Свържете се с нас

Култура

Кукерска магия в Пиринско! Малко бяха купите за цялата красота на стадиона в Симитли

Публикувано

на

По три групи си поделяха големите награди, защото всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни, категорични са от журито, което за поредна година стават „разногледи“ и остават объркани в красотата и богатството в Древната кукерска земя – Симитли.

И все пак – цяла маса купи и медали получиха участниците в 16-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – Древната земя на кукерите“.

И много специални награди дават организаторите на фестивала, за жалост паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва.

На хубавия празник не можем да не спомним за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев.

Тъкмо падна полумрака и последната, 30-та група участник във фестивала се изтегли от стадиона. И освободи място за всички. За да връчи кмета наградите. Удоволствието да даде отличията на най-добрите има създателя на фестивала, с чиято любов и специална грижа се провежда вече 16 години – кметът на общината Апостол Апостолов.

Колоритът и достойнствата в 10-часовото дефиле на стадион „Септември“ в Симитли гледаше с очи на професионалисти жури в състав: проф. Костадин Динчев- фолкорист и почетен академик на Украинската академия на висшите училища, Атанас Пиронев- телевизионен водещ, Тодор Тодоров- хореограф и фолклорен антрополог, Николай Кашев- учител, художник и естет, Силвия Домозетска- ПР, хореограф–педагод и Владимир Симеонов- журналист.

Ето и наградите: „Най – възрастен участник” тази година бе 84-годишната баба Мария от Петрич-център; „Най – добре представен сурвакарски обичай“ бе Васильовден на Младежка група Симитли, която шашна още по обед с множественост, колорит и актуалност.

Трето място за представяне на обредна традиция журито определи за Сватба на групата от село Брежани; второто място бе за Прощапулник на групата от село Бачево; първо място е за представянето на Сватба от групата от квартал Ораново в Симитли.

Мечките и мечкарите: “Най – добре маскирана мечка”  – село Полена;  “Най – добре маскирано мече”  –  две награди Симитли Младежка група и квартал Ораново; “Най – добре маскиран мечкар” – село Полето.

Маските и суратите: трето място за „Най – добра маска на “бабугер” – село Гигинци; второ място за „Най – добра маска на “бабугер”  – козела на село Коларово; първо място за „Най – добра маска на “бабугер”  – село Брежани.

Костюмите: трето място за „Най – оригинален кукерски костюм“  – колективна село Черниче; второ място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – шарения от Полена и Спас от Брежани; първо място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Стоян Гинински и Радослав Равначки.

И другите категории: “Най – добра хореография” – Село Бачево; “Най – оригинална младоженческа двойка” – квартал Ораново Симитли; “Най – колоритни старци” – село Полена; Най- сполучилива съвременна интерпретация- квартал Ораново, за Фермата.

Според компетенциите на журито: „Най – добре представили се гостуващи групи“ – трето място „За цялостно представяне“ бе дадено на групата Бачево, второто място си заслужиха групите  от село Церово и Жабокрът, а с първа награда си тръгнаха кукерите на село Калчево и 4-ти квартал Плажа Благоевград.

В категорията „Цялостно представяне на групи“ трето място бе присъдено на групите Симитли 3 квартал и Полето, второ място на групите от Брежани, Младежка Симитли  и Черниче и първо място на кв. Ораново, Крупник и село Полена.

Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на кмета на село Полена Веселин Топузов.

Нова награда бе връчена днес в памет на големия Николай Кимчев за артистичност, която бе връчена посмъртно на самия него.

Награда в памет на Виолета Айкова за принос в организацията и развитието на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на младежката група от село Крупник.

Награда в памет на Бончо Христов за ревностно пазене на кукерството в село Крупник бе връчена на неговата внучка Станислава Христова.

Специалната награда на Кмета на община Симитли Апостол Апостолов получи село Полето.

Раздадени бяха и следните плакети: за станчинара с лик на козел Коларово; Дяволът от Петрич-център; Калофер- два рогати пръча и Сирни Заговезни; село Габра- за маршала; старците от Звегор, Македония“; домакинът на Бъдни вечер село Полето; заораването село Калчево;Водача на хорото Симитли 3 квартал, ; семейство Колеви от 4 квартал Плажа за приемственост на традициите; гайдарската група 101 каба гайди от Смолян; Черния кукер с малкото кукерче Жабокрът; Дяволът село Церово; Старците с магарето Струмско; За поддържане на руслалийската традиция Петрич център;

Най -атрактивен оркестър Бачево; Сдружение Хайдути; Старецът с ВРЪТАЛЕЖКАТА Крупник; Карибските пирати от Черниче; Старците на дивана от Брежани; Антония Митова за поддържане на традицията жива от Младежка група Симитли, Марк Жирардели от Ораново.

Награда взеха и журналисти: Радио Фокус – за популяризиране на фестивала.

pirinsko.com

коментара

Култура

Днес почтаме св. преподобни Сампсон Странноприемец

Публикувано

на

Почитаме светец, хранел бедни и сираци, лекувал болни

Пустинен жител и в тяло ангел и чудотворец си се показал, богоносни отче наш (името).
С пост, бдение, молитва, приел небесните дарования, 
изцеляващ недъгави и притичащите се с вяра в душата при тебе. 
Слава на Даващия ти сила, слава на Венчалия те, 
слава на Действащия с тебе при всички изцеления.

Св. Сампсон Странноприемец. Икона. Източник: pravoslavie.ruПреподобни Сампсон, по народност римлянин, бил син на знатни и богати родители, които му дали добро образование и от ранни години му внушили любов към Бога и желание да следва закона Господен. Обичайки ближните, както заповядва Господ, Сампсон изучил лекарското изкуство, за да помага на страдащите. Господ благословил неговото добро намерение и му дал чудотворна сила да изцерява недъзи.

След смъртта на родителите си Сампсон наследил голямо богатство, което той употребил за полза на ближните. Всички свои роби пуснал на свобода, раздавал щедри милостини, подслонявал и хранел сиромаси и странници.

Той обичал усамотението, но грижейки се преди всичко за ближните, Сампсон се заселил в Цариград и построил дом, където приемал бедни, болни и странници. Сам лекувал болните и с Божия сила вършел много чудеса. От смирение той скривал тия прояви на особената Божия милост към него. Но неговият свят живот станал известен и патриархът го ръкоположил за свещеник.

Случило се, че император Юстиниан, който царувал в онова време, опасно заболял. Старанията на най-изкусните лекари отишли напразно. Но Сампсон чрез чудесната сила, дадена му от Бога, излекувал царя.

– Ще ти дам награда каквато пожелаеш – казал му възрадваният цар, – вземи пари или имот!

– Богатство не ми е нужно – отговорил Сампсон. – Аз такова имах и доброволно се лиших от него. Ако искаш да ми окажеш голяма милост, заповядай да построят дом за болните и бедните! С това ти ще угодиш на Бога и мене твърде много ще зарадваш.

Царят изпълнил желанието на Сампсон и построил обширна болница и страноприемница, където назначил Сампсон за началник.

Св. Сампсон се трудил до дълбока старост и умрял в 550 година. Лицето му сияело от тиха радост, когато завършил своя богоугоден живот. Много чудеса ставали над неговия гроб и в уредената от него болница.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 годинапод редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

коментара

Продължете с четенето

Култура

”Миш и Маш” в Кюстендил

Публикувано

на

На 27. юни в централното кюстендилско читалище „Братство 1869” ще гостува популярната детска писателка Анита Тарасевич. Тя ще представи най-новата си книга за деца „Миш и Маш”, а от 10:30 ч. ще посети и ДГ „Слънце” в гр. Кюстендил. Книгата „Миш и Маш” е издадена от издателска къща ”Хермес”, а илюстрациите са на художничката Надежда Кацарова.

Книгата е най-подходяща за деца между 3 и 7 години и ще отведе най-малките читатели на едно забавно цветно пътешествие в света на пакостливите мишоци Миш и Маш.

Анита Тарасевич е родена в град Пловдив. Автор е на стихосбирката „Паметта на всяка капка“, детската книга „Джуджето Джу и други тайни“. През 2012 година излиза дебютната й книга с разкази – „Невинни момичета“, а през 2013 година – сборникът с разкази „Любовни заклинания“.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ