Свържете се с нас

Здраве

Проф. д-р Петър Петров огласи нов метод за откриване на рак на гърдата

Публикувано

на

Данните от изследването с новия апарат се разчитат от изкуствен интелект

Проф. д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Бил е ръководител на Клиниката по акушерство и гинекология към МБАЛ “Св. Мина” в Пловдив от 2014 до 2016 г. Понастоящем е началник на гинекологично отделение в частна болница в Пазарджик.

Ръководител е на Катедрата по здравен мениджмънт към Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Работи и в частния си кабинет в града под тепетата.

Завършва медицина в Пловдив през 2003 г. Две години след дипломирането си работи като общопрактикуващ лекар в Хасково. През 2004 г. печели конкурс за клиничен ординатор по специалността акушерство и гинекология в Тракийски университет -Ст. Загора. От 2005 г. е в МБАЛ “Св. Мина” в Пловдив. В периода 2005-2007 г. провежда мащабно проучване по проблемите на ромската раждаемост в България. През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. От 2009 г. насам е защитил две докторски дисертации – една в областта на гинекологията и втора – в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт. От 2009 г. е избран за председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. За по-малко от година организацията набира скорост и провежда няколко мащабни инициативи, в това число и Първата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ в България. В момента в организацията членуват над 250 акушер-гинеколози от цялата страна.

Проф. Петров има над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания. Автор е и на 10 монографии сред които “Седалищно раждане”, “Цезарово сечение” и “Раждаемостта сред ромския етнос в България – реалности и перспективи”. Той е главен редактор на списание “Съвременна медицинска наука”.

– Проф. Петров, профилактиката на рака на гърдата включва изследване с мамограф. В Пловдив разполагате отскоро с нов апарат, единствен по рода си за цяла Южна България. Какви са предимствата му спрямо мамографа?

– Основното му предимство е, че е абсолютно безвреден. Изследването с термографа, при който рисковете за здравето са сведени до нула, е изцяло подходящ за приложение и при жени над 25 г. И тази група дами трябва да обръщат внимание на гърдите си, но у нас това се прави само при констатиран проблем, тъй като мамографията е рентгенова технология, не е напълно безопасна и се препоръчва на пациентки над 40 г. А при новия апарат няма такова облъчване и може да се прави изследване всяка година или на шест месеца – няма да навреди на здравето на жената. Технологията е контактна безвредна термография, извършвана от много чувствителен датчик с пиезокристали.

 – От гледна точка на спецификата на появата и развитието на рака на гърдата, колко често трябва да се прави изследването, за да не се пропусне началото на раковия процес?

– Достатъчно е жената да се изследва веднъж годишно, а при жени, които имат анамнеза – майка, баба с това заболяване, е добре да се проследяват два пъти годишно. Идеята е, ако се развива някакъв процес, да се хване възможно най-рано. А новият апарат хваща процеса в самото му начало – открива тумор с 2-3 мм размер.

Както споменах вече, апаратът е с пиезокристали, които имат много висока термочувствителност. Той сканира гърдата и “вижда” къде има промяна в температурата. Знае се каква е нормалната температура на женската тъкан на гърдата и ако има отклонения, апаратът ги улавя

Раковите клетки са по-обилно кръвоснабдени и затова имат няколко десетки от градуса по-висока температура. Именно на този принцип работи апаратът. Той отчита тези промени и ги визуализира. А самото визуализиране на този термичен образ на екрана става подобно на изображенията при ехографа, дори с по-високо качество.

Проф. д-р Петър Петров

– Как се разчитат след това данните от термичния образ?

– Данните се отчитат от изкуствен интелект. Апаратът е със специализиран софтуер, създаден в Полша. При провеждане на изследването задължително трябва да има връзка с интернет, защото в реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Самото изследване продължава около 20 минути.

Първо, тази система с изкуствен интелект разчита дали има термални отклонения. Ако се засекат такива отклонения, специалист -мамолог в Полша разглежда казуса защо изкуственият интелект е казал да бъде разгледан допълнително този резултат. Окончателното заключение дава този специалист и ни го изпраща с препоръки какви конкретни стъпки трябва да се предприемат. В този случай резултатът се забавя малко.

Ако няма засечени отклонения, самият изкуствен интелект ни връща отговор, че няма открити проблеми и жената не е рискова.

– Казахте, че този апарат открива тумори с много малки размери – т.е., открива рака в много ранен етап. Какви предимства дава и доколко се повишават шансовете за излекуване при това ранно засичане на тумора?

– Ако се открие в ранен етап, по данни от световната статистика, в над 96% от случаите ракът на гърдата е лечим напълно. Дори, когато процесът е открит в зародиш, може да се направи изцяло парциална резекция – да се изреже напълно туморът до здрава тъкан. Колкото по-късно се открие туморът, обемът на операцията е по-голям – премахва се цялата гърда с лимфните възли в подмишницата. Понякога се налага да се отстранят матката и яйчниците също. А ако се открие доста по-късно, е смъртоносен.

– Казвате, че изследването с термографа е особено подходящо за млади жени. Какво имате предвид?

– Защото разделителната способност на апарата е много по-висока от тази на мамографа и има възможност да визуализира по-малки обекти. Самата гърда при по-младите жени е с преобладаваща жлезиста структура над мастната. След определена възраст, процентът на жлезистата тъкан се понижава, а нараства делът на мастната структура. Това е и причината гърдите с възрастта да започват да се отпускат. А визуализацията при една гърда с жлезиста и мастна тъкан е различна. При жлезистата тъкан се откриват по-трудно малките тумори и затова препоръчваме на по-младите жени да се изследват с термографа, който има способността да засича такива малки туморчета.

– Влизат ли в рисковата група и жените с мастопатия? Колко често трябва да си правят те тези профилактични изследвания с термографа?

– В никакъв случай наличието на мастопатия не означава, че ще се развие раков процес – това са различни неща, но е хубаво такива жени да се следят. При едни гърди със зърниста структура и наличие на мастопатия, ако при палпация не се напипват бучки, жената се успокоява, че при нея всичко е наред, а може да се пропусне друг, опасен процес, който да се развие.

– Когато говорим за профилактиката на рака на гърдата, споменаваме предимно жените, а пропускаме мъжете…

– Да, но, за щастие, при мъжете това заболяване е с много по-ниска честота и затова акцентът е на жените. Разбира се, мъжете също е добре да се изследват поне веднъж профилактично и да преминат преглед след 50-годишна възраст. В интерес на истината, по отношение рака на гърдата при мъжете се работи недостатъчно и изследванията са малко, затова и ние не можем достоверно да определим кой трябва да ходи на преглед и да се проследява по-стриктно.

Милена ВАСИЛЕВА

zdrave.to

коментара

Здраве

Списък с най-добрите за пържене масла

Публикувано

на

Диетоложката Екатерина Новикова съветва или изобщо да се откажем от пърженето, или много внимателно да подходим към избора на маслата.

Проблемът с всички масла е тяхната нестабилност. Малко да се разсеете, тиганът прегрява и от полезно масло се получават трансмазнини. Последните водят до появата на рак.

Основната разлика между всички масла е температурата, при която маслото започва да кипи и пуши. Това е температурата, при която маслото се превръща в трансмазнини и освобождава мастните киселини.

В рафинираното масло тази точка е най-висока. Но вредата от това масло надвишава факта, че то има най-висока точка на кипене.

Използването на рафинирано масло може да доведе до:

– Хормонални нарушения.
– Коронарна болест на сърцето.
– Атеросклерозата.
– Рак и други сериозни заболявания.

Рафинираните полиненаситени масла като ленено, слънчогледово, конопено, сусамово са много нестабилни. Диетоложката съветва те да се добавят към салатите и да се употребяват сурови.

Ето и представеният от нея рейтинг на маслата според точката им на кипене:

5) Зехтин Extra Vergin – 160 градуса (това е твърде малко за пържене)

4) Кокосово масло – 177 градуса (също не е подходящо за пържене)

3) Топено краве масло  – 252 градуса.

2) Горчично масло – 254 градуса.

1) Масло от авокадо – 270 градуса.

/zdrave.to

коментара

Продължете с четенето

Здраве

Здравословно с Цветелина Хаджиева: Хранителното разстройство – път към бягство или път на идентифициране

Публикувано

на

Изключително много са теориите, които се опитват да дадат еднозначен отговор на въпроса каква е причината за появата на хранителните разстройства. Не са малко авторите, които разглеждат техния дълбинен произход, коренящ се в изтласкана в безсъзнанието травма от детството или в несправедливата социална роля, която заема лика на жената още от незапомнени времена. Смята се, че потиснатата женственост у жената от обществените и религиозни догми, нейното безправие в миналите векове и малкото права (или безправие), с което се е ползвала са обезличили нейната женствена същност и истинска роля в живота.

Потисничеството, в което е живяла в тъмните векове на нейното обезличаване и незачитане, днес ескалира в отчаян опит да се надигне, да се покаже такава каквато е, да докаже своята значимост и сила. Но този опит понякога остава безуспешен, защото въпреки усилията си, тя, жената, носи отпечатъка на миналото, в което винаги е била заклеймявана като слабата, като тази която е трябвало безропотно да се подчинява на всички и на всичко.

Така, осъществявайки своя силен порив на идентификация тя често се изгубва в необразимостта и безвремието на хранителното разстройство. По този начин разглежда ролята на жената френската авторка Лепой, която отдава повече от три десетилетия от живота си в изследване на женската същност от миналото до сега. И наистина, женският образ е изключително значим със своето присъствие- с раждането, отглеждането и възпитанието на всяко ново поколение, което продължава човешкия род. Тя е тази, която неминуемо я съпровожда през целия й живот редуване на физическа и емоционална болка.

Жената, е същата тази, която е дарена (наказана) с изключително изразена чувствителност, която прелива в многообразен и широк диапазон от бързо сменящи се чувства и емоции. Тя носи най-тежкия товар – онзи емоционален товар, които изисква толкова много енергия, усилия, ресурси от нейна страна, като съвсем естествено е и да настъпи момент, в който жената се изчерпва, на прага на силите си е, но въпреки всичко трябва да продължи за благото на човечеството…. Това е една от основните причини много автори да обръщат поглед и да влагат от творческата си енергия за изучаване на женската същност. Не случайно от незапомнени древни време жената е възпявана в поезията; изобразявана като най-красивото създание в изобразителното изкуство; извайвана, като носител на най-прекрасните форми в скулптурното майсторство. И въпреки това от как свят светува тя търси признание, тя търси идентификация….

Ето защо, същите тези автори търсят корените на болестта в проваления опит и в същото време неспирен стремеж на жената да се открие, да намери своето място, да се изравни напълно с мъжа…. Много са различни търсенията в желанието да се даде еднозначен отговор на причината за хранителните разстройства, но до този момент такъв категоричен отговор няма. И въпреки това, основни причини за появата на хранително разстройство се смятат следните фактори:
Генетични фактори;
Психологически фактори;
Социо-културно влияние.
Хранителните разстройства са сериозни ментални нарушения, придружени от редица физически и когнитивни промени, които могат да доведат до летален изход. Процентът на смъртност при хранителните нарушения е най-висок от всички психиатрични заболявания – 12 пъти по-висок. Въпреки сериозността на проблема много малко се говори за превенция. В повечето случай за болестта се говори едва когато стане осезателен факт, който всеки би забелязал. И дори тогава търсенето на помощ и нейното оказване съответно, трудно се прилагат.

Въпреки че своевременните и адекватни мерки са от жизнена необходимост и важност за бързото възстановяване от хранително разстройство, както и рецидивирането ще е сведено до минимум. И все пак, може ли да се предотврати развитието на хранително разстройство? Изследвания в областта на клиничната психология сочат, че специфичните индивидуални фактори могат да окажат защитна роля в борбата с хранителните разстройства. Така наречените защитни фактори могат да се разделят на: индивидуални, семейни и социо-културни. Индивидуални защитни фактори: Високо самочувствие; позитивна представа за тялото; критично отношение спрямо налаганите медийни образи; емоционално благополучие; образователни постижения; добри социални умения, позволяващи успешното справяне с множеството социални роли; умения за ефективно справяне в конфликтни ситуации.

Семейни защитни фактори: принадлежност към семейство, в което не се подчертава прекалено теглото и физическата привлекателност; редовно хранене с присъствието на всички членове на семейството. Социо-културни защитни фактори: принадлежност към култура, която е приела различни стандарти за форма и размер на тялото; участие в спортни и други сфери, където не се подчертава значението на физическата слабост, като форма и размер; структури, осъществяващи социална помощ и взаимоотношения, където теглото и физическия вид не са от особено значение. Другата индивидуална помощ, която страдащите от хранителни разстройства могат да окажат върху себе си, по думите на д-р Неш, това е самосъстраданието. Начин, по който човек да приеме себе си, да се вслуша в собствения си вътрешен глас, да преживее по-дълбоко на съзнателно ниво своето страдание. Индивидуални и твърде различни могат да бъдат стратегиите за оказване на помощ и самопомощ на страдащ от хранително разстройство, но едно е сигурно – такава трябва да се приложи неминуемо!

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ