Свържете се с нас

Таблоид

Речната планинска вода на река Бистрица-безплатна работна сила в миналото на с. Сатовча

Публикувано

на

От векове българинът е използвал водата не само за домашни нужди и за напояване, но и нейната сила за полезна работа. По много места се виждат още развалини от валявици, тепавици и стара мелница. Интересен факт от историята на с. Сатовча е, че в  древността в землището  е имало вятърна мелница в местността „Ветреницата“.

Но най-много са били от най-старо време водениците. Обикновено те са били малки постройки, построени край двете реки, близо до селото и имали по два воденични камъка-единият да мели постоянно царевица, овес или ечемик, а другият-ръж или пшеница.

Воденичарите били хора, опитни в мелничарският занаят и сами наковавали мелничарските камъни според това какво ще мелят /за царевица по-едро, а за пшеницата и ръжта по-ситно наковаване/.

До самите воденици имало яхъри /обори/ за връзване и подслоняване на товарния добитък, с който се довозва зърното. Водениците мелели денонощно и там се налагало да нощуват хората.

Сега, когато в Сатовчанският район няма нито една оцеляла воденица, младото поколение се озадачава, че в миналото са били десетки на брой. Една от най-интересните воденици в Сатовча била на долния край на сегашното футболно игрище, носеща името „Кацаруша“. А на самият долен край на селото-„Райковата воденица“ при Райковата градина. На 200-300 м по течението на реката била „Начовата воденица“, а на 100 м след нея-воденицата на Атанас Карталов. А срещу нея на другия бряг-на Цаньо Влайков. Там, където се събират Сатовчанската река и Дикчанската река била голямата и просторна воденица на Димитър Карабунаров. Много голяма и посещавана била  и воденицата на самата Дикчанска река. Тя била голяма и просторна и се наричала „Ряхов-Петровата воденица“, а по-нагоре на 300 м от нея-„Даутевата“. На мястото на „Даутевата воденица“ после е построена малка мелнична фабрика за мелене на бяло брашно. Там в действие били и дарак и чепкало, където идвали клиенти чак от Доспат, Змеица, от Смоленско, от Пещера. От „Карабунаровата воденица“ надолу Дикчанската река става по-пълноводна от вливащите се в нея дерета и ручеи. Там била построена от лявата страна на реката, откъм м. „Мисальково“ така наречената „Ташова воденица“. Там предприемчивият Ташо Петев, построил освен голяма воденица с два камъка и тепавица, която работела денонощно. Пред нея собственикът направил малко мегданче , на което имало огромно крушево дърво, което създавало един особен, рядък декор. След „Пулевата валявица“, на малка ливада по-надолу е била построена и работела до най-късно дъскорезницата на Сотир Георгиев-така наречения „Тиров чарк“.  На 150 м на юг от „Делина поляна“ интересна била огромната „Беглянова воденица“ с обор, добре измазан с хоросан, ограден с висока ограда, в който обор се връзвали конете. Близо до тази воденица се намира голям, топъл извор, на който се предполага, че е имало баня, откъдето и местността носи името „Банян“. Този топъл извор, вкаран в мелничните води на „Бегляновата воденица“, не позволявал  никакво замръзване на воденицата в най-лютите студове. Благодарение на това, тази мелница през зимните месеци била най-посещаваната и денонощно обграждана от чакащи мливари. На 500 м по течението на реката зад големият каменен римски мост работела „Анговата воденица“. Тя била с два мелнични камъка и валявица. До „Анговата воденица“ имало бърчина сгур, където някога с водна сила древните ни прадеди са топели желязна руда, копана и намираща се в близките околности. Интересен факт е, че и сега там има остатъци от зидове на древно съоръжение, където са преработвали и плавели желязната руда. Много трюдолюбивите сатовчанци използвали някои от водениците заедно с доленци. Например от дясната страна на на село Долен е действала и е валяла аби и кепета /покрови/ воденицата на Чешмеджиеви. Една от водениците сатовчанци посещавали заедно с населението от Плетена и това била „Гаровата воденица“ /откъм с. Плетена/.

На долния край на местността „Банян“ работела запустялата сега дъскорезница на горската производителна кооперация на с. Долен. Така, че на едно разстояние от някакви си 4-5 км, действали денонощно повече от 10 воденици, валявици, тепавици и дъскорезници и всички те работели с най-чистата и безплатна работна сила-водата.

От цялата тази своеобразна, донякъде примитивна, но евтина местна индустрия сега е останала само една единствена тепавица в местността „Живенар“ по пътя за „Дикчан“, собственост на Тепавичарови от с. Плетена.

В днешно време, потомците на красивото родопско село Сатовча с учудване разбираме, че в Сатовчанския район хората са произвеждали хиляди тонове зърнени храни. Мелниците са работели денонощно и населението се е изхранвало с местно прoизводство. С произведените зърнени храни са се изхранвали едър и дребен рогат добитък. Красивите Родопи и днес привличат, но сега сме само консуматори на природата, а трябва да се знае, че в  миналото хората са влагали упорит труд  за съхраняване на родопската красота с производство на повече местни блага за своето оцеляване, преживяване и икономически възход.

Из спомени от Тодор Мавродиев, учител

коментара

Таблоид

Стряскащи предсказания от ясновидеца Божидар Караджов

Публикувано

на

От много години Божидар Караджов помага на хората.

Дарбата му е да описва бъдещето им или им помага да го променят. В началото на 2015 година единствен в света с точност предсказва трагедията с авиокатастрофата над френските Алпи. Той първи провидя страшния пожар във влака по линията София-Кардам. Винаги е познавал резултатите на изборите в България, научи gzona.

В началото на 2010 година единствен предсказа избухването на вулкана под исландския ледник Ейяфятлайокутл. Божидар Караджов посочи и опустошаващите пожари в Калифорния. В началото на 2014 година само той предсказва за бъдещите тогава проблеми между Русия и Украйна, и отцепването на Крим.

Има две висши образования. В момента готви докторантура в Москва. Божидар Караджов е издал няколко книги, сред които и „Индиго децата на света“, която е преведена на английски и руски език. През миналата година бе вписан в елитната класация на на-известните пророци в света. Богатството му са множеството приятели, но най-вече човекът до него, както и трите му деца.

Какво ни чака през 2019-та година? Ще преживеем ли нови катаклизми и бедствия? Ще се появят ли нови играчи на политическата сцена и кой ще спечели изборите? Кога България ще се оправи и ще срещнем ли извънземни – на всички тези въпроси отговор дава Божидар Караджов в интервю.

– Разкажете ми за вашата дарба!

– Не съм претърпял някакви инциденти или злополуки, които да са отключили ясновидството. Информацията при мен е под формата на мисъл, не е свързана с гласове и поява на картини. Започна още в периода на 7-8 годишна възраст. Тогава не знаех кой съм аз. Доста бях притеснен да не би да не съм добре психически, или пък това дали е вярно, дори не знаех дали така се развиват всички хора. Счетох го в началото за доста нормално, после за доста странно, а след това го взех за доста плашещо. Първоначално предсказвах за по глобални събития. Гледах доста спорт и около Сена и смъртта му (Айртон Сена, състезател от Формула 1, загинал трагично при състезание – бел. ред.). Тогава започвах да се плаша дали това е нормално и дълго време го таях в себе си.

До периода на 11-годишната ми възраст, около 1992-3 година. Първоначално на приятелчета и родителите им, когато казвах не отивай тук, или не отивай там, не го приемаха за много меродавно. До момента, в който почнаха постепенно да ме търсят все повече и повече. След което имах доста проблеми с близките и роднините си, които считаха това, че да даваш информация за някого, не е нормално и че е дори налудничаво. Отне ми доста години да се преборя с това. Включително и ми бе забранено да се виждам с хора. В един период от около 2 години имах този проблем да не мога да изливам енергията. Защото когато я подтискаш, когато не можеш да я раздаваш, това те блокира. До момента, в който избягах от вкъщи за около 1 година, в който период аз упражнявах това, което мога най-добре.

– Има ли предсказание, което сте направили, и ви е разтърсило емоционално?

– Всички предсказания, които са свързани с някакви инциденти и злополуки, които за съжаление са в повечето ми прогнози. Говоря за по-сериозни инциденти и наводнения, тероризъм също. Те са доста шокиращи за мен. Но по-скоро бих казал, че това събужда у мен някакъв гняв. И вътрешната борба каква е възможността да бъдат избегнати тези събития. Това за мен е големият проблем и оттам всяка една ситуация, която е предвидена и се случи, със сигурност буди у мен такъв вътрешен гняв. Факт за мен е, че 20% от съдбата може да бъде променена, но когато се касае за по-глобални събития, съм се убедил, че това е почти невъзможно.

– Справяте ли се с вашата съдба, вашето бъдеще?

– До тук установявам, че не мога да се справя с моята съдба, тъй като за себе си не успявам под никаква форма да предвидя глобалните събития, промени в живота, правилните решения.

Това не ме плаши, тъй като това е може би моята съдба: Да видиш за другите, да помагаш, да влияеш да се избягнат негативни последствия.

– А бихте ли се доверили на ваш колега да ви предскаже нещо?

Доверявал съм се. Една от дамите, които ми е помагала, за съжаление почина. Тя беше виден номеролог – Цветанка Рангелова. Но избягвам да говоря за колегите си.

– Какво ни чака през 2019-та година? Грози ли ни някакъв апокалипсис? Напоследък имаше много силни земетресения на Балканите, застрашена ли е страната ни?

– Земетресението е най-страшният природен катаклизъм, безспорно. За съжаление и през тази година няма да се отървем. Големи трусове ще има в Индонезия, Чили, Япония, Филипините. Ще доведат и до цунами. Вулкан ще избухне в Страната на изгряващото слънце. Серия от земетресения ще споходят Германия.

Наводнения в България ще има край Гоце Делчев, районът на Стамболийски, около Велики Преслав, районът на яз. Мандра, Бургаско, както и в близост до Благоевград. Земетресения ще се усещат по Северното Черноморие и в района на Велико Търново.

За съжаление два инцидента с влак и през тази година няма да ни подминат.

България я очаква още една грипна вълна през март.

В САЩ през годината ще има невероятно висока температурна амплитуда – от невероятна суша на места, до много студено време, с тежки снеговажели, чието топене ще доведе до големи наводнения.

Железопътен инцидент със загинали ще има в Южна Америка. Ще има инцидент с френска авиолиния.

– Ще има ли икономическа криза и ще бъде ли засегната България?

– Въпреки очакванията за икономическа криза у нас през 2019-та, това няма да се случи. В икономически план за България, въпреки очакванията, че ръстът ще падне, той ще е около 3,5%.

Ще има застой в цените на недвижимата собственост у нас.

Втори лифт на Банско ще има, категорично. Туризмът ще запази ръст, въпреки предвижданията за по-нисък, спрямо миналата година.

В световен икономически план годината ще е трудна. Особено за Европейския съюз и САЩ. Това ще доведе до политически катаклизми в ЕС, независимо от това, че е година на евроизбори.

Брекзит ще бъде отложен заради нови преговори с ЕС. Тереза Мей ще сдаде поста си. Така ще се получи вътрешнополитическа криза, което е причината за забавянето на напускането на Великобритания. Предстои цялостно предоговаряне на процедурата. Ще има промяна в закони и нови референдуми.

Икономическият подем ще продължава в Китай и Индия.

Криптовалутите ще продължават отрицателния си тренд.

Големи военни конфликти няма да има. Няма да започне и Трета световна вона. Огнищата на напрежение в световен план ще се запазят, но няма да се възпламенят допълнително.

За голямо съжаление през тази година в няколко града в Германия, Белгия, Франция, ще има сблъсъци между бежанци и полиция, от които ще пострада местното население.

– Напоследък азиатската култура е все по-разпространена. Говори се, че има пророчество на баба Ванга, че жълтата раса ще завладее света. Това ще се случи ли?

– Чисто в икономически аспект над останалите страни – да, в рамките на близките 5 години. И не само в икономически аспект, но и откъм брой население. Но не си представяйте всеки трети да е азиатец в Европа.

– А Северна Корея къде се нарежда, имаме ли основания да се плашим?

– Аз и в предишни прогнози съм казвал за затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея, което вече е факт. Но от гледна точка на някакви ядрени ситуации, категорично няма опасност.

– Идват избори за Европарламент, а по-късно и местен вот. Ще има ли ясно изявен победител?

– Активността на евроизборите у нас ще е ниска – около 24%. Три български партии ще имат представители в новия Европарламент – ГЕРБ, БСП и ДПС. Печели ГЕРБ, втора е БСП. Това, което се вижда като мандати е: 7, на 6, на 4, съответно за ГЕРБ, БСП и ДПС.

На местните избори ГЕРБ ще загуби позиции в София, Пловдив, Хасково. В столицата ще има втори тур.

Патриотите като общ формат са бита карта.

– Какво ги чака настоящите политически лидери – Борисов, Нинова, Патриотите? Ще стане ли Борисов президент? Ще има ли нов „играч“ на политическата сцена?

– Борисов няма да стане президент. Изпусна кармата си за това. Нови „силни играчи“ на политическия небосклон у нас към момента не се очертават. Предсрочни избори ще има най-късно до февруари 2020 г.

– България в далечно бъдеще, ще се оправи ли?

– Започна възраждането на стратегическите за нас проекти – като започнем от „Белене“, два газови хъб-а – при единия от които под една или друга форма газът ще преминава през България, свързан с Русия, свързан с проекта Бургас – Александропулис под нова форма. 2020 година ще е трудна за нас заради световната икономика, защото ще има леко зацикляне. Но нас няма да ни удари толкова силно. Няма да станем Швейцария на Балканите. Но ще си върнем до голяма степен контрола върху богатствата, които са в земните недра, включително златодобив. Това ще стане след 3 години. Възход на страната ни ще има около 2023 година. Ще спрат да бягат от България младите. В рамките на следващите 2 години чисто статистически ще бъде доказано.

– Ще срещнем ли извънземни?

– Извънземни цивилизации има и съм убеден, че много хора са наясно с това. Точно формата, която си представят повечето хора – на човекоподобни същества, през идната година няма да бъде показана. Кога ще стане ясно за света, че има цивилизация, която би могла да попречи или помогне на нашата цивилизация, – годината, в която това ще бъде факт е 2023, най-късно и 2024.

– А да очакваме ли изкуствен интелект, ще имаме ли реален Терминатор.

– Ще имам един обратен ефект. След 4 години ще има един процес на стопиране и блокиране, който ще доведе до обратната цикличност. Ще има преориентиране към земното и духовното, а не към това, което контролира нас./БЛИЦ/

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Прогноза за времето – 24 март (неделя)

Публикувано

на

В днешния 24-ти март валежи са малко вероятни. Времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Минималните температури ще са от -2° до 3°, а максималните – между 16° и 21°. По-ниски ще останат в Източна България – между 12° и 15°. Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за месеца. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето за Гоце Делчев ще е слънчево и максимална температура до 22°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който до края на деня ще се ориентира от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 12° и 15°. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще преобладава слънчево време. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 9°, на 2 000 метра – около 2°.

В понеделник ще бъде предимно слънчево, със слаб запад-югозападен вятър. Минималните температури в повечето места ще са между 0° и 5°, а дневните ще се повишат и максималните ще са между 18° и 23°.

Във вторник от запад облачността бързо ще се увеличи и на места ще превали дъжд, в планините над 1000 метра – сняг. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще бъде слаб до умерен и ще започне понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни.

В сряда, след временно разкъсване и намаление на облачността, по-късно тя отново ще се увеличи, на места ще има и слаби превалявания, предимно от дъжд.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ