3, отколкото да се пипат училищата с по една паралелка”, заяви Ивайло Златанов.

Както и миналата година, от ПГСАГ „Васил Левски“ предложиха 3 паралелки – „Строителство и архитектура”, „Геодезия” и „Водно строителство”. Директорът на ПГТЛП „Гоце Делчев” Димитрина Иванова поиска прием на четири специалности в две паралелки – една с по 13 ученици по професиите „Готварство” и „Фризьорство”, а другата с две половинки – „Кетъринг” и „Организация на туризма и свободното време”.

Директорът на V СУ Мария Тричкова заяви една паралелка с профил „Технологичен“, а колегата й от VIII СУ Сергей Биров обясни, че както и предходните години няма да реализират прием след 7 клас.

„Г-н Камбитов каза, че трябва да намалим броя на паралелките в нашето училище. Но Езиковата гимназия е една в цялата област. Затова предлагаме прием на 6 паралелки. За да не сме в тежест на Регионалното управление на образованието и в съответствие с правилата на МОН, имаме готовност да направим една професионална паралелка – „Екскурзоводство”, което е близо до изучаваните при нас предмети”, обяви директорът на ЕГ „Акад Л. Стоянов“ Тинка Попова. Това предложение се превърна в най-коментираната тема след края на срещата. Директори разясниха, че законът дава право на профилираните гимназии да разкриват професионални паралелки и това не е прецедент. Други школски шефове пък повдигнаха въпроса защо СУИЧЕ /Средно училище с изучаване на чужди езици/ залага на паралелка с английски и руски при положение, че има цяла гимназия ЕГ, специализирана в чуждоезиковото обучение.

„В нормативните документи ясно е разписано, че

профилите на средните училища не трябва да дублират  профилите на профилираните гимназии с изключение на STEM науките“, разясниха директори.

Това не убягна от вниманието и на началника на РУО и по време на разискванията той попита директора на СУИЧЕ д-р Светлин Абаджиев по какъв начин исканата паралелка с чужд език покрива STEM указанията. Директорът обясни, че за да отговорят на изискванията, евентуално за  учебната 2020/2021 могат да разкрият втора паралелка с информатика и немски език.

„Не разбрахте ли, че няма деца, каква втора паралелка? Обърна се към колегата си от СУИЧЕ директорът на СУ „Иван Вазов“ Димитър Арабаджиев.

Според така направените предложения трите средни училища -V СУ, VII СУ и СУИЧЕ, заявяват по една, или общо три паралелки, 3-те профилирани гимназии – ЕГ, ПМГ и НХГ, искат 17 паралелки, 4-те професионални гимназии – ПГИ, ПГТЛП, ПГСАГ и БПГ – 13 паралелки. Или общият  брой на паралелките е колкото и миналата година – 33, с тази разлика, че сега седмокласниците в община Благоевград са с 215 по-малко. За сравнение, през миналата учебната 2017/2018 г. средно образование са  завършили 836 седмокласници, а през тази година  кандидат-гимназистите са 621, т.е. при така дадените заявки от директорите не достигат ученици за 8 паралелки.

„Станахме пословични в министерството като областта с най-голям дефицит. Имайки предвид и предстоящите разговори с директорите от останалите 7 общини, очаквам недостигът на базата на направените предложения  да надхвърли 500 ученици. Аз такъв план-прием в МОН не мога да защитя”, категоричен бе Ивайло Златанов. Той допълни и че ще разговаря с кмета Ат. Камбитов, но посъветва Езиковата и Математическите гимназия да вървят към намаляване на приема от 6 на 5 паралелки, а НХГ и ПГИ от 5 към 4.

Че напълно подкрепя началника на РУО и при така направените предложения не може да се говори за балансиран и разумен прием, подчерта и шефката на отдел „Образование” в община Благоевград Симона Митова.

Директорите имат срок до 15 януари да внесат  предложенията си за план-приема в РУО. На местно ниво той трябва да бъде утвърден и от комисията по заетостта към областния съвет за развитие, а последната дума има министърът на образованието.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

        struma.bg

коментара

Uncategorized

Кръстникът на „Фамилия Гейт“ топ полицай в Благоевград криел дъщеря си! Парадирал с влияние!

Публикувано

на

Дознателката Розалина Кьосева общувала с престъпника Владо Боклука, разследвали я от месеци, а според дсруга версия била негова тайна „съпруга“.

Зам.-шефът на полицията в Благоевград Георги Кьосев се опитвал да прикрие дъщеря си Розалина, която имала много близки отношения с криминален авторитет, познат в Югозапада като Владо Боклука, научи Топ Преса от свои източници. Щерката на топ полицая е дознател в местната полиция, срещу нея имало разработка от няколко месеца, но ченгетата все удряли на камък заради високия пост на таткото в системата на МВР.

Информаторите ни разкриха, че и срещу самия Георги Кьосев имало много жалби и сигнали, които потъвали незнайно къде. Топ Преса научи още, че когато Владо Боклука бил задържан, Розалина Кьосева му дала телефон, за да може бандитът да говори на воля от килията си. Такъв сигнал е бил подаден във „Вътрешна сигурност“, но проверка не била направена заради силното влияние на бащата, който парадирал с връзки с голям полицейски началник в София. Смята се, че Розалина е давала на приятеля си информация, която е свързана с разследването срещу него. В момента Боклука е в затвора, където излежава присъда за наркотици. За него има и издадена Европейска заповед за задържане в Гърция заради пласиране на фалшиви пари.

Снимки : lupa.bg

Открай време полицията в Благоевград е разделена на две групи с по три силни фигури вътре, като едните се опитват да натопят опонентите, че нарушават закона. Така с вражеска помощ сигналите срещу Кьосев достигнали до много високо ниво в София, което станало повод за провеждането на акцията.

„Задържаха го, но пак ще се измъкне, никой не вярва, че ще бъде в ареста за повече от няколко часа“, казаха пред сайта Lupa.bg запознати с положението в благоевградската полиция. Най-вероятно сега той ще бъде ползван само като свидетел. Това не е първа издънка на Георги Кьосев. Преди време зам.-шефът на МВР се забърка в скандал, като заплаши журналист, който отразяваше скандали в КАТ но в последствие същия журналист си наложи автоцензура и свали видеото и статиите срещу Кьосев.

Вчера обаче се случи немислимото – топ полицаят бе задържан в апартамента си в жк. „Еленово”. Пред медиите униформеният началник успя да каже само, че не знае какво се случва и ще сподели повече с медиите по-късно. Георги Кисьов бе отведен в сградата на областната дирекция за разпит.

Задържането е резултат от акцията, при която спецчасти на Вътрешното министерство влязоха в МВР-Благоевград заради връзките на дъщерята му Розалина със затворник от Бобов дол.

ТОП ПРЕСА ПРИПОМНЯ ЧЕ СКАНДАЛИТЕ ОКОЛО ГЕОРГИ КЬОСЕВ ТРЪГНАХА ОТ ВЕСТНИК БЛАГОЕВГРАДСКА ВЕСТ, А СТАТИЯТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК 

коментара

Продължете с четенето

Uncategorized

Семейна драма в Югозапада завърши със смърт!

Публикувано

на

Семейна драма в Белица завърши с кърваво посегателство. Тъст закла 41-годишния си зет.

Инцидентът стана снощи малко преди 21 часа в Спешен център в Разлог е приет пострадал мъж, който бил безжизнен след нанесени му прободни рани в областта на шията с нож. Лекарите само констатирали смъртта на Михаил И.

Уведомена е полицията. Служители на реда изясняват обстоятелствата около инцидента.Струма

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ