Свържете се с нас

Бизнес

Известен банскалия затъна в дългове! Кредити “погълнаха” хотела и имотите му

Публикувано

на

Съдия-изпълнител слага на тезгяха семеен хотел „Благовец“ в Банско, собственост на небезизвестния банскалия Благовест Слаев. Хотелът се разпродава на парче. Обект на първата публична продан са първият и вторият етаж на триетажната сграда. На първия етаж се помещава един апартамент, сервизни и обслужващи помещения, а на втория четири стаи и един апартамент. Обявената начална цена, от която ще тръгне наддаването, е 192 704 лева.

Обект на втората публична продан е застроено дворно място с обща площ от 630 кв.м, с обявена първоначална цена от 28 233 лева, както и изградените върху нея двуетажна масивна  постройка, представляваща пристройка към основния хотел, с обявена цена от 131 877,90 лева.

Върху имотите има вписани договорни ипотеки в полза на две банки, от които Слаев теглил кредити за изграждането на хотела. Има наложена възбрана върху имотите и в полза на фирма, към  която Слаев също е длъжник.

За последните три години хотелът е обявяван няколко пъти на публична продан, но кандидат няма. Той бе обявени през юни месец тази година, а цената бе дори по-ниска – в размер на 178 000 лева.

Семейството на Слаев стартира със строителство през миналото десетилетие с пари, получени от  продажба на имот. Средствата обаче не достигат и той прибягва до банков кредит, като ипотекира новото строителство. Първия кредит тегли през  2005 г. Няколко месеца по-късно прибягва до още два, но от друга банка. Четири години по-късно заради непогасяване на задълженията се налага  възбрана на част от имота. Тя е в полза на строителна фирма, към която Слаев е длъжник. През 2013 година е наложена възбрана и в полза на една от банките кредитори, а след това и от другата.

Обект на публична продан от съдия-изпълнители са още десетки имоти в Банско, сред които апартаменти, етажи от къщи, парцели, ателиета, магазини и други. Сред тях има и такива с наложени възбрани от община Банско заради неизплатени публични задължения.

За сумата от 188 877 лева са обявени на публична продан два имота с обща площ от 3278 кв.м, находящи се в м. Гуровица и м. Грамадето, собственост на фирма „Би Ди Би 6“. Според данни от търговския регистър фирмата се представлява от седем съдружници, всички чуждестранни лица. Тя е сред най-големите длъжници на община Банско, а задълженията й към хазната възлизат на 135 791 лева.

Имот, собственост на „РМС Тауър БГ“ ЕООД, представляван от Христо и Грети Чепишеви, също е обявен за публична продан заради задължения към община Банско. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването, е в размер на 91 656 лева. Имотът представлява ирландски пъб и се намира в апартаментен комплекс „Сидер Лодж-4“ в м. Страгите в Банско. Фирмата е със задължения освен към община Банско и към банка.

Заради дълг към община Банско на тезгяха за сумата от 131 587 лева е сложен и парцел с площ от 1846 кв.м, собственост на фирма „Британия Голф“ ЕООД, също представлявана от чуждестранен гражданин – Найджъл Хол, който е едноличен собственик на капитала. Непогасените публични задължения на фирмата към общинската хазна са в размер на    58 811 лева.

Задължения към нея в размер на 256 444 лева има и друга фирма – „Хол – ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, чието имущество също бе обявено на публична продан през октомври месец миналата година. Обект на продан бяха два самостоятелни обета в апартаментен комплекс в местността Шипоцко, на които първоначалната цена бе в общ размер на 115 531 лева и далеч не покрива дължимите данъци към курортната администрация.

Още три обекта, собственост на ирландец, испанец и българин, също бяха сложени на тезгяха през октомври заради задължения към община Банско.

ИВА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

коментара

Бизнес

Водеща от bTV се е сдобила с лиценз за отглеждане на марихуана

Публикувано

на

Водещата на предаването „Мармалад“ по Би Ти Ви Радост Драганова се е сдобила с лиценз от Министерството на земеделието за отглеждане на марихуана, научи „Уикенд“ от два независими един от друг свои източници.

През лятото на миналата година фирма на забъркалата се в няколко търговски съдебни спора телевизионерка е получила правото да отглежда индустриален коноп в България, като документите са били разписани лично от земеделския министър Румен Порожанов.

През октомври 2018 г. Радост Драганова вече е добила първата си реколта индустриален коноп, като нивите, където отглежда растенията от рода на канабиса, са в района около Петрич, който се слави като най-благоприятния регион в България за отглеждане на „смешните“ растения.

Сега телевизионната водеща очаква втората си реколта. Според закона, добивът на индустриален коноп в страната е в периода май-октомври.

В началото на 2018 г. в страната ни тихомълком бе разрешено легалното отглеждане на индустриален коноп, след като през последните години марихуаната намери приложение в световната медицина и козметика. Според закона в България обаче добивът на индустриален коноп е възможен, само ако растенията бъдат събирани с корените. В момента, в който тревистата маса бъде отделена от стъблото, собственика на плантацията рискува присъда за наркоразпространение. Заради това малкото български фирми с лиценз за добив на индустриална марихуана са принудени да изнасят продукцията си заедно със стъблата в чужбина, където стоката се разфасова и отделя от стъблото и след това се продава на фармацевтични и козметични фирми.

Запознати с новия бизнес на Радост Драганова разкриха, че тя вече има договор с немска фирма за износ на конопено олио, което добива в България и извлича от марихуаната. Телевизионната водеща обаче никак не била доволна от приходите, тъй като у нас според закона психотропния ефект, дължащ се на веществото тетрахидроканабиол (ТНС) не може да надхвърля 0,2%. В други европейски държави допустимото ТНС в индустриалния коноп е до 5%.

Това е принудило чевръстата телевизионна водеща да наеме мастити адвокати, чрез които се опитва да промени закона за отглеждане на индустриален коноп.

Неотдавна Радост Драганова се похвалила с първия си успех – от Министерството на земеделието всеки момент ще разрешат и в България тревистата маса на индустриалния коноп да се отделя от стъблото. Нейни конкуренти в бизнеса с отглеждането на марихуана за медицински цели обаче я обвиняват, че тя се ползва със солидни връзки при министър Порожанов, като някои даже пускат и непристойни слухове.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Община Разлог обединява селскостопански производители и преработватели за създаване на клъстер

Публикувано

на

Община Разлог обединява селскостопански производители и преработватели за създаване на клъстер обхващаш територията на област Благоевград с център град Разлог.

Началото ще бъде поставено на 11 април с представяне на проекта „Клъстери за иновации в агропродуктите“. Целта на събитието е да събере на едно място земеделски производители, фермери, предприятията от хранително-вкусовия сектор, местни/регионални власти, изследователски институции на територията на област Благоевград.

По време на събитието ще бъде представено резюме на проекта и дейностите, които Община Разлог изпълнява като проектен партньор, както и етапа на реализиране на проекта. Проектът обединява осем партньора от четири страни –Гърция, Кипър, България и Албания. Водеща организация е Университета в Западна Атика, Гърция.

Проектни партньори са: Региона на Централна Македония, Гърция; Кипърски университет по технологии; Агенция за развитие на Лимасол, Кипър; Селскостопански университет в Тирана, Албания; Община Фиер, Албания; Община Разлог, България и Софийски университет „Св.Климент Охридски“, България.

Целта на проекта е да стимулира производството и разпространението на иновативни селскостопански и хранителни продукти на територията „Балкани – Средиземно море“, както и създаването на клъстери във всяка от държавите партньори по проекта. Клъстерът представлява географски свързана мрежа от сходни, взаимообвързани или допълващи се конкурентни фирми, които са изправени пред общи възможности за развитие и/или заплахи.

С други думи казано, клъстерът е своеобразна самоорганизираща се производствена система, в която фирми и други заинтересовани организации от определена географска локация (близостта на участниците е решаваща за успеха на клъстерните инициативи) си сътрудничат за повишаване на конкурентоспособността.

За създаването на клъстер с център Разлог е извършена диагностика на селскостопанския сектор във всяка община в Благоевградска област, създаден е и местен план за действие, следващата стъпка е реалното създаване на клъстер.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ