Екоминистерството отряза екссъветника Д. Байкушев за крупно инвестиционно намерение в Благоевград, баща му отчаян: Омръзна ми да завися от хора, които не са дали 1 заплата в живота си

Министерството на околната среда и водите отказа на бившия общински съветник в Благоевград Димитър Байкушев и бизнес партньора му Борислав Сивиков разрешение за мащабна инвестиция, планирана в местността Герена в землището на Благоевград. Там двамата бизнесмени планираха чрез общата си фирма „Ей Би Ди Ес инвест“ ООД да построят фотоволтаична централа, складова база, бензиностанция, автосервиз, заведение за хранене, търговски сгради, сгради за битово обслужване, паркинг, къмпинг и сондажен кладенец. Всичко това трябваше да бъде разположенто върху терен от 36 дка, на 500 метра от пътя Благоевград – с. Зелен дол.

Препъникамъчето пред инвестиционното намерение се оказа водата и невъзможността от страна на ВиК – Благоевград да направи отклонение от водопроводната мрежа до терена. По тази причина фирмата поиска да си направи тръбен кладенец с дълбочина до 70 метра, откъдето да черпи около 16 000 куб. м годишно вода за битови и промишлени нужди, но точно въпросният кладенец стана причина Басейнова дирекция да каже „не” на проекта. Според еколозите прогнозната дълбочина от 70 метра на кладенеца ще засегне подземното водно тяло „Порови води в неоген Благоевград”, за което има забрана за издаване на разрешителни за водовземане, освен това кладенецът щял да се падне във ІІ и ІІІ пояс на санитарно-охранителната зона около 11-те шахтови кладенеца за питейно-битово водоснабдяване на Благоевград, което го вкарва в друга група забрани и ограничения, целящи защитата на питейните води.

„Не съм изненадан от този отказ, защото всеки ден влизам в такива казуси, аз от 31 години съм работодател и не мога да се примиря с мисълта, че искаме да направим нещо, а решението е в ръцете на хора, които не са дали една заплата в живота си, само стоят в канцелариите си и се чудят как да ти попречат”, коментира вчера бащата на Димитър Байкушев – популярният строителен предприемач Петър Байкушев, който е и председател на Камарата на строителите в Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене