Свържете се с нас

Таблоид

Над 3000 тома книги и архива на Скребатно са унищожени от пожара , полиция и следствие започнаха разследване

Публикувано

на

Над 3000 тома книги събирани от десетилетия и целият архив на гърменското село Скребатно са  изгорели при пожара в гърменското село Скребатно. Металната каса в който е съхранявана  важната документация се е отворила  при падане по време на пожара който е унищожил целия  архив. Кмета на селото Даниела  Пидева до последния момент се надяваше поне желязната каса да е запазена от  огъня  но не би .

Днес да дадат показания по започналото скоростно разследване за причините за  големия  пожар  в Скребатно при следователи и разследващи полицаи бяха извикани кмета Даниела Пидева ,собственици на изгорелите магазини ,библиотекари и местни хора станали първи свидетели на огненият ад от миналата нощ.

От друга страна кмета на Гърмен Минка Капитанова Гърмен е уведомила за случилото се ресорните министри  на културата и финансите както  и правителството  от където ще търси финансова помощ  ,за да възстанови в автентичния вид  на изгорялото  100-годишно читалище в село Скребатно както и цялата сграда в центъра на селото

„Общината Гърмен, не разполага с необходимите средства ,за да построим отново изпепелената сграда,в която се помещаваше и кметството на село Скребатно. Овъглени са не само 3000 книги в библиотеката,но и книжата в архива,тъй като при падането на металната каса от втория етаж сейфът се е отворил и документите са изгорели“,обясни кметът – Минка Капитанова.

Тя заяви още ,че комисия от експерти вече е извършила оглед на унищожената от огъня масивна сграда,  на първото след пожара в Скребатно заседание Общинският съвет , съветниците ще вземат решение какви действия да предприеме община Гърмен,за да има отново читалище в село Скребатно.

 

Както писа Топ Преса ,голям пожар изпепели  огромната стара сграда в центъра на село Скребатно в нощта срещу сряда .Огнениа aд пламнал малко след 2 часа през нощта при който напълно изгоря постройката,в която се помещаваше  ремонтираното преди 3 седмици кметство и 100 годишното читалище,на което бе направен ремонт  през миналата година .Както писахме се предполага ,че пожарът е бил предизвикан от оставена да гори през нощта печка на дърва която е  подпалила комина .

коментара

Таблоид

От месеци скандал във фейса! Ицо от Благоевград оплю своя съгражданка: Мария Тодорова открадна от мен 500лева и нов таблет за 200лева. Поръчах си я за 1 час, а след като аз излезнах да напазарувам тя ме обра

Публикувано

на

Христо Александров

„ПАЗЕТЕ СЕ ИЗМАМНИЦА и КРАДЛА !!!
Мария Тодорова открадна от мен 500лева и нов таблет за 200лева. Поръчах си я за 1 час, а след като аз излезнах да напазарувам тя ме обра.
Фейсбука и:
https://www.facebook.com/Mihitooo“ … Този текст спохождат он снимка и линк към профила на благоевградската дама, Мария Тодорова се върти в социалните мрежи на югозападната столица. Благоевградчанинът Христо Александров обяви публично че е наел своята съгражданка Мария Тодорова, неясно за каква цел, за един час а тя взела че то обрала. Топ Преса направи опит да се свърже и с двете страни, но категорично отказват да дадат становище и тривиално дори от дамата бяхме заплашени със съд, ако споменем нещо за отношенията и с Ицо. Странно защо мълчи ако както, тя самата твърди, че всичко е лъжа… Ако е лъжа, тя би излязла да се защити и да докаже че е жертва на клевета например.

От своя страна Ицо от Благоевград, твърди че говори самата истина, нямал доверие на институциите и решил да търси своята справедливост във фейсбука. За целта той преспамна в различни групи своя пост, за да развали по думите му „Бизнеса“ на Мария. Мнение оставяме на вас в коментарите. Споделяйте на воля!

Мария Тодорова

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

112 млади булки и баби от Гърмен и Балдево за малко не събориха ресторанта на комплекс „Боже име“ на знаковия им купон за Бабинден

Публикувано

на

 Незабравим купон вдигнаха снощи 112 млади булки и баби  по случай „Бабинден“ от Гърмен и Балдево.

Ресторанта на комплекс „Боже име“ който незнайно как оцеля. До 3 часа след полунощ целият ресторант бе само на разположението на празнуващите. Жените бяха оставени да се забавляват на воля което провокира да блеснат и някой скрити таланти.

Организацията и сценария за знаковото тържество което за първа година е съвместно на двете села поеха НЧ „Искра-1924“ Гърмен в лицето на Бойка Пашкулева и кметството в село  Балдево в лицето на кмета Илиана Гюрнева.

Много хора, танци, забавни сценки томбола и други страхотни забавления съпътстваха празничната вечер, която приличаше на истинско и професионално телевизионно шоу, с многото оригинално дикизирали се за случая жени които направиха вечерта неповторима и незабравима за всички в това число и на персонала на комплекса. Сърцата на възрастни жени с бастуни също не издържаха и те се хванаха на хората заедно с по-младите.

На сцената на съвместната продукция „Бабинден“ на жените и бабите от Балдево и Гърмен оживяха невероятната баба Гичка, ролята на която пое кмета на Балдево Илиана Гюрнева която наистина снощи даде воля на емоциите и разкри своите скрити таланти с което буквално учуди всички присъстващи. Гюрнева се оказа и изключителна танцьорка и до 3 часа сутринта буквално не седна и спечели от собственика на ресторанта наградата за най-атрактивна и неуморна танцьорка – бутилка хубаво вино.

В страхотната копродукция на бабите и жените от Балдево и Гърмен оживя и президента на САЩ  Барак Обама в ролята на секретарката на  Община Гърмен Зорка Тъпанкова която също бе изключително оригинална и много забавна.

Учителката от школото в Дебрен пък, Йорданка Ралева  направо разтопи сърцата на всички със страхотните си изпълнения.

Празнуващите баби и жени не пропуснаха нито същината на традицията нито пък и повода за купона който ги събра. По абсолютно запазената традиция те спазиха ритуала за Бабинден. Най младата родилка от село Гърмен поля на баба Катя Василева да измие ръцете си според ритуала и й пожела да е жива и здрава, а бабата ориса младите да раждат повече деца.

Още от снощи вече започна подготовката за следващият Бабинден и съвместни празници на организаторите на пищния съвместен купон от Балдево и Гърмен който разтърси цялото село Балдево и едва не срути ресторанта на комплекс „Боже име“.

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ