Кукерска магия в Пиринско! Малко бяха купите за цялата красота на стадиона в Симитли

По три групи си поделяха големите награди, защото всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни, категорични са от журито, което за поредна година стават „разногледи“ и остават объркани в красотата и богатството в Древната кукерска земя – Симитли.

И все пак – цяла маса купи и медали получиха участниците в 16-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – Древната земя на кукерите“.

И много специални награди дават организаторите на фестивала, за жалост паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва.

На хубавия празник не можем да не спомним за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев.

Тъкмо падна полумрака и последната, 30-та група участник във фестивала се изтегли от стадиона. И освободи място за всички. За да връчи кмета наградите. Удоволствието да даде отличията на най-добрите има създателя на фестивала, с чиято любов и специална грижа се провежда вече 16 години – кметът на общината Апостол Апостолов.

Колоритът и достойнствата в 10-часовото дефиле на стадион „Септември“ в Симитли гледаше с очи на професионалисти жури в състав: проф. Костадин Динчев- фолкорист и почетен академик на Украинската академия на висшите училища, Атанас Пиронев- телевизионен водещ, Тодор Тодоров- хореограф и фолклорен антрополог, Николай Кашев- учител, художник и естет, Силвия Домозетска- ПР, хореограф–педагод и Владимир Симеонов- журналист.

Ето и наградите: „Най – възрастен участник” тази година бе 84-годишната баба Мария от Петрич-център; „Най – добре представен сурвакарски обичай“ бе Васильовден на Младежка група Симитли, която шашна още по обед с множественост, колорит и актуалност.

Трето място за представяне на обредна традиция журито определи за Сватба на групата от село Брежани; второто място бе за Прощапулник на групата от село Бачево; първо място е за представянето на Сватба от групата от квартал Ораново в Симитли.

Мечките и мечкарите: “Най – добре маскирана мечка”  – село Полена;  “Най – добре маскирано мече”  –  две награди Симитли Младежка група и квартал Ораново; “Най – добре маскиран мечкар” – село Полето.

Маските и суратите: трето място за „Най – добра маска на “бабугер” – село Гигинци; второ място за „Най – добра маска на “бабугер”  – козела на село Коларово; първо място за „Най – добра маска на “бабугер”  – село Брежани.

Костюмите: трето място за „Най – оригинален кукерски костюм“  – колективна село Черниче; второ място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – шарения от Полена и Спас от Брежани; първо място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Стоян Гинински и Радослав Равначки.

И другите категории: “Най – добра хореография” – Село Бачево; “Най – оригинална младоженческа двойка” – квартал Ораново Симитли; “Най – колоритни старци” – село Полена; Най- сполучилива съвременна интерпретация- квартал Ораново, за Фермата.

Според компетенциите на журито: „Най – добре представили се гостуващи групи“ – трето място „За цялостно представяне“ бе дадено на групата Бачево, второто място си заслужиха групите  от село Церово и Жабокрът, а с първа награда си тръгнаха кукерите на село Калчево и 4-ти квартал Плажа Благоевград.

В категорията „Цялостно представяне на групи“ трето място бе присъдено на групите Симитли 3 квартал и Полето, второ място на групите от Брежани, Младежка Симитли  и Черниче и първо място на кв. Ораново, Крупник и село Полена.

Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на кмета на село Полена Веселин Топузов.

Нова награда бе връчена днес в памет на големия Николай Кимчев за артистичност, която бе връчена посмъртно на самия него.

Награда в памет на Виолета Айкова за принос в организацията и развитието на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на младежката група от село Крупник.

Награда в памет на Бончо Христов за ревностно пазене на кукерството в село Крупник бе връчена на неговата внучка Станислава Христова.

Специалната награда на Кмета на община Симитли Апостол Апостолов получи село Полето.

Раздадени бяха и следните плакети: за станчинара с лик на козел Коларово; Дяволът от Петрич-център; Калофер- два рогати пръча и Сирни Заговезни; село Габра- за маршала; старците от Звегор, Македония“; домакинът на Бъдни вечер село Полето; заораването село Калчево;Водача на хорото Симитли 3 квартал, ; семейство Колеви от 4 квартал Плажа за приемственост на традициите; гайдарската група 101 каба гайди от Смолян; Черния кукер с малкото кукерче Жабокрът; Дяволът село Церово; Старците с магарето Струмско; За поддържане на руслалийската традиция Петрич център;

Най -атрактивен оркестър Бачево; Сдружение Хайдути; Старецът с ВРЪТАЛЕЖКАТА Крупник; Карибските пирати от Черниче; Старците на дивана от Брежани; Антония Митова за поддържане на традицията жива от Младежка група Симитли, Марк Жирардели от Ораново.

Награда взеха и журналисти: Радио Фокус – за популяризиране на фестивала.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене