Ще има ли предсрочни избори?

1_311

Дали интригата на деня – искането на ДПС за предсрочни избори до края на годината – ще се превърне в горещо политическо лято?

Основните политически партии излязоха със светкавични реакции, които в крайна сметка наклоняват везните към този сценарий. За него е подготвен дори и премиерът Орешарски, стана ясно от думите на Местан. Той призна публично, че е коментирал идеите си с Орешарски и му направи комплимент, че е създал у него впечатление на отговорен управник. Местан е разговарял и със Станишев, но отказа да сподели тезите на лидера на БСП. От лагера на управляващата партия с коментари засега излязоха представители на вътрешно-партийната опозиция като Янаки Стоилов и Георги Кадиев.

За избори, колкото се може по-скоро пък се обявиха от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Ние сме за оставка още днес (б. р. на правителството) и утре да започнат консултациите при президента за изборите. Датите, които Местан определи, са пагубни за България. Ако кабинетът вземе трите милиарда лева заем и правителството продължи да управлява, ще нанесат още поразии, които нямат поправяне. Държавната администрация е спряла работа. Следващото правителство ще влезе в най-тежките месеци ноември и декември с бюджета на това правителство. Затова то трябва да подаде оставка още днес и да спре харчовете. Ако още сега започнат консултациите при президента, изборите ще са през септември и ще може да се направи бюджет за следващата година. Ако няма избори ведната, поне още 9 месеца ще се забавят парите от еврофондовете. Затова, избори сега, днес, незабавно. По Конституция, след подадена оставка, президентът трябва пак да даде на ГЕРБ мандата, ние ще го върнем, защото считаме, че в този парламент не е легитимно да преговаряме. Днес стана ясно, че мандатоносител не е БСП, а ДПС. Това е поредният срам за левицата. С днешното изказване на Лютви Местан и част от депутатите от левицата става ясно, че тази безпринципна коалиция не само е пагубна, но не и естествена.

Георги Кадиев, БСП

БСП, като носител на правителствения мандат, трябваше да предложи изход от ситуацията, да се опита да зададе дневния ред и хоризонта за възможни предсрочни избори, а не ДПС. Фактът, че 11 дни след европейските избори ние от БСП нямаме обща позиция и визия е неприятен за нас. Когато казвам че ДПС постоянно отнема територии от нас, днешната пресконференция е типичен пример в това отношение. Най-вероятно изборите ще са тази година и това би бил най-добрият вариант за БСП.
www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене