Свържете се с нас

Таблоид

Слънчева неделя, но и студена: На места – сняг!

Публикувано

на

Сутринта на 13 януари ще е студено, с минимални температури от минус 9 до минус 4 градуса. На места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност, предаде БТА.

Днес от северозапад облачността ще се увеличава, най-късно привечер – в югоизточните райони. Само на отделни места в Северозападна България след обяд ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен, вятър от запад-северозапад, който привечер ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са предимно между 0 и 5 градуса.

В Гоце Делчев максималната температура днес ще бъде 4°, а минималната -10°, в Благоевград 2°/-11°, Банско 1°/-8°, Симитли 6°/-7°, Гоце Делчев 4°/-10°, Сандански и Петрич 2°/-6°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието в сутрешните часове ще е предимно слънчево, но след обяд облачността ще се увеличава, най-късно привечер – над южното крайбрежие. Преди обяд ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са 1-4 градуса. Температурата на морската вода е около 6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, по-значителна след обяд, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0 градуса, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

След временно разкъсване и намаление на облачността през нощта срещу понеделник, през деня тя отново бързо ще се увеличи, но само на отделни места, главно в Западна България, ще превали сняг. Вятърът все още ще е югозападен и температурите слабо ще се повишат. По-късно от северозапад с усилване на вятъра отново ще започне да нахлува студен въздух.

Във вторник ще бъде доста ветровито, сравнително студено, с променлива облачност. На отделни места отново са възможни слаби превалявания от сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 6 и минус 1 градус, дневните – между минус 4 и 1 градус.

коментара

Реклама
loading...

Таблоид

В Банско само в „Молерите“ и „Обецанова механа“ може да се опита специално бутиково вино – вижте какво!

Публикувано

на

– Бихте ли представили себе си и изба Бонония Eстейт с ня­колко думи?

– Здравейте! Казвам се Аглика Йотова и съм част от семейството собственици на винарната. Бонония Естейт е производител на висококачест­вено българско вино, като кон­центрира силите си в типични­те за Северозападна България бяло вино и розе и в по-леките и ефирни червени вина. Семей­ната компания носи името на древна римска крепост, нами­раща се по поречието на река Дунав, Бонония – днешен град Видин. Лозята ни се намират между селата Гомотарци и Ко­шава, в област Видин на брега на река Дунав и към днешна дата се простират на 1.300 дка, като за сега имаме намерения насажденията да достигнат до 1.500дка.

В нашето портфолио присъст­ват 4 марки – Гомотарци, Истър, У ля ля и Резерва, като името Гомотарци идва от с. Гомотар­ци, до което се намират нашите масиви, а пък Истър е нашата елегантна серия от висок клас вина, носеща името на долното течение на река Дунав.

Ние се стремим да направим висококачествен и надежден продукт за хората, които ценят истинските неща в живота. Ис­каме да дадем алтернатива на вино категорията в страна, в която производството и потреб­лението имат дълга история и традиции, но са загубили дове­рието и притегателната си сила сред поколенията. Също така, наша цел е не само да изгра­дим една от най-добрите изби в Източна Европа, но и да спо­могнем за възвръщането и зат­върждаването на позициите на българското вино по света.

– Кое е най-характерното за избата, с какво тя се отличава от другите винопроизводители в България?

– Бонония Естейт има много интересна и любопитна исто­рия, за която ние обичаме да казваме, че е като пътешествие през вековете, тъй като насле­дява и обединява традициите на 3 века. През ХIХ век на мяс­тото на избата ни е била създа­дена една от първите пивовар­ни в България от унгарец, който пък след това взема решение да я превърне във винарна. За съжаление, обаче, с времето тази част от страната сякаш е забравена. Въпреки това зара­ди тероарната особеност, непо­средствената близост до река Дунав, голям температурен ам­плитуд и най-вече уникалната природа решихме да възобно­вим винарската индустрия в об­ластта и да изградим цялостен производствен цикъл, който осигурява неповторим характер на нашите вина.

Планираме да направим на­истина прекрасни неща в райо­на – освен красивите лозови масиви, в момента довършваме нашата изба, която се намира точно на брега на река Дунав, където тя прави най-големия си завой, която ще включва бу­тиков хотел с ресторант и гра­дини, а за гледката от тях да не говорим. Бих искала и да обър­на внимание, че направихме и всичко възможно да запазим голяма част от автентичната сграда от 1895-та година, за коя­то споменах преди малко, така че на бъдещите ни посетители би им било още по-интересно и любопитно.

След цялостното завършване на винарската изба с хотелски комплекс през 2019г., продук­товата уникалност на вината на Бонония Естейт ще бъде ди­алогът между занаятчийски подход при производството на вино, типичен за семейните ви­нарни, и прилагането на едни от най-иновативните технологии в сектора. Ще предложим на на­шите клиенти 100% контрол на качеството от собствените си лозя, през собствената винар­на до постигане на най-добър баланс цена-качество на всеки продукт.

– Какъв е капацитетът на Бо­нония Естейт и колко бутилки годишно произвежда тя?

– Когато избата стане готова ще има капацитет да произвеж­да около 300000 литра годишно. Разбира се, с времето в зави­симост от нашето развитието и това на пазара, е много възмож­но да увеличим количеството на производство.

– Вината ви се приемат добре от винената публика у нас. Как се представяте в чужбина?

– Участваме в различни из­ложения в различни страни, на­пример миналата година бяхме в Хюстън, САЩ, след това в Гуан Джоу, Китай, след това в Лон­дон, Англия, сега края на януари се представихме и в Дортмут, Германия. Честно да ви кажа, наистина вината ни се харес­ват и интересът отвън към като цяло българските, хубави вина се покачва всяка година.

Миналата година защитавах дипломната си работа в Испа­ния и разработих темата си в по­сока виното и Бонония Естейт. Занесох за дегустация наше вино и всички бяха меко казано очаровани.

– През 2018 направихте дос­та дегустации и презентирахте активно вашите вина. Какво казват клиентите? На прав път ли сте?

– Честно, голяма част от обра­тната връзка, която получаваме от различни хора е положител­на. Много хора ни се радват и на това, което правим в Северо-за­падна България и нямат търпе­ние да сме готови с обекта и да го посетят. Плюс това разбират, че и срещаме много проблеми по пътя, но тъй като наистина имаме голямо желние и амби­ция да успеем, се справяме.

Разбира се, има и такива и на които нашите вина не отговарят на техния вкус, което си е на­пълно нормално, но се вслушваме в мненията им, за да можем да пре­ценим имаме ли нужда от някакви промени и следователно да при­лагаме конкретни коре­кции в следващите ни реколти.

За тази година сме заложили доста повече дегустации и презента­ции в нашите планове, и като цяло имаме зами­слени доста интересни дейности и кампании. Да допълня, че и тази година ще е по-специ­ална за нас, тъй като винарната ни и целият проект, който върви с нея ще са завършени, давайки ни възможността да сме още по-активни и ярки.

– Къде могат да бъдат наме­рени вината ви?

– Към момента може да ни намерите в няколко вериги суперматкети, като Метро, ЦБА, ХИТ, специализирани магазини за вино – Каса Вино и Вино Оренда, както и в различни ресторанти – в Со­фия – р-т Щастливеца, SASA, р-т Мома, механа Наше село, р-т Кара Иван, р-т Тополите и понеже все още сме в зимния сезон ще спомена и обекти в гр. Банско – Молерите, Обеца­новата механа, Euphoria Bar & Dinner , Ginger Bar & Dinner, Queen’s Pub, The Bears, р-т Five Points.

В момента се сещам за тези, има и още. Но тази година сме планирали и поставили като за цел да влезем и на много нови обекти.

– Мислите ли в посока екс­порт?

– Разбира се. За момента сме се концентрирали по-скоро към вътрешния пазар, защото много внимание и усилия са насочени към проекта за избата, но много скоро очаквам да се заемем се­риозно и по темата експорт.

– Разкажете ни за най-новия ви хит на пазара – Гъмза Гомо­тарци?

– Към момента имаме 45 дка гъмза, като плануваме разши­ряване на масивите, за да мо­жем да отговорим на търсенето. Срещнахме и силен интерес от чужбина към нея, имахме го­ляма поръчка от Англия. Като цяло доста бързо изчерпахме количеството и ни се наложи да отказваме поръчки за нея. На­истина си е хит!

– Някои световни винени гурута смятат, че България трябва да заложи на местните си сортове. Споделяте ли това виждане? Освен гъмза работи­те ли и с други местни сортове?

– България има наистина страхотни и уникални местни сортове, които трябва да раз­вива и показва на света, но пък също така ни се отдават и стандартните и най-популярни. Слушала съм от много хора, а и аз лично, че са опитвали или генерално повече им допадат традиционии сортове, но от бъл­гарски производители на вино.

Освен гъмзата, планираме да засадим и автентичен врачан­ски мискет. Надяваме се, че и за него ще се говори, че е хит.

– Вината на Бонония напра­виха силно впечатление през 2018. Какви изненади сте ни подготвили тази година? Ще предложите ли на пазара нови вина?

– Тази година искаме да участваме в повече изложе­ния, да правим повече винени дегустации и презентации, за да позволим на повече хора да опитат вината на Бонония Естейт, без да са задължител­но обвързани с покупка. До­пълнително, предвиждаме за­силено рекламно присъствие онлайн, а и в избрани магазини и заведения. Генерално възна­меряваме да представим инте­ресни и креативни дейности и кампании, с цел ефективно по­вишаване на познаваемостта на марките на Бонония Естейт, защото силно вярваме, че про­дуктът ни е качествен, а хората заслужават качествени проду­кти!

По отношение дали ще пред­ставим нещо ново, да! С новата ни реколта ще предложим на на­шите клиенти висок клас автен­тична гъмза, която ще е от ста­ри лозя от района на Ново Село. Силно се надяваме, че всички ще бъдат очаровани от нея, пък и ще станат фенове на хубавите вина на Бонония Естейт.

Ралица Василева

Вестник “ Топ Преса “

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Какво не знаем още за миналото и настоящето на Мелник?

Публикувано

на

Мелник е сгушен в Пирин планина и се намира на 20 километра от Сандански. Мелник е най-малкия град в България с едва 250 жители и с многобройни запазени стари къщи почти всяка от които сега е хотел. През града минава Мелнишката река – точно по централната и единствена улица. Градчето е обградено в долина от великолепни и внушителни земни пирамиди – Мелнишките пирамиди. То е обявено за културно-исторически резерват и за град- музей. От скоро на Мелнишките пирамиди по подобие на шоуто “Звук и светлина” в Търново в летните вечери, когато има най-много туристи може да се види интересен светлинно звуков спектакъл.
Според археолозите тук е имало селище още през тракийската епоха като районът е бил обитаван от тракийското племе Mелди, чийто потомък е Спартак. По-късно по поречието на река Струма се заселват славяни и те дават името Мелник на селището. То идва от старинното славянско има мел – бяла глина, креда, с което се означават скалите, сред които е раз положен градът. В годините Мелник се присъединява към българската държава и придобива важно стратегическо значение. Добрата му естествена защита и разположение спомагат за бързото му издигане като един от граничните постове на българската държава при границата й с Византия. Затова Мелник е ограден със силна отбранителна крепост.

Мелник е в разцвета си, когато деспот Алексий Слав, потомък на българската царска династия, превръща града в столица на самостоятелно феодално княжество. Построяват се редица църкви и манастири, закипява търговията, производството на памук и тютюн. Великолепното мелнишко вино, получавано от специален сорт лозя, донесени чак от Сирия, прочува града из целия свят. От това време е Славовата крепост , римският мост, старата турска баня, както и останките на няколко църкви в близост до Кордопуловата къща.

След падането под османско владичество селището постепенно запада. По времето на Българското Възраждане Мелник е бил важен икономически и духовен център с над 25 000 жители, около 1 300 къщи и повече от 70 църкви. Старинните мелнишки домове впечатляват с богатата си архитектура и с уникалните си изби.

Днес тук живеят едва 250 човека, а от църквите е останала само една действаща – Св. Николай Чудотворец намираща се във високата част на града.

В града има и малък парк с паметник на Яне Сандански.

От старите къщи най – известна сред всички е Кордопуловата къща, която има венециански таван, изографисан от ръката на дебърски майстор, и изба с огромни винени каци, в която и днес се прави и съхранява вино.

Пашовата къща със своите резбовани тавани днес също е превърната в исторически музей, в който видяхме камбани още от времето на деспот Слав, а Болярската къща с кулата е най-старата запазена къща в България.

Ние отседнахме в хотел- механа Болярка- много приятно местенце – хем хубав хотел, хем вкусна кухня.

Там прекарахме два чудесни дена на спокойствие.

Ваня Георгиева

Вестник “ Топ Преса “

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ