Свържете се с нас

Бизнес

Екоминистерството отряза екссъветника Д. Байкушев за крупно инвестиционно намерение в Благоевград, баща му отчаян: Омръзна ми да завися от хора, които не са дали 1 заплата в живота си

Публикувано

на

Министерството на околната среда и водите отказа на бившия общински съветник в Благоевград Димитър Байкушев и бизнес партньора му Борислав Сивиков разрешение за мащабна инвестиция, планирана в местността Герена в землището на Благоевград. Там двамата бизнесмени планираха чрез общата си фирма „Ей Би Ди Ес инвест“ ООД да построят фотоволтаична централа, складова база, бензиностанция, автосервиз, заведение за хранене, търговски сгради, сгради за битово обслужване, паркинг, къмпинг и сондажен кладенец. Всичко това трябваше да бъде разположенто върху терен от 36 дка, на 500 метра от пътя Благоевград – с. Зелен дол.

Препъникамъчето пред инвестиционното намерение се оказа водата и невъзможността от страна на ВиК – Благоевград да направи отклонение от водопроводната мрежа до терена. По тази причина фирмата поиска да си направи тръбен кладенец с дълбочина до 70 метра, откъдето да черпи около 16 000 куб. м годишно вода за битови и промишлени нужди, но точно въпросният кладенец стана причина Басейнова дирекция да каже „не” на проекта. Според еколозите прогнозната дълбочина от 70 метра на кладенеца ще засегне подземното водно тяло „Порови води в неоген Благоевград”, за което има забрана за издаване на разрешителни за водовземане, освен това кладенецът щял да се падне във ІІ и ІІІ пояс на санитарно-охранителната зона около 11-те шахтови кладенеца за питейно-битово водоснабдяване на Благоевград, което го вкарва в друга група забрани и ограничения, целящи защитата на питейните води.

„Не съм изненадан от този отказ, защото всеки ден влизам в такива казуси, аз от 31 години съм работодател и не мога да се примиря с мисълта, че искаме да направим нещо, а решението е в ръцете на хора, които не са дали една заплата в живота си, само стоят в канцелариите си и се чудят как да ти попречат”, коментира вчера бащата на Димитър Байкушев – популярният строителен предприемач Петър Байкушев, който е и председател на Камарата на строителите в Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Реклама
loading...
Кликнете, за да коментирате

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бизнес

„Булгартабак“ затваря фабриката в Благоевград, хиляди работници остават без работа

Публикувано

на

Дружеството „Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград. Това съобщи БНР, като цитира свои източници.

Хиляди служители остават без работа. На хората е даден 2-дневен срок да подадат заявления за доброволно напускане.  От 2000 човека към момента са останали едва 200 души на работа.

Те са били уведомени, че фабриката се закрива. Уведомили са синдикалнитецентрали за ситуацията.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти.

Припомня се, че според приватизационния договор „Булгартабак“ има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София.

Все още официално изявление по повод закриването на тютюневата фабрика в Благоевград няма.

Преди 3 години стотици работници от софийския клон организираха протестисрещу съкращението им от ръководството.

През 2017 година двужеството трябваше да се защитава и от обвиненията на „Да, България“ в контрабанда.

Също през 2017 година, „Бритиш американ табако“ придоби част от „Булгартабак“.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Известен банскалия затъна в дългове! Кредити “погълнаха” хотела и имотите му

Публикувано

на

Съдия-изпълнител слага на тезгяха семеен хотел „Благовец“ в Банско, собственост на небезизвестния банскалия Благовест Слаев. Хотелът се разпродава на парче. Обект на първата публична продан са първият и вторият етаж на триетажната сграда. На първия етаж се помещава един апартамент, сервизни и обслужващи помещения, а на втория четири стаи и един апартамент. Обявената начална цена, от която ще тръгне наддаването, е 192 704 лева.

Обект на втората публична продан е застроено дворно място с обща площ от 630 кв.м, с обявена първоначална цена от 28 233 лева, както и изградените върху нея двуетажна масивна  постройка, представляваща пристройка към основния хотел, с обявена цена от 131 877,90 лева.

Върху имотите има вписани договорни ипотеки в полза на две банки, от които Слаев теглил кредити за изграждането на хотела. Има наложена възбрана върху имотите и в полза на фирма, към  която Слаев също е длъжник.

За последните три години хотелът е обявяван няколко пъти на публична продан, но кандидат няма. Той бе обявени през юни месец тази година, а цената бе дори по-ниска – в размер на 178 000 лева.

Семейството на Слаев стартира със строителство през миналото десетилетие с пари, получени от  продажба на имот. Средствата обаче не достигат и той прибягва до банков кредит, като ипотекира новото строителство. Първия кредит тегли през  2005 г. Няколко месеца по-късно прибягва до още два, но от друга банка. Четири години по-късно заради непогасяване на задълженията се налага  възбрана на част от имота. Тя е в полза на строителна фирма, към която Слаев е длъжник. През 2013 година е наложена възбрана и в полза на една от банките кредитори, а след това и от другата.

Обект на публична продан от съдия-изпълнители са още десетки имоти в Банско, сред които апартаменти, етажи от къщи, парцели, ателиета, магазини и други. Сред тях има и такива с наложени възбрани от община Банско заради неизплатени публични задължения.

За сумата от 188 877 лева са обявени на публична продан два имота с обща площ от 3278 кв.м, находящи се в м. Гуровица и м. Грамадето, собственост на фирма „Би Ди Би 6“. Според данни от търговския регистър фирмата се представлява от седем съдружници, всички чуждестранни лица. Тя е сред най-големите длъжници на община Банско, а задълженията й към хазната възлизат на 135 791 лева.

Имот, собственост на „РМС Тауър БГ“ ЕООД, представляван от Христо и Грети Чепишеви, също е обявен за публична продан заради задължения към община Банско. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването, е в размер на 91 656 лева. Имотът представлява ирландски пъб и се намира в апартаментен комплекс „Сидер Лодж-4“ в м. Страгите в Банско. Фирмата е със задължения освен към община Банско и към банка.

Заради дълг към община Банско на тезгяха за сумата от 131 587 лева е сложен и парцел с площ от 1846 кв.м, собственост на фирма „Британия Голф“ ЕООД, също представлявана от чуждестранен гражданин – Найджъл Хол, който е едноличен собственик на капитала. Непогасените публични задължения на фирмата към общинската хазна са в размер на    58 811 лева.

Задължения към нея в размер на 256 444 лева има и друга фирма – „Хол – ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, чието имущество също бе обявено на публична продан през октомври месец миналата година. Обект на продан бяха два самостоятелни обета в апартаментен комплекс в местността Шипоцко, на които първоначалната цена бе в общ размер на 115 531 лева и далеч не покрива дължимите данъци към курортната администрация.

Още три обекта, собственост на ирландец, испанец и българин, също бяха сложени на тезгяха през октомври заради задължения към община Банско.

ИВА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ