Свържете се с нас

Таблоид

Речната планинска вода на река Бистрица-безплатна работна сила в миналото на с. Сатовча

Публикувано

на

От векове българинът е използвал водата не само за домашни нужди и за напояване, но и нейната сила за полезна работа. По много места се виждат още развалини от валявици, тепавици и стара мелница. Интересен факт от историята на с. Сатовча е, че в  древността в землището  е имало вятърна мелница в местността „Ветреницата“.

Но най-много са били от най-старо време водениците. Обикновено те са били малки постройки, построени край двете реки, близо до селото и имали по два воденични камъка-единият да мели постоянно царевица, овес или ечемик, а другият-ръж или пшеница.

Воденичарите били хора, опитни в мелничарският занаят и сами наковавали мелничарските камъни според това какво ще мелят /за царевица по-едро, а за пшеницата и ръжта по-ситно наковаване/.

До самите воденици имало яхъри /обори/ за връзване и подслоняване на товарния добитък, с който се довозва зърното. Водениците мелели денонощно и там се налагало да нощуват хората.

Сега, когато в Сатовчанският район няма нито една оцеляла воденица, младото поколение се озадачава, че в миналото са били десетки на брой. Една от най-интересните воденици в Сатовча била на долния край на сегашното футболно игрище, носеща името „Кацаруша“. А на самият долен край на селото-„Райковата воденица“ при Райковата градина. На 200-300 м по течението на реката била „Начовата воденица“, а на 100 м след нея-воденицата на Атанас Карталов. А срещу нея на другия бряг-на Цаньо Влайков. Там, където се събират Сатовчанската река и Дикчанската река била голямата и просторна воденица на Димитър Карабунаров. Много голяма и посещавана била  и воденицата на самата Дикчанска река. Тя била голяма и просторна и се наричала „Ряхов-Петровата воденица“, а по-нагоре на 300 м от нея-„Даутевата“. На мястото на „Даутевата воденица“ после е построена малка мелнична фабрика за мелене на бяло брашно. Там в действие били и дарак и чепкало, където идвали клиенти чак от Доспат, Змеица, от Смоленско, от Пещера. От „Карабунаровата воденица“ надолу Дикчанската река става по-пълноводна от вливащите се в нея дерета и ручеи. Там била построена от лявата страна на реката, откъм м. „Мисальково“ така наречената „Ташова воденица“. Там предприемчивият Ташо Петев, построил освен голяма воденица с два камъка и тепавица, която работела денонощно. Пред нея собственикът направил малко мегданче , на което имало огромно крушево дърво, което създавало един особен, рядък декор. След „Пулевата валявица“, на малка ливада по-надолу е била построена и работела до най-късно дъскорезницата на Сотир Георгиев-така наречения „Тиров чарк“.  На 150 м на юг от „Делина поляна“ интересна била огромната „Беглянова воденица“ с обор, добре измазан с хоросан, ограден с висока ограда, в който обор се връзвали конете. Близо до тази воденица се намира голям, топъл извор, на който се предполага, че е имало баня, откъдето и местността носи името „Банян“. Този топъл извор, вкаран в мелничните води на „Бегляновата воденица“, не позволявал  никакво замръзване на воденицата в най-лютите студове. Благодарение на това, тази мелница през зимните месеци била най-посещаваната и денонощно обграждана от чакащи мливари. На 500 м по течението на реката зад големият каменен римски мост работела „Анговата воденица“. Тя била с два мелнични камъка и валявица. До „Анговата воденица“ имало бърчина сгур, където някога с водна сила древните ни прадеди са топели желязна руда, копана и намираща се в близките околности. Интересен факт е, че и сега там има остатъци от зидове на древно съоръжение, където са преработвали и плавели желязната руда. Много трюдолюбивите сатовчанци използвали някои от водениците заедно с доленци. Например от дясната страна на на село Долен е действала и е валяла аби и кепета /покрови/ воденицата на Чешмеджиеви. Една от водениците сатовчанци посещавали заедно с населението от Плетена и това била „Гаровата воденица“ /откъм с. Плетена/.

На долния край на местността „Банян“ работела запустялата сега дъскорезница на горската производителна кооперация на с. Долен. Така, че на едно разстояние от някакви си 4-5 км, действали денонощно повече от 10 воденици, валявици, тепавици и дъскорезници и всички те работели с най-чистата и безплатна работна сила-водата.

От цялата тази своеобразна, донякъде примитивна, но евтина местна индустрия сега е останала само една единствена тепавица в местността „Живенар“ по пътя за „Дикчан“, собственост на Тепавичарови от с. Плетена.

В днешно време, потомците на красивото родопско село Сатовча с учудване разбираме, че в Сатовчанския район хората са произвеждали хиляди тонове зърнени храни. Мелниците са работели денонощно и населението се е изхранвало с местно прoизводство. С произведените зърнени храни са се изхранвали едър и дребен рогат добитък. Красивите Родопи и днес привличат, но сега сме само консуматори на природата, а трябва да се знае, че в  миналото хората са влагали упорит труд  за съхраняване на родопската красота с производство на повече местни блага за своето оцеляване, преживяване и икономически възход.

Из спомени от Тодор Мавродиев, учител

коментара

Таблоид

От месеци скандал във фейса! Ицо от Благоевград оплю своя съгражданка: Мария Тодорова открадна от мен 500лева и нов таблет за 200лева. Поръчах си я за 1 час, а след като аз излезнах да напазарувам тя ме обра

Публикувано

на

Христо Александров

„ПАЗЕТЕ СЕ ИЗМАМНИЦА и КРАДЛА !!!
Мария Тодорова открадна от мен 500лева и нов таблет за 200лева. Поръчах си я за 1 час, а след като аз излезнах да напазарувам тя ме обра.
Фейсбука и:
https://www.facebook.com/Mihitooo“ … Този текст спохождат он снимка и линк към профила на благоевградската дама, Мария Тодорова се върти в социалните мрежи на югозападната столица. Благоевградчанинът Христо Александров обяви публично че е наел своята съгражданка Мария Тодорова, неясно за каква цел, за един час а тя взела че то обрала. Топ Преса направи опит да се свърже и с двете страни, но категорично отказват да дадат становище и тривиално дори от дамата бяхме заплашени със съд, ако споменем нещо за отношенията и с Ицо. Странно защо мълчи ако както, тя самата твърди, че всичко е лъжа… Ако е лъжа, тя би излязла да се защити и да докаже че е жертва на клевета например.

От своя страна Ицо от Благоевград, твърди че говори самата истина, нямал доверие на институциите и решил да търси своята справедливост във фейсбука. За целта той преспамна в различни групи своя пост, за да развали по думите му „Бизнеса“ на Мария. Мнение оставяме на вас в коментарите. Споделяйте на воля!

Мария Тодорова

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

112 млади булки и баби от Гърмен и Балдево за малко не събориха ресторанта на комплекс „Боже име“ на знаковия им купон за Бабинден

Публикувано

на

 Незабравим купон вдигнаха снощи 112 млади булки и баби  по случай „Бабинден“ от Гърмен и Балдево.

Ресторанта на комплекс „Боже име“ който незнайно как оцеля. До 3 часа след полунощ целият ресторант бе само на разположението на празнуващите. Жените бяха оставени да се забавляват на воля което провокира да блеснат и някой скрити таланти.

Организацията и сценария за знаковото тържество което за първа година е съвместно на двете села поеха НЧ „Искра-1924“ Гърмен в лицето на Бойка Пашкулева и кметството в село  Балдево в лицето на кмета Илиана Гюрнева.

Много хора, танци, забавни сценки томбола и други страхотни забавления съпътстваха празничната вечер, която приличаше на истинско и професионално телевизионно шоу, с многото оригинално дикизирали се за случая жени които направиха вечерта неповторима и незабравима за всички в това число и на персонала на комплекса. Сърцата на възрастни жени с бастуни също не издържаха и те се хванаха на хората заедно с по-младите.

На сцената на съвместната продукция „Бабинден“ на жените и бабите от Балдево и Гърмен оживяха невероятната баба Гичка, ролята на която пое кмета на Балдево Илиана Гюрнева която наистина снощи даде воля на емоциите и разкри своите скрити таланти с което буквално учуди всички присъстващи. Гюрнева се оказа и изключителна танцьорка и до 3 часа сутринта буквално не седна и спечели от собственика на ресторанта наградата за най-атрактивна и неуморна танцьорка – бутилка хубаво вино.

В страхотната копродукция на бабите и жените от Балдево и Гърмен оживя и президента на САЩ  Барак Обама в ролята на секретарката на  Община Гърмен Зорка Тъпанкова която също бе изключително оригинална и много забавна.

Учителката от школото в Дебрен пък, Йорданка Ралева  направо разтопи сърцата на всички със страхотните си изпълнения.

Празнуващите баби и жени не пропуснаха нито същината на традицията нито пък и повода за купона който ги събра. По абсолютно запазената традиция те спазиха ритуала за Бабинден. Най младата родилка от село Гърмен поля на баба Катя Василева да измие ръцете си според ритуала и й пожела да е жива и здрава, а бабата ориса младите да раждат повече деца.

Още от снощи вече започна подготовката за следващият Бабинден и съвместни празници на организаторите на пищния съвместен купон от Балдево и Гърмен който разтърси цялото село Балдево и едва не срути ресторанта на комплекс „Боже име“.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ