Свържете се с нас

Бизнес

Екоминистерството отряза екссъветника Д. Байкушев за крупно инвестиционно намерение в Благоевград, баща му отчаян: Омръзна ми да завися от хора, които не са дали 1 заплата в живота си

Публикувано

на

Министерството на околната среда и водите отказа на бившия общински съветник в Благоевград Димитър Байкушев и бизнес партньора му Борислав Сивиков разрешение за мащабна инвестиция, планирана в местността Герена в землището на Благоевград. Там двамата бизнесмени планираха чрез общата си фирма „Ей Би Ди Ес инвест“ ООД да построят фотоволтаична централа, складова база, бензиностанция, автосервиз, заведение за хранене, търговски сгради, сгради за битово обслужване, паркинг, къмпинг и сондажен кладенец. Всичко това трябваше да бъде разположенто върху терен от 36 дка, на 500 метра от пътя Благоевград – с. Зелен дол.

Препъникамъчето пред инвестиционното намерение се оказа водата и невъзможността от страна на ВиК – Благоевград да направи отклонение от водопроводната мрежа до терена. По тази причина фирмата поиска да си направи тръбен кладенец с дълбочина до 70 метра, откъдето да черпи около 16 000 куб. м годишно вода за битови и промишлени нужди, но точно въпросният кладенец стана причина Басейнова дирекция да каже „не” на проекта. Според еколозите прогнозната дълбочина от 70 метра на кладенеца ще засегне подземното водно тяло „Порови води в неоген Благоевград”, за което има забрана за издаване на разрешителни за водовземане, освен това кладенецът щял да се падне във ІІ и ІІІ пояс на санитарно-охранителната зона около 11-те шахтови кладенеца за питейно-битово водоснабдяване на Благоевград, което го вкарва в друга група забрани и ограничения, целящи защитата на питейните води.

„Не съм изненадан от този отказ, защото всеки ден влизам в такива казуси, аз от 31 години съм работодател и не мога да се примиря с мисълта, че искаме да направим нещо, а решението е в ръцете на хора, които не са дали една заплата в живота си, само стоят в канцелариите си и се чудят как да ти попречат”, коментира вчера бащата на Димитър Байкушев – популярният строителен предприемач Петър Байкушев, който е и председател на Камарата на строителите в Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

коментара

Бизнес

Ръст на туристите отчита община Разлог за 2018 г.

Публикувано

на

Над 26% е ръстът на реализираните нощувки по обектите за настаняване в община Разлог през 2018 г. в сравнение с предходната 2017. Значителният ръст според кмета Красимир Герчев се дължи на новите обекти в Баня и Разлог, които стартираха работа миналата година и отчитат висока посещаемост. Цифрите показват, че през 2018 година броят на реализираните нощувки се е увеличил с 83 655 и от 247 653, отчетени през 2017 година, миналата година броят им е достигнал до 313 847, което е 26.72% ръст.

За разлика от Банско, където реализираните нощувки от чуждестранни туристи са почти двойно повече от тези на българите, в община Разлог основният туристопоток е именно от нашенци, които хотелиерският бранш определя като най-добрите. Справката за миналата година показва, че от общия брой реализирани нощувки 230 191, или 73.35%, са от български туристи, а 83 655, или 26.65% – от чужденци.

От община Разлог очакват ръст в туризма и през тази година. От там отчитат, че основната заслуга за това е развитието на Баня и утвърждаването му като целогодишен балнео- и СПА курорт.

„Цифрите са радващи за нас, защото това показва, че хората започват да припознават община Разлог като туристическа дестинация. Естествено, Баня с минералната вода дава своя принос. Ако говорим за целогодишен туризъм, за момента Баня е най-посещавано, без спад в реализираните нощувки, независимо от сезона”, коментира кметът Красимир Герчев.

Припомняме, че само преди месец хотелиерите от Баня и Разлог също направиха първата стъпка и се обединиха, като създадоха свое сдружение – Хотелиерска асоциация на Разложка долина (ХАРД). Целта им е да работят активно за утвърждаването на селото и региона като целогодишна туристическа и СПА дестинация.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Струма

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

АМ „Струма” Кресна – Сандански унищожи бизнеса на крайпътните заведения в Долна Градешница

Публикувано

на

Новата отсечка на АМ „Струма” между Кресна и Сандански свали наполовина оборота на заведенията в Долна Градешница. Това е сред най-коментираните теми в последните дни в кресненското село, дори сред пенсионерите, които всекидневно се събират на припек и приказки край централния площад. Новият път заобикаля селото, а всички заведения и мотели тук са разположени по протежението на стария Е-79. Според местните хора в селото настанало тъжно спокойствие и тишина. ТИР вече почти не може да се види, а рядкост са и леките коли.

Резултат с изображение за долна градешница

Според кмета на Долна Градешница Стоян Акареев по всяка вероятност повечето от обектите ще завъртят ключовете, а това означава още безработни на трудовата борса. Две от заведенията – механа „Мелник” и ресторант „Благос”, вече дори са били пуснали кепенците. Най-засегнати от отлива на пътуващи по отсечката са заведенията за бързо хранене, докато магазините все се крепят, тъй като обслужват и жителите на селото. Автомагистралата отнесе повече от половината от оборота на проспериращите от много години търговски обекти и това оказва влияние върху икономиката на селото, кахърят се местните хора, но все пак са доволни на това, че обслужващите автобуси от Петрич, Сандански… продължават да пътуват по стария път и така не лишават селото от транспорт.

Собственикът на комплекс „Мона Лиза” Стоян Вангелов е сред малцината, които засега нямат намерение да затварят бизнеса. Според него спадът в оборота му не е повече от 30 процента, а и вижда спасение в това, че стопанисва и магазин, а в мотела му отсядали повече от работниците по автомагистралата и други обекти. Забелязва обаче спад на приходите от заведението за бързо хранене, в което една от атракциите е голямо стенописно копие на великата картина „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, направено от покойния художник на селото Кирил Господинов, пред която в последно време вече повече присядат бабички от селото, а не пътуващи.

Че оборотът е паднал драстично говори и новото работно време на едно от най-посещаваните доскоро заведение „Роси” и мотелът към него, собственост на Огнян Стоименов. То вече отваря сутрин и работи до 22-23 часа, а не денонощно. Рядко вече тук се виждат спрели тирове, а и други автомобили, клиенти почти няма. Така е и пред големия автосервиз на Илия Бенгюзов, който някога е бил отговорник на прочутия автосервиз близо до жп гарата в Благоевград. Собственикът Бенгюзов обаче не се оплаква. „Пенсионер съм вече и ми е време за живот с повече спокойствие. Сутрин идвам, отварям, но само докато пийна някъде едно кафе и се прибирам у домаВсе пак за всеки случай на вратата на сервиза съм оставил бележка с телефона ми, че мога да се отзова при повикване, ако някой има нужда от помощта ми”, заяви той.

Засега като че не е много сред засегнатите новата църква „Рождество на Пресвета Богородица”, намираща се край главния път Е-79. Отговорничката от Светия синод Верка Станоева споделя, че идващите да се помолят в църквата не са намалели, а за това може да се съди по запалваните ежедневно свещички, както от местни хора, така и от пътуващи. „Църквата е дарила с много добро много хора. Веднъж посетили я и видели добро, хората идват тук да намират спокойствие и късмет, като предпочитат да пътуват по стария път, който сега е по-спокоен и по-романтичен”, заяви В. Станоева.

Закриването на заведения и мотели, а с това и намаляването на работата, безспорно ще се отрази върху бъдещето на Долна Градешница. Но част от хората вече търсят ново поприще.  В последно време се увеличават оранжерийното зеленчукопроизводство. Лозарството вече е поминък, към който са се ориентирали някои от собствениците на заведения в този доскорошен крайпътен оазис, който десетилетия бе най-значимият по пътя от София до Кулата. Началото му поставя през 90-те години на миналия век Георги Милев с откриването на заведението „Цръна Маца”, което години наред бе любимо на хора от Благоевград до Петрич.

БОРИС САНДАНСКИ

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ