Свържете се с нас

Таблоид

Над 3000 тома книги и архива на Скребатно са унищожени от пожара , полиция и следствие започнаха разследване

Публикувано

на

Над 3000 тома книги събирани от десетилетия и целият архив на гърменското село Скребатно са  изгорели при пожара в гърменското село Скребатно. Металната каса в който е съхранявана  важната документация се е отворила  при падане по време на пожара който е унищожил целия  архив. Кмета на селото Даниела  Пидева до последния момент се надяваше поне желязната каса да е запазена от  огъня  но не би .

Днес да дадат показания по започналото скоростно разследване за причините за  големия  пожар  в Скребатно при следователи и разследващи полицаи бяха извикани кмета Даниела Пидева ,собственици на изгорелите магазини ,библиотекари и местни хора станали първи свидетели на огненият ад от миналата нощ.

От друга страна кмета на Гърмен Минка Капитанова Гърмен е уведомила за случилото се ресорните министри  на културата и финансите както  и правителството  от където ще търси финансова помощ  ,за да възстанови в автентичния вид  на изгорялото  100-годишно читалище в село Скребатно както и цялата сграда в центъра на селото

„Общината Гърмен, не разполага с необходимите средства ,за да построим отново изпепелената сграда,в която се помещаваше и кметството на село Скребатно. Овъглени са не само 3000 книги в библиотеката,но и книжата в архива,тъй като при падането на металната каса от втория етаж сейфът се е отворил и документите са изгорели“,обясни кметът – Минка Капитанова.

Тя заяви още ,че комисия от експерти вече е извършила оглед на унищожената от огъня масивна сграда,  на първото след пожара в Скребатно заседание Общинският съвет , съветниците ще вземат решение какви действия да предприеме община Гърмен,за да има отново читалище в село Скребатно.

 

Както писа Топ Преса ,голям пожар изпепели  огромната стара сграда в центъра на село Скребатно в нощта срещу сряда .Огнениа aд пламнал малко след 2 часа през нощта при който напълно изгоря постройката,в която се помещаваше  ремонтираното преди 3 седмици кметство и 100 годишното читалище,на което бе направен ремонт  през миналата година .Както писахме се предполага ,че пожарът е бил предизвикан от оставена да гори през нощта печка на дърва която е  подпалила комина .

коментара

ВИДЕО

ПРЕМИЕРА В ТОП ПРЕСА: Филип Синапов – „Заим си конен ковеше“

Публикувано

на

Филип Синапов възпява традиционни сватбени обичаи в новата си песен

В ефира на Фен Фолк ТВ премиера направи новият видеоклип на гласовития  Филип Синапов – „Заим си конен ковеше“.

Песента е родопска и е безмензурна, речетативна, като единственият съпровод е на кавал. Виртуозното инструментално изпълнение е на прочутия български кавалджия Недялко Недялков, чието майсторство извайва красивата мелодия и рецитал на песента. Аранжиментът е на Виктор Йорданов-Кардама.

В песента Филип Синапов възпява традиционните едновремешни сватбени обичаи от Родопите, върху които е изгладен и целият текст на „Заим си конен ковеше“.

Лентата е заснета от екипа на режисьора Ненчо Касъмов на забележителната Асенова крепост и в долината на Чепеларска река. В него участие вземат над 20 статиста, които пресъздават нагледното сватбените обичаи.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Фейсбук се срина в целия свят

Публикувано

на

Социалната мрежа Фейсбук се срина в 28 държави, разпръснати по целия свят в 15,05 часа.

В страницата за репорти са подадени над 127 сигнала за различни проблеми със социалната мрежа – със сайта, с мобилното приложение, месинджър и т.н.

Най-много са сигналите от САЩ, Великобритания, Франция, Грузия и т.н. Но има и от България, Гърция, Армения, макар и да не са така многобройни.

Каква е причината за срива все още не е ясно. Обикновено, когато има проблеми, Фейсбук съобщава за причините в Туитър. До този момент обаче хората на Зукърбърг не са дали отговор защо системата им се срина.

/pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ