Свържете се с нас

Новини

Въпреки пожара, вековният юбилей на читалището в Скребатно ще бъде отбелязан

Публикувано

на

Стогодишната история на едно селско читалище изгоря тази нощ. Пожар изпепели стара сграда в гърменското село Скребатно, в която се помещаваха още кметството, лекарски кабинет, хранителен магазин и ресторант. Около два часа след полунощ жител на селото подал сигнал, че горят коминът и покривът на сградата. Въпреки че екипите на пожарната са пристигнали бързо, огънят е унищожил по-голямата част от нея, като е съборил и стени. Най-вероятната причина за пожара е непочистено коминно тяло и незагасена печка. Само кабинета на кмета се отоплява с климатик, всички останали обекти са на дърва. „Материалните щети са сериозни“, заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Изгорелите, но още тлеещи дървени конструкции, се изнасят от мястото на пожара. Комисия, назначена от Общината, описва щетите. Единствената надежда да са оцелели архивите на кметството е металната каса, в която те са съхранявани, но това към момента още не е ясно. Със заповед на кмета кметството, читалището и лекарския кабинет ще бъдат преместени в друга общинска сграда, където се помещава музейната сбирка на село Скребатно. Напълно унищожен е библиотечният фонд на читалището и в общината започва дарителска кампания за събиране на книги. Най-много на хората ще липсва читалищният салон, който е бил сцена за изява на самодейците, както и на талантите, участници в ежегодните Летни музикални академии в селото. Въпреки тежката загуба, стогодишнината на читалището ще бъде отбелязана подобаващо. Автори: Кети Тренчева , БНР

 

коментара

ВИДЕО

ВИДЕО / Четири обвинения срещу дознателката Розалина Кьосева

Публикувано

на

Районна прокуратура повдигна четири обвинения срещу дознателката в Първо РУ-Благоевград – Розалина Кьосева, дъщеря на Георги Кьосев, шеф на „Охранителна полиция” в ОД МВР. Установено е, че тя е изнасяла информация, разгласявала е дори служебна тайна, включително данни за близки и роднини на лица, които са представлявали интерес за криминалния контингент. Срещу нея е започнато досъдебно производство, използвани са специални разузнавателни средства, събрани са доказателства, разпитани са 13 свидетели, предстоят още разпити. Това стана ясно днес на пресконференция в благоевградската прокуратура, на която присъства и говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Първоначално срещу разследващия полицай е образувано разследване за престъпление против правосъдието. По-късно е установено и документно престъпление, събрани са доказателства за престъпление по служба, което се състои в споделяне на служебна тайна на лица, които не би следвало да разполагат с тази информация. Четвъртото престъпление е лично укривателство.

Според прокуратурата по безспорен начин е установена престъпната дейност на Розалина Кьосева. Ще бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража”. Не е извършила тези действия от користна цел, но е имала личен мотив, уточни районният прокурор Борислав Ковачки. Кьосева дори изтеглила 25 000 лева кредит заради затворник, като провеждала процесуално-следствени действия като водещ дознател по досъдебно производство срещу него, докато той изтърпява наказание „лишаване от свобода” в Бобов дол за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Срещу него е било образувано досъдебно производство. Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които й възлага законът – необходимите разпити и процесуално-следствени действия, събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки, които биха допринесли за обективната истина по това досъдебно производство. Това нейно деяние е осъществявано в периода 22 ноември 2016 г. – 22 март 2018 г. По това досъдебно производство, което е за измама, извършена от това лице, на Кьосева е повдигнато обвинение за престъпление против правосъдието.

Тя е направила всичко възможно, за да осуети изпълнението на европейска заповед от Република Гърция за арест на въпросното лице, за което има влязла в сила 6-г. присъда. Това е престъпление, лично укривателство, за което е обвинена. Само заради това, че е споделила тази служебна тайна на издирваното лице, има още едно обвинение и то е престъпление по служба”, уточни Румяна Арнаудова.

Четвъртото обвинение е документно и по същество представлява пет отделни искания до различни длъжностни лица в затворническата администрация, че по определено досъдебно производство Кьосева ще проведе разпит като свидетел с изтърпяващото наказанието си в Бобов дол лице.

Открит е телефонът, който тя ползва, в неговата килия също е открит телефон, с тях двамата са осъществявали разговорите.

Бащата на Розалина – Георги Кьосев, е в отпуск, срещу него се извършва дисциплинарна проверка. Към момента няма данни за негова съпричастност към деянията на дъщеря му.

коментара

Продължете с четенето

Новини

Участниците в клуб „Литературни конкурси и фотография“, с ръководител г-н Халачев, постигнаха голям успех в национален конкурс, подкрепяйки изцяло идеята и целта на конкурса.

Публикувано

на

Снежана Костадинова с фотографията: „Цветна феерия в дъжда“, Ивана Шопова с фотографията: „Супер герой в Дъждовното царство“, Станимира Василева с фотографията: „Празничен дъжд“, Георги Шагов с фотографията: „В мъглата светя само аз – дъждовната капка“ и Антон Янев с фотографията: „Дъждовно отражение“, спечелиха отличието за обществена институция във фотоконкурса „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“.

Награда получи и клуб „Пирински стражи“ при Трето основно училище „Братя Миладинови“, с ръководители г-жа Жостова, г-жа Грозданова и г-н Халачев.

Днес, 26 март 2019 г., лично г-жа Мариана Халачева – директор на Трето ОУ „Братя Миладинови“, връчи доставените днес от куриерска фирма награди на учениците и на ръководството на клуб „Пирински стражи“.

На 21 март 2019 г., се проведе официалната церемония по награждаването на победителите в Националния фотоконкурс „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“, организиран от Българска асоциация по водите (БАВ), организиран по повод Световния ден на водата 22 март.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

В категория „Отличие за обществена институция“ нашите фотографи получиха шест отличия, което се случва за първи път в конкурса. Впечатлени от изпратените фотографии от учениците, организаторите решиха да увеличат броя на наградените участници, което също е прецедент.

Тъй като учениците нямаха възможност да присъстват на церемонията по награждаването, техен приятел бе представител на всички. Това бе г-жа Надя Балаценко, която участва в организираните летни походи на клуб „Пирински стражи“ и не скрива симпатиите си към учениците от Трето ОУ „Братя Миладинови“.

Г-н Нено Димов – министър на околната среда и водите награди победителите. На церемонията присъстваха професионални фотографи. Направи впечатление, че представителят на Френското посолство в България, изрази своето задоволство от видените перфектни фотографии, в това число и на учениците от иновативното Трето ОУ.

 „Тази година се спряхме на темата с дъждовете, защото те са свързани с климатичните промени и, за съжаление, прогнозите на експертите са, че това ще продължи и занапред“ – отбелязва инж. Иван Иванов, председател на БАВ в интервю за БНР, автор: Дарина Григорова. „Фотографите, които участват в конкурса, ни изпратиха наистина прекрасни снимки. Темата е интерпретирана в различни посоки. Много радостно е, че във фотоконкурса се включиха и ученици.“ – допълва инж. Иванов.

Журито на конкурса бяха: Председател – зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и членове: Илияна Тодорова, директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ; Михаела Габрашкова, временно изпълняваща длъжността изпълнителен директор на ПУДООС; Никола Мобек, аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество във Френския институт в България; Мариета Ценова, арт-директор, фотограф и графичен дизайнер. Живее в Лондон, но работи по редица творчески проекти в Европа и България.

Гордеем се с вас, скъпи ученици!

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ