Свържете се с нас

Бизнес

Известен банскалия затъна в дългове! Кредити “погълнаха” хотела и имотите му

Публикувано

на

Съдия-изпълнител слага на тезгяха семеен хотел „Благовец“ в Банско, собственост на небезизвестния банскалия Благовест Слаев. Хотелът се разпродава на парче. Обект на първата публична продан са първият и вторият етаж на триетажната сграда. На първия етаж се помещава един апартамент, сервизни и обслужващи помещения, а на втория четири стаи и един апартамент. Обявената начална цена, от която ще тръгне наддаването, е 192 704 лева.

Обект на втората публична продан е застроено дворно място с обща площ от 630 кв.м, с обявена първоначална цена от 28 233 лева, както и изградените върху нея двуетажна масивна  постройка, представляваща пристройка към основния хотел, с обявена цена от 131 877,90 лева.

Върху имотите има вписани договорни ипотеки в полза на две банки, от които Слаев теглил кредити за изграждането на хотела. Има наложена възбрана върху имотите и в полза на фирма, към  която Слаев също е длъжник.

За последните три години хотелът е обявяван няколко пъти на публична продан, но кандидат няма. Той бе обявени през юни месец тази година, а цената бе дори по-ниска – в размер на 178 000 лева.

Семейството на Слаев стартира със строителство през миналото десетилетие с пари, получени от  продажба на имот. Средствата обаче не достигат и той прибягва до банков кредит, като ипотекира новото строителство. Първия кредит тегли през  2005 г. Няколко месеца по-късно прибягва до още два, но от друга банка. Четири години по-късно заради непогасяване на задълженията се налага  възбрана на част от имота. Тя е в полза на строителна фирма, към която Слаев е длъжник. През 2013 година е наложена възбрана и в полза на една от банките кредитори, а след това и от другата.

Обект на публична продан от съдия-изпълнители са още десетки имоти в Банско, сред които апартаменти, етажи от къщи, парцели, ателиета, магазини и други. Сред тях има и такива с наложени възбрани от община Банско заради неизплатени публични задължения.

За сумата от 188 877 лева са обявени на публична продан два имота с обща площ от 3278 кв.м, находящи се в м. Гуровица и м. Грамадето, собственост на фирма „Би Ди Би 6“. Според данни от търговския регистър фирмата се представлява от седем съдружници, всички чуждестранни лица. Тя е сред най-големите длъжници на община Банско, а задълженията й към хазната възлизат на 135 791 лева.

Имот, собственост на „РМС Тауър БГ“ ЕООД, представляван от Христо и Грети Чепишеви, също е обявен за публична продан заради задължения към община Банско. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването, е в размер на 91 656 лева. Имотът представлява ирландски пъб и се намира в апартаментен комплекс „Сидер Лодж-4“ в м. Страгите в Банско. Фирмата е със задължения освен към община Банско и към банка.

Заради дълг към община Банско на тезгяха за сумата от 131 587 лева е сложен и парцел с площ от 1846 кв.м, собственост на фирма „Британия Голф“ ЕООД, също представлявана от чуждестранен гражданин – Найджъл Хол, който е едноличен собственик на капитала. Непогасените публични задължения на фирмата към общинската хазна са в размер на    58 811 лева.

Задължения към нея в размер на 256 444 лева има и друга фирма – „Хол – ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, чието имущество също бе обявено на публична продан през октомври месец миналата година. Обект на продан бяха два самостоятелни обета в апартаментен комплекс в местността Шипоцко, на които първоначалната цена бе в общ размер на 115 531 лева и далеч не покрива дължимите данъци към курортната администрация.

Още три обекта, собственост на ирландец, испанец и българин, също бяха сложени на тезгяха през октомври заради задължения към община Банско.

ИВА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

коментара

Бизнес

Статистика: Рекордно ниска безработица в Разлог и Банско

Публикувано

на

17.2% равнище на безработица отчита Дирекция „Бюро по труда“ – Разлог към 31.12.2018 година.

Това е най- ниският праг спрямо всички периоди до сега.

Общо 4 385 са регистрираните безработни лица за 4-те общини, обслужвани от Бюрото по труда в Разлог.

Най-висока си остава безработицата за общините Белица и Якоруда, въпреки че и там се наблюдава спад в сравнение със същия период на  предходната 2017 година.

Цифрите сочат 42.5% равнище на безработица за община Белица и 33.3% за Якоруда към края на 2018, в сравнение с предходната, когато са били съответно 45.8% за първата и 33.8% за втората.

Очаква се сезонната заетост за чужбина в следващите два месеца да поеме част от безработните лица в тези две общини.

За общините Разлог и Банско равнището на безработица е доста по- ниско.

6.4% е отчетеното в община Разлог и 5.8% в община Банско. Значителна част от регистрираните безработни след старта на сезона в Банско са наети за работа в сферата в туризма.

Въпреки това бизнесът в района продължава да изпитва глад на квалифицирани кадри във всички сфери на обслужването.

Най- голям е дефицитът на готвачи. В тази връзка ДБТ- Разлог, чрез Българо- германските центрове за обучение през пролетта стартира курс за готвачи. Той ще бъде с продължителност на обучение в рамките на най- много 4 месеца и е насочен към безработни лица.

Преминалите курса ще получат трета квалификационна степен.

През пролетта работа ще имат и част от трайно безработните лица. Те ще бъдат заети по ОП „Развитие  на човешките ресурси“ , проект „Обучение и заетост на хора с увреждания“.

Програмата е насочена към най- уязвимата група – лицата  с увреждания между 50 и 100%. Заявления за работа по програмата са депозирани, както от общините, така и от реалния сектор. Заетостта е за срок от 1 година.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Следприватизационният контрол не знае за затварянето на „Благоевград – БТ”

Публикувано

на

Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не разполага с информация относно окончателно затваряне на „Благоевград – БТ” АД, съобщиха от ведомството за bTV.

В петък БНР съобщи, че тютюневата фабрика в югозападния град окончателно затваря врати и така ще сподели съдбата на друго от големите предприятия на тютюневия холдинг – това в София, която след протести на работници и продължили с месеци неясноти, беше разрушено, а машините – изнесени в Благоевград.

„Непосредствено след първите публикации в пресата, агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на „Булгартабак – Холдинг“ АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството. Очакваме възможно най-скоро ръководството на „Булгартабак – Холдинг“ АД да уведоми АПСК относно намеренията си по отношение на дейността на „Благоевград – БТ“ АД”, пишат от агенцията.

Те напомнят, че според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.

АПСК посочват, че де факто „София – БТ” е възстановила производствената си дейност през 2016 г. – макар и в Благоевград (междувременно, „Булгартабак” продаде основните си цигарени брандове на друга компания – б.р.). Евентуалното съкращаване на работници също не е нарушение – едва до края на 2014 г. новият собственик е бил задължен да поддържа конкретен средногодишен брой на работниците.

Все още не са постъпили отчетни документи за дейността на „Булгартабак” през миналата година, като срокът е до 30 юни.

Официално, това е третата вълна на съкращения в холдинга. Първите работници са съкратени след закриването на предприятието в София и преместването на филтровия цех от Благоевград в Пловдив. През 2017 г. е втората вълна, когато с работата си в Благоевградската фабрика близо 300 човека.

Ще има ли някаква дейност, ако утре цигарената фабрика затвори не е ясно. Собственикът на холдинга не беше открит за коментар.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ