Съдът назначи постоянен синдик на фалиралата болница в Бобов дол, определи му 2000 лв. заплата

Назначиха постоянен синдик на фалиралата бобовдолска болница. Окръжният съд в Кюстендил под председателството на съдия Красимир Бамбов определи с решение столичния синдик Тихомир Димов да продължи производство по несъстоятелност на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” – Бобов дол.

Лечебното заведение е в неплатежоспособност от 6 години. Като кредитори са конституирани „Мини Бобов дол”, ТД на НАП, ВиК, „Медофарма” ЕООД, ЧЕЗ, „Хигия” ЕАД и „Ню Експрес Финанс” ЕАД.

През 2012 г. обвинителният акт срещу бившия медицински управител на болница “Д-р Стоян Сантев” бе върнат отново в прокуратурата в Дупница. Решението на състава на Окръжния съд бе обосновано заради допуснати грешки, неясноти и процесуални пропуски в обвинението. Бившият медицински управител д-р Латиф Ананов е обвинен по чл. 220 от Наказателния кодекс – за извършена неизгодна сделка. На 30 септември 2008 година в София, в качеството си на управител на болницата в Бобов дол, д-р Ананов е подписал договор за заем от 170 000 лева с “Минна компания” ЕООД. С подписването на този договор болницата в Бобов дол е ощетена с 536 350 лева, пише в обвинителния акт.

През 2012 година след постъпила жалба в Районна прокуратура – Дупница в Районния съд е внесен обвинителен акт срещу д-р Ананов. Оттогава досега делото е обиколило Софийския  и Дупнишкия районен съд и Кюстендилския окръжен съд. Последният отново го върна на прокуратурата в Дупница, а общинската болница в Бобов дол беше обявена в несъстоятелност с решение на Окръжния съд в Кюстендил през лятото на 2012.

Реално болницата спря да работи от април 2010 г. заради намаляване на клиничните пътеки по договора с касата и трупане на задължения.  Магистратите освободиха от длъжност служебния синдик Звездомир Хаджиев. Съдът определи и месечното възнаграждение на синдика Тихомир Димов в размер на 2000 лв., който ще встъпи в длъжност от 18-и януари тази година. Столичанинът има да продава лекарски кабинет за 15 553 лева. Той ще продължи и производството по несъстоятелност на още едно дружество – „ВиК” ООД – Кюстендил. То е в неплатежоспособност от 2015 година.

Определението на съда следва да са впише в Търговски регистър на Агенцията по вписвания по партидата на „ВиК” ООД /в ликвидация/. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене