Свържете се с нас

Бизнес

Известен банскалия затъна в дългове! Кредити “погълнаха” хотела и имотите му

Публикувано

на

Съдия-изпълнител слага на тезгяха семеен хотел „Благовец“ в Банско, собственост на небезизвестния банскалия Благовест Слаев. Хотелът се разпродава на парче. Обект на първата публична продан са първият и вторият етаж на триетажната сграда. На първия етаж се помещава един апартамент, сервизни и обслужващи помещения, а на втория четири стаи и един апартамент. Обявената начална цена, от която ще тръгне наддаването, е 192 704 лева.

Обект на втората публична продан е застроено дворно място с обща площ от 630 кв.м, с обявена първоначална цена от 28 233 лева, както и изградените върху нея двуетажна масивна  постройка, представляваща пристройка към основния хотел, с обявена цена от 131 877,90 лева.

Върху имотите има вписани договорни ипотеки в полза на две банки, от които Слаев теглил кредити за изграждането на хотела. Има наложена възбрана върху имотите и в полза на фирма, към  която Слаев също е длъжник.

За последните три години хотелът е обявяван няколко пъти на публична продан, но кандидат няма. Той бе обявени през юни месец тази година, а цената бе дори по-ниска – в размер на 178 000 лева.

Семейството на Слаев стартира със строителство през миналото десетилетие с пари, получени от  продажба на имот. Средствата обаче не достигат и той прибягва до банков кредит, като ипотекира новото строителство. Първия кредит тегли през  2005 г. Няколко месеца по-късно прибягва до още два, но от друга банка. Четири години по-късно заради непогасяване на задълженията се налага  възбрана на част от имота. Тя е в полза на строителна фирма, към която Слаев е длъжник. През 2013 година е наложена възбрана и в полза на една от банките кредитори, а след това и от другата.

Обект на публична продан от съдия-изпълнители са още десетки имоти в Банско, сред които апартаменти, етажи от къщи, парцели, ателиета, магазини и други. Сред тях има и такива с наложени възбрани от община Банско заради неизплатени публични задължения.

За сумата от 188 877 лева са обявени на публична продан два имота с обща площ от 3278 кв.м, находящи се в м. Гуровица и м. Грамадето, собственост на фирма „Би Ди Би 6“. Според данни от търговския регистър фирмата се представлява от седем съдружници, всички чуждестранни лица. Тя е сред най-големите длъжници на община Банско, а задълженията й към хазната възлизат на 135 791 лева.

Имот, собственост на „РМС Тауър БГ“ ЕООД, представляван от Христо и Грети Чепишеви, също е обявен за публична продан заради задължения към община Банско. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването, е в размер на 91 656 лева. Имотът представлява ирландски пъб и се намира в апартаментен комплекс „Сидер Лодж-4“ в м. Страгите в Банско. Фирмата е със задължения освен към община Банско и към банка.

Заради дълг към община Банско на тезгяха за сумата от 131 587 лева е сложен и парцел с площ от 1846 кв.м, собственост на фирма „Британия Голф“ ЕООД, също представлявана от чуждестранен гражданин – Найджъл Хол, който е едноличен собственик на капитала. Непогасените публични задължения на фирмата към общинската хазна са в размер на    58 811 лева.

Задължения към нея в размер на 256 444 лева има и друга фирма – „Хол – ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, чието имущество също бе обявено на публична продан през октомври месец миналата година. Обект на продан бяха два самостоятелни обета в апартаментен комплекс в местността Шипоцко, на които първоначалната цена бе в общ размер на 115 531 лева и далеч не покрива дължимите данъци към курортната администрация.

Още три обекта, собственост на ирландец, испанец и българин, също бяха сложени на тезгяха през октомври заради задължения към община Банско.

ИВА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

коментара

Бизнес

ВИДЕО: Ува Нестум отпразнува своя 10-ти рожден ден

Публикувано

на

Перлата на туризма в Неврокопско отпразнува своя 10 рожден ден с много гости и приятели, в компанията на неврокопските звезди Емо Чолаков, Ники Урумов, Бояна Карпатова и Николина Чакърдъкова. По молба на домакините вместо цветя и подаръци, гостите донесоха книги от любими български автори, които ще обогатят фондовете на читалищната библиотека в град Гоце Делчев.

.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Все по-малко земеделски работници в Пиринско

Публикувано

на

Кризата с липсата на работна ръка в земеделието в Пиринския край става все по-голяма. С всяка изминала година положението се влошава, признават земеделски производители от община Сандански. Много от тях разчитат на помощта на свои роднини на полето, тъй като няма достатъчно работници. Младите и работливите са в чужбина.

„При нас идват хора над 50 години, които имат по-ниска производителност на труда, някои пък нямат понятие от нашата работа. Трудът не е лек – жега е, влажно е в оранжериите, става се много рано. Секторът ни се задъхва от липса на работници”, споделят стопани на оранжерии за зеленчуци.

Част от тях не могат да си позволят да наемат хора, тъй като няма как да им дадат добра заплата. Възнагражденията за заетите в сектора са около 500-600 лева на месец, не са високи, но зеленчукопроизводителите няма как да плащат повече, тъй като не формират кой знае каква печалба.

Стопаните твърдят, че от години са като в омагьосан кръг – държавата нехае за бранша им, те се чудят как да оцелеят, защото не могат да продадат на добра цена стоката си, няма голяма печалба, затова няма високи заплати. „Много българи се научиха да чакат наготово, разчитат на социални помощи. Други искат огромни заплати – над 1000 лева, което е непосилно за нас”, допълват зеленчукопроизводители.

Кмета.бг

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ