Свържете се с нас

Здраве

Проф. д-р Петър Петров огласи нов метод за откриване на рак на гърдата

Публикувано

на

Данните от изследването с новия апарат се разчитат от изкуствен интелект

Проф. д-р Петър Петров, д.м.н., е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Бил е ръководител на Клиниката по акушерство и гинекология към МБАЛ “Св. Мина” в Пловдив от 2014 до 2016 г. Понастоящем е началник на гинекологично отделение в частна болница в Пазарджик.

Ръководител е на Катедрата по здравен мениджмънт към Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Работи и в частния си кабинет в града под тепетата.

Завършва медицина в Пловдив през 2003 г. Две години след дипломирането си работи като общопрактикуващ лекар в Хасково. През 2004 г. печели конкурс за клиничен ординатор по специалността акушерство и гинекология в Тракийски университет -Ст. Загора. От 2005 г. е в МБАЛ “Св. Мина” в Пловдив. В периода 2005-2007 г. провежда мащабно проучване по проблемите на ромската раждаемост в България. През 2008 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. От 2009 г. насам е защитил две докторски дисертации – една в областта на гинекологията и втора – в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт. От 2009 г. е избран за председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. За по-малко от година организацията набира скорост и провежда няколко мащабни инициативи, в това число и Първата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ в България. В момента в организацията членуват над 250 акушер-гинеколози от цялата страна.

Проф. Петров има над 120 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания. Автор е и на 10 монографии сред които “Седалищно раждане”, “Цезарово сечение” и “Раждаемостта сред ромския етнос в България – реалности и перспективи”. Той е главен редактор на списание “Съвременна медицинска наука”.

– Проф. Петров, профилактиката на рака на гърдата включва изследване с мамограф. В Пловдив разполагате отскоро с нов апарат, единствен по рода си за цяла Южна България. Какви са предимствата му спрямо мамографа?

– Основното му предимство е, че е абсолютно безвреден. Изследването с термографа, при който рисковете за здравето са сведени до нула, е изцяло подходящ за приложение и при жени над 25 г. И тази група дами трябва да обръщат внимание на гърдите си, но у нас това се прави само при констатиран проблем, тъй като мамографията е рентгенова технология, не е напълно безопасна и се препоръчва на пациентки над 40 г. А при новия апарат няма такова облъчване и може да се прави изследване всяка година или на шест месеца – няма да навреди на здравето на жената. Технологията е контактна безвредна термография, извършвана от много чувствителен датчик с пиезокристали.

 – От гледна точка на спецификата на появата и развитието на рака на гърдата, колко често трябва да се прави изследването, за да не се пропусне началото на раковия процес?

– Достатъчно е жената да се изследва веднъж годишно, а при жени, които имат анамнеза – майка, баба с това заболяване, е добре да се проследяват два пъти годишно. Идеята е, ако се развива някакъв процес, да се хване възможно най-рано. А новият апарат хваща процеса в самото му начало – открива тумор с 2-3 мм размер.

Както споменах вече, апаратът е с пиезокристали, които имат много висока термочувствителност. Той сканира гърдата и “вижда” къде има промяна в температурата. Знае се каква е нормалната температура на женската тъкан на гърдата и ако има отклонения, апаратът ги улавя

Раковите клетки са по-обилно кръвоснабдени и затова имат няколко десетки от градуса по-висока температура. Именно на този принцип работи апаратът. Той отчита тези промени и ги визуализира. А самото визуализиране на този термичен образ на екрана става подобно на изображенията при ехографа, дори с по-високо качество.

Проф. д-р Петър Петров

– Как се разчитат след това данните от термичния образ?

– Данните се отчитат от изкуствен интелект. Апаратът е със специализиран софтуер, създаден в Полша. При провеждане на изследването задължително трябва да има връзка с интернет, защото в реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Самото изследване продължава около 20 минути.

Първо, тази система с изкуствен интелект разчита дали има термални отклонения. Ако се засекат такива отклонения, специалист -мамолог в Полша разглежда казуса защо изкуственият интелект е казал да бъде разгледан допълнително този резултат. Окончателното заключение дава този специалист и ни го изпраща с препоръки какви конкретни стъпки трябва да се предприемат. В този случай резултатът се забавя малко.

Ако няма засечени отклонения, самият изкуствен интелект ни връща отговор, че няма открити проблеми и жената не е рискова.

– Казахте, че този апарат открива тумори с много малки размери – т.е., открива рака в много ранен етап. Какви предимства дава и доколко се повишават шансовете за излекуване при това ранно засичане на тумора?

– Ако се открие в ранен етап, по данни от световната статистика, в над 96% от случаите ракът на гърдата е лечим напълно. Дори, когато процесът е открит в зародиш, може да се направи изцяло парциална резекция – да се изреже напълно туморът до здрава тъкан. Колкото по-късно се открие туморът, обемът на операцията е по-голям – премахва се цялата гърда с лимфните възли в подмишницата. Понякога се налага да се отстранят матката и яйчниците също. А ако се открие доста по-късно, е смъртоносен.

– Казвате, че изследването с термографа е особено подходящо за млади жени. Какво имате предвид?

– Защото разделителната способност на апарата е много по-висока от тази на мамографа и има възможност да визуализира по-малки обекти. Самата гърда при по-младите жени е с преобладаваща жлезиста структура над мастната. След определена възраст, процентът на жлезистата тъкан се понижава, а нараства делът на мастната структура. Това е и причината гърдите с възрастта да започват да се отпускат. А визуализацията при една гърда с жлезиста и мастна тъкан е различна. При жлезистата тъкан се откриват по-трудно малките тумори и затова препоръчваме на по-младите жени да се изследват с термографа, който има способността да засича такива малки туморчета.

– Влизат ли в рисковата група и жените с мастопатия? Колко често трябва да си правят те тези профилактични изследвания с термографа?

– В никакъв случай наличието на мастопатия не означава, че ще се развие раков процес – това са различни неща, но е хубаво такива жени да се следят. При едни гърди със зърниста структура и наличие на мастопатия, ако при палпация не се напипват бучки, жената се успокоява, че при нея всичко е наред, а може да се пропусне друг, опасен процес, който да се развие.

– Когато говорим за профилактиката на рака на гърдата, споменаваме предимно жените, а пропускаме мъжете…

– Да, но, за щастие, при мъжете това заболяване е с много по-ниска честота и затова акцентът е на жените. Разбира се, мъжете също е добре да се изследват поне веднъж профилактично и да преминат преглед след 50-годишна възраст. В интерес на истината, по отношение рака на гърдата при мъжете се работи недостатъчно и изследванията са малко, затова и ние не можем достоверно да определим кой трябва да ходи на преглед и да се проследява по-стриктно.

Милена ВАСИЛЕВА

zdrave.to

коментара

Здраве

Внимавайте с добавката Е-171

Публикувано

на

Тя се съдържа в сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства

Във Франция от следващата година официално се забранява една от най-популярните хранителни добавки E171. Предполага се, че има канцерогенен ефект. Как така, след като постоянно ни убеждават, че всички тези добавки към храните са преминали необходимите тестове и са абсолютно безопасни?

Относно тази добавка, която се считаше за безвредна дълго време, през 2016 г. излезе проучване, според което добавянето й към храната на плъхове след 100 дни води до предракови промени в червата при 40% от лабораторните животни. Този висок процент разтревожи учените.

Тя се съдържа в сладкарски продукти, пасти за зъби, козметика и лекарства

Под прицел е целият организъм

Френската национална агенция ANSES, която се занимава с безопасността на храните, наред с други неща, започна да изучава всичко, което е известно досега за тази добавка. Оказва се, че тя уврежда и червата, като позволява на вредните бактерии, които живеят в тях, да проникнат в организма ни. А от друга страна, това нарушава усвояването на хранителните вещества. Освен това проучванията показват, че тази добавка може да бъде опасна за черния дроб, бъбреците и мозъка, далака, сърцето и белите дробове. Прониквайки в тези органи, тя се натрупва в тях и има токсичен ефект.

Експертите на ANSES, които са прегледали внимателно резултатите от всички тези проучвания, официално обявили, че добавката не е безопасна, както и, че при нея засега дори не е възможно да се установи безопасно ниво на потребление. Освен това, има много изследвания, които показват особената опасност от добавката, ако я вдишаме. В този случай тя способства за развитието на рак на белия дроб.

Тази добавка е почти навсякъде

Другите названия на добавката Е171 са титанов диоксид, диоксид на титана, TiO2. Всички тези обозначения могат да бъдат намерени в огромна част от храните, ако решите да прочетете състава им. Бонбони, дражета, глазури и други бели сладкарски изделия с много висока вероятност съдържат Е171. Същото се отнася и за дъвките и белите насипни (прахообразни) продукти, както и за всички видове декорации, използвани за украсяване на торти, сладкиши, кифлички и др. Но титановият диоксид присъства в състава и на много други продукти.

Например, ако прочетете състава на вашата паста за зъби, ще го намерите там почти със сигурност – титановият диоксид й придава белия цвят. Като оцветител тя се използва и в производството на лекарства (в този случай не винаги се посочва съдържанието й), козметика, хигиенни продукти. Ако вземете парче бял сапун, тогава с вероятност повече от 90% в състава му ще откриете компонента Cl 77891 – така обикновено се обозначава оцветителят на титановия диоксид в състава на козметични и хигиенни продукти.

Боите за коса, слънцезащитните продукти и други козметични продукти също често съдържат титанов диоксид. Много такива продукти се произвеждат под формата на спрейове. И това е особено неприятно, защото при пръскането им е много лесно да се вдиша тази добавка. Може да се намери и в магазините за хардуер и на строителните пазари. Тук тя се продава като бял титан – популярната бяла боя. Като багрило и пълнител титановият диоксид се използва в производството на гуми, пластмаси, хартия, бои и лакове.

Принципът на “неуловимия Джо”

Защо толкова дълго използваните добавки, считани за безвредни, изведнъж станаха опасни? Всичко опира до принципа на “неуловимия Джо” – не се търси активно вредата за здравето от употребата на титанов диоксид, тъй като по своите качества отговаря на критериите за безвредни вещества. Това вещество е било неразтворимо и следователно, не се е абсорбирало в червата и не е преминавало през храносмилателния тракт. И каква е вредата му в този случай? Никаква.

Но когато наночастиците станаха мейнстрийм в науката (б.р. доминиращо възприятие и разбиране в дадена област), погледът към титановия диоксид се промени. Факт е, че значителна част от титановия диоксид е представена от наночастици, те така и се обозначават – TiO2-NP (NP е английското съкращение за наночастици). Това е характерно свойство на веществата, те се образуват в процеса на получаването им от съдържащи титан руди.

Когато размерът е от значение

Но наночастиците не трябва да се разтварят, те проникват в човешките тъкани не под формата на разтвори, а по различен начин. Всичко това се дължи на факта, че имат съвсем малки размери. Тези наночастици проникват през стената на храносмилателния тракт, през кожата, белите дробове и освен това попадат в нашето тяло през различни органи и тъкани. Следователно и други добавки от наночастици могат да бъдат опасни, не само E171. Френски експерти от ANSES възнамеряват да проучат други възможни наночастици в хранителните добавки и в нашето хранене като цяло.

Ето някои по-пикантни детайли от скандала с хранителния диоксид. Първоначално той превзема не само Франция, но и целия Европейски съюз, където дори искат да въведат предупреждение за риска от канцерогенност на това съединение във всички спрейове, които го съдържат.

Но лобисти на производителите много бързо се включиха, дори Доналд Тръмп направи реч в тяхна защита и както обикновено се случва, Европа отстъпи, (но Франция се противопостави на исканията й). От къде идва такова силно лоби за някаква си добавка? Световното производство на титановия диоксид се оценява на 13 милиарда щатски долара. И затова още дълго време ще трябва да ядем продукти с Е171, както и да си мием зъбите с паста за зъби, а ръцете – със сапун, съдържащ Cl 77891.

Над бариерите

Те проникват през плацентарната бариера между майката и плода, увреждайки нероденото дете. В експеримент върху мишки било доказано как наночастиците се натрупват в клетките на чревната лигавица, като първо предизвикват възпаление и след това се превръщат в предракови клетки. Важно е да подчертаем, че това може да се случи и без да употребяваме “конски” дози Е171. Рискът е съпоставим с дозите, които получаваме с добавянето на Е171 към храната ни. Учени от Института по биология и биофизика убедително доказали как наночастици от титанов диоксид попадат в мозъка и го унищожават.

Проблемът с E171 трябва да бъде решен. Струва си да се откажем от белоснежния цвят на продуктите. Дали химическите компании, произвеждащи добавката, ще го направят? Това не е въпрос на съвест, а на пари. Но не е ли здравето по-скъпо от бизнеса?

Милена ВАСИЛЕВА

/zdrave.to

коментара

Продължете с четенето

Здраве

ВНИМАНИЕ! Опасни хапчета за отслабване са достъпни и се продават свободно в търговската мрежа

Публикувано

на

Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа. Експеримент на „Събуди се” доказа в лаборатория, че хранителните добавки съдържат съставката сибутрамин. Веществото е забранено от Европейската агенция по лекарствата още през 2010 г., защото може да причини инфаркт на миокарда и сърдечен арест.

Бързо сваляне на килограми, за кратко и без странични ефекти. Това ни обещават стотиците реклами в интернет на различни хранителни добавки. Решаваме да проверим до колко са безопасни за здравето и дали не съдържат вредни, забранени или неизвестни за химиците вещества.

На случаен принцип си купуваме 2 вида хранителни добавки от аптека. Онлайн поръчваме и още 2 продукта, които гарантират резултати веднага. На теория в хранителните добавки би трябвало да има само растителни съставки. Проверяваме на практика дали това е така – в лаборатория.

“В 2 от добавките установихме лекарствената субстанция сибутрамин около 22-25 мг на капсула. Преди време е бил лекарствен продукт, разрешен, но Европейската агенция по лекарствата установява, че рисковете надвишават ползите и затова е забранен. Води до сърдечни проблеми, тахикардия, високо кръвно, виене на свят”, каза пред камерата на “Събуди се” химикът в лаборатория “Global Test” Здравка Захариева.

Още по-учудени останахме от факта, че хранителните добавки, купени от сайтове, ни бяха изпратени с етикет “Детски играчки”. Питаме и лекарите – колко опасен е сибутраминът за сърцето ни?

Георги Георгиев на твоя страна: Хапчета убийци на пазара за отслабване

“Самият сибутрамин увеличава честотата на инфаркти и инсулти. 2014 година от един фет бърнър е установена епидемия от чернодробни увреждания, чернодробни трансплантации и дори до смъртни случаи”, каза още началникът на отделение по кардиология в “Сити Клиник” доц. д-р Яна Симова.

Бърза и лесна печалба търсят хората, които продават необезпокоявани тези хапчета за отслабване. Фитнес инструкторът Ивелина, която от години спортува, пробва действието на една от изследваните добавки върху себе си. Това става преди години, след раждането на сина си. Сега в добавката ние открихме сибутрамин.

“След като родих, качих доста килограми, имах и хормонален дисбаланс. Той добре ми подейства, от него смъкнах доста килограми. Всички хранителни добавки, които аз предлагам, съм ги изпитала върху себе си. Имах хранително разстройство, което доведе до покачване на теглото ми с 20 кг. в тийнейджърска възраст”, каза още фитнес инструкторът.

В залата или извън нея стотици хиляди хора спортуват всеки ден и така постигат мечтаните килограми. Но не бързо и не веднага, казва Ивелина.

“На първо място е здравето на човека. Много е важно да отслабваме не толкова бързо, а постоянно”, добави фитнес инструкторът.

На 39 години Ивелина е в топ форма, благодарение на тренировките с ластици и стикове всеки ден, а не просто на хапчета за отслабване .Но добавките са достъпни за всеки. А контролът се размива между институциите.

nova.bg

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ