Янаки Стоилов върна на Местан: Да не предозираме кафетата, вредно е за сърцето

станишев

Чухме вариантите на политическата хронограма. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, предаде БГНЕС.

Не е трудно те да бъдат разисквани като реални възможности. Ние като мандатоносители имаме друга по-важна отговорност – тя е да представим важните и конкретни задачи, които трябва да реши правителството, да ги разискваме с партньорите още в следващата седмица. Според това дали те ще бъдат възприети и дали ще се постигнат по тях конкретни резултати, в следващите месеци ще зависи дали е оправдано и колко ще продължи животът на правителството и парламента, каза още Стоилов. Нашата цел е да се постигне стабилност, но не просто чрез разговори за различните варианти на изборите, а за изпълнението на конкретни ангажименти, подчерта той.

Ръководим се от интересите на страната и на избирателите ни. В момента поред България стоят много важни задачи, готови сме да направим всичко, което зависи от нас за намирането на положителен изход по тях. Това ще зависи от нашите усилия, но и на партньорите и правителството. Дори и тези задачи в голямата си част в конструктивен диалог не бъдат възприети, а оспорени или отхвърлени, нямаме дори основание да заявяваме подкрепа, обясни Стоилов.

Той обясни и какви са задачите – реализация на няколко индустриални проекта, промяна в начина на разпределяне на земеделските субсидии в интерес преди всичко на средните дребните производители, стабилизиране на здравния сектор и социалната му ориентация, с отстояването на позициите на България по Южен поток, търсене на резерви, за да се подобрят доходите, там където е най-необходимо.

Относно прогнозата на Лютви Местан за евентуални предсрочни избори, Стоилов заяви, че „тази прогноза е била казана на езика на тотализатора -1 X 2, т. е. тя, според Стоилов, предлага всички възможни опции, но има още две – изборите да са по-рано или по-късно от тези дати. Зам.-председателят на БСП бе категоричен, че датите не мога да бъдат самоцел. Ние не водим консултации просто за времето на изборите, ще водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължи живота на правителството и парламента, заяви Стоилов. Той обясни, че всички задачи, които си е поставил кабинетът, трябва да започнат да се реализират в следващите месеци и, ако те дават основание да се продължи дейността.

Носим отговорността на мандатоносители, явно до то момент БСП не е изпълнила тази роля достатъчно пълноценно, каза още Стоилов. Ще продължим само, ако отстояваме тази позиция и, ако ни се даде възможност наистина да се проявим като мандатоносители, добави той.

Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето, предупреди той. Голяма част от българските граждани искат да има шпори за управлението, за да се ускори развитието на България, да излезе тя на пътя на развитието, а не да бъде държана в състоянието от последните 20 години, посочи Стоилов и заяви, че те не поставят никакви ултиматуми, а продължават да бъдат конструктивни партньори. В този конструктивен дух в следващите дни трябва да протекат консултациите ни, подчерта Стоилов.

В началото на седмицата БСП ще проведе заседание на Националния съвет, освен анализа на изборните резултати, ще направим и политическа оценка на досегашното управление и ще оповестим публично задачите, с които отиваме, за да установим позицията си относно политическия процес в страната, каза той.

Носим най-тежката отговорност за решаване на проблемите, които стоят пред България. Не можем да си позволим да загубим основното време в това да предвиждаме последователността в развитието на политическия процес като време за избори, категоричен е той. За кандидатурата за бъдещ еврокомисар Стоилов заяви, че сегашното управление може да представи силна кандидатура за еврокомисар, но това, според него е само един от въпросите и в никакъв случай не може да бъде първостепенен, който да определи живота на правителството.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене