Свържете се с нас

Светско

Народно читалище „Изгрев-1930“, с.Баничан спечели 1000 лева от МЕТРО за финансиране на местен фестивал с тяхната рецепта за „Огледна баница“.

Публикувано

на

Читалища, любители на българската кухня и популярни кулинарни блогъри гостуваха в МЕТРО Академия. Росинка Петрова от Ямбол спечели едноседмична почивка за двама в хотел „Рила“ в Боровец от томболата на кампанията

Дванадесет победители в националната кампания „Кулинарното наследство на България“ имаха възможност да споделят уменията си и да готвят, заедно с шеф Андре Токев във финала на конкурса, част от националния календар „2018 г. – Европейска година на културното наследство“.

На 1 и 2 декември финалистите, селектирани сред рецептите, които изпратиха 86 участници от цялата страна през последната половин година, се срещнаха в кулинарната МЕТРО Академия, за да покажат на живо уменията си. Сред тях бяха и представителите на български читалища, включили се с автентична рецепта за наградата от 1000 лева в подкрепа на локален кулинарен фестивал, осигурена от МЕТРО.

Ястията, участвали в конкурса, бяха в категориите „Салати и разядки“, „Супи“ и „Основни ястия“ – постни, рибни и с месо, „Погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка“ и „Десерти“. Основното предизвикателство бе да се открият и изпратят рецепти за ястия, типични за даден региони, които се отличават с оригиналност и авнетнтичност, приготвят се от характерни местни продукти, а традицията им се предава от поколение на поколение.

Финалистите, които представиха своите рецепти в МЕТРО Академия бяха:

Росинка Петрова – Ямболски милинки

НЧ „Димитър Наумов-1908“ – Преславенски гюзлеми

Петя Аргирова – Обги и северняшки банички

Ваня Филипова – Пататник

Мария Антонова Иванова – Дрипави першоре

Елена Маринова – Капама (дивеч, със заек)

Илиана Николова – Пълнен шаран

Росица Димитрова – Пъдпъдъци с рози

Гьонюл Хайредин – Кешкек

Тома Здравков – Сармички от патладжан и телешка кайма

Пепа Янкова Стоева – Бурания

Надежда Христова – Фасул на шумки

Росинка Петрова от Ямбол имаше двоен повод да празнува: тя спечели голямата награда от томболата на конкурса – едноседмична почивка за двама в хотел „Рила“ в курорта Боровец, а нейните ямболски милинки бяха едно от представяните ястия, което тя готви с Андре Токев на финала в МЕТРО Академия. Още 7 души спечелиха допълнителни награди – ваучери за вечеря в ресторант „Андре“ или за пазаруване в магазините на МЕТРО. Народно читалище „Изгрев-1930“, с.Баничан, пък спечели 1000 лева от МЕТРО за финансиране на местен фестивал с тяхната рецепта за „Огледна баница“.

Росинка Петрова от Ямбол печели едноседмична почивка в хотел „Рила”, Боровец

В продължение на два дни в кухнята на МЕТРО Академия вреше и кипеше. Николина Нейкова от читалище „Димитър Наумов“ от старозагорското село Преславен представи местните преславенски гюзлеми – банички със сирене, облечена в традиционна носия. В селото ежегодно, след жътва, се организира традиционният празник на житото „Пътят на хляба“, по време на който местните доброволци приготвят за стотиците си гости хлябове, баници и над 500 вкусни гюзлеми.

Преславенските гюзлеми се приготвят с народна носия и много мерак

Традициите на банатските българи в приготовление на ястия, в които присъстват пушените места, представи Мария Иванова. Тя приготви рамо до рамо с Андре Токев дрипави першоре – характерна гозба от село Асеново, община Никопол, където всяка година се провежда традиционният фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“.

„Тази рецепта е част от уникалната банатска кухня. Пушените меса са не просто деликатес, а основна храна и метод за съхранение“, разказва Мария Иванова, която е и сред организаторите на фестивала. „Самото опушване консервира продукта за дълго и вкусът, който придава на ястията, често замества всички подправки, които обикновено слагаме“, обяснява тя. Киселото зеле, домашно пушеният свински бут, пушената сланина и характерният банатски колбас пушена калбасъ придават на ястието изключителен аромат.

Мария Иванова и Андре Токев приготвят дрипави першоре – стара банатска рецепта, запазена в село Асеново, Никополско

Също с кисело зеле, с шарено свинско месо и ориз, бе и ястието бурания, приготвено и предложено от една от най-известните български кулинарни блогърки Пепа Стоева, от Стара Загора, произхождащо от село Долно Градище, Чирпанско. „Всъщност това е кисело зеле със съвсем прясно свинско месо и ориз, но приготвено по различен начин – почти никъде не съм виждала ястие с толкова много ориз, а сминдухът (рогата мерудия) му придава различен и приятен аромат – разказва Пепа Стоева. – Рецептата научих от чинката на съпруга ми. През първите години, когато ходихме там, манджата задължително се правеше от нейната майка. Възрастната жена държеше всичко под око и контрол и не даваше на никой да върти лъжицата в казана и тавите – само посочваше какво иска.“

Друг от популярните български блогъри – Петя Аргирова, която живее в Германия, представи онлайн своята рецепта за северняшка баница. Петя я е научила в село Гюрич, недалеч от Белоградчишките скали. Баницата се прави със специфичните за региона кори, наричани „огби“, които се изпичат предварително. Тя бе приготвена от Андре Токев и су шефа на МЕТРО Академия Веселин Дойков и получи одобрението на Петя Аргирова. „Баницата трябва да присъства на всеки селски празник – сватба, кръщене или родова сбирка. Бях на 10 години, когато споменът за тази българска вкусна баница, идваща от родното място на моя баща – Северозападна България, се е запечатал завинаги в моето съзнание – разказва Петя Аргирова. – Моята баба Ванка със забрадка, сядаше на едно столче, слагаше в скута си един дървен съд, върху който точеше тези кори, и после ги печеше на запалената предварително печка с дърва. Аз наблюдавах, а ароматът, носещ се в стаята, не мога да опиша. Баба натрупваше готовите кори на купчинка, увиваше ги в домашно тъкана покривка и ги прибираше в студената стая. Аз ходех и тайно си отчупвах от тези кори, за да ги пробвам, а те и така бяха вкусни.“

Гьонюл Хайредин от Русе изправи пред още по-интересно изпитание Андре Токев, когато му показа как да използва специален дървен чук, за да приготви кешкек с пилешко месо – традиционо ястие, характерно за село Зебил, община Главиница, Силистренско. „Приготвя се, като пшеницата се смесва с пилешко месо и се варят в голям казан на постоянен огън. В детството ми бабите го правеха, като слагаха голяма тенджера или казан на печката от предната вечер и ястието къкреше и набъбваше до сутринта. Хомогенизирането се получава с помощта на голям дървен чук (токмак), с който се „бият“ съставките, след като са се сварили в казана – разказва Гьонюл. – Ястието е обредно и най-често се яде по време на религиозни празници, сватби и погребения. В най-ранните ми детски спомени кешкекът бе изключително рядко приготвян деликатес, което неимоверно много засилваше свещенодействието. Най-често се приготвя за т.нар. мевлид. Мевлидът е помен, обред, курбан за здраве или берекет, за изпълнение на обет или при церемониално четене на Корана.“

Гьонюл Хайредин наглежда как шеф Токев се справя с токмака при хомогенизирането на кешкека

Фасулът на шумки, приготвен от Надежда Христова, по рецепта от село Свежен, Пловдивско, пъдпъдъкът с кестени и рози на Росица Димитрова от Казанлък, две от ястията на едни от най-популярните български блогърки – пълненият шаран на Илиана Николова от Ловеч и триградският пататник на Ваня Филипова, допълваха кулинарната карта на България, която участниците в конкурса нарисуваха с уменията си в кухнята на МЕТРО Академия. Сармички от патладжан и телешка кайма, приготвени от риалити звездата Тома Здравков, научени от него в Девин „от леля Малинка“, капамата от див заек със зеленчуци и дюля на Елена Маринова от Шабла ще бъдат част от 12-те първи епизода на „Кулинарното наследство на България“. Те ще бъдат излъчени през 2019 г. от МЕТРО на специална мултимедийна платформа, създадена по случай 20-годишнината на компанията.

„Въпрос на време е българската регионална кулинарна традиция да преодолее уеднаквените рецепти, наложени по времено на социализма, за да се открият типичните ястия, характерни за даден район, както е в Италия или Франция“, смята Андре Токев. „България трябва да възвърне автентичната си кулинария, обусловена от плодородието на земята си и вековните си традиции.“, казва водачът на експедицията „Кулинарното наследство на България“, организирана от МЕТРО.

Рецептите на част от победителите:

Бурания от Пепа Стоева, Стара Загора

Продукти: 1 кг кисело зеле, 1 л зелев сок, 200 г ориз, 1 к.ч. свинска мас (или олио), 1,5 кг шарено свинско месо, стръкче-две сминдух (рогата мерудия).

Приготвяне: Месото се нарязва на едри хапки и се запържва в маста. Прибавя се нарязаното кисело зеле, запържва се, докато остане на мазнина, и се залива със зелевия сок. Оставя се да къкри, докато омекне месото. Прибавя се измитият ориз, разбърква се и се изсипва в тава за печене. Налива се още вода – съотношението трябва да стане 1:3, като се предвиди останалия зелев сок в тенджерата. Върху зелето се поставят и притискат няколко стръкчета сминдух. Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се пече до бледо зачервяване на зелето и набъбване на ориза. Ако водата не достига, се прибавя още малко вряла.

Ястието се поднася с отделно счукан чесън с оцет. Тъй като месото е шарено и е готвено с мас, чесновият оцет убива мазнината.

Кешкек от Гьонюл Хайредин, Русе 

Продукти: 400 г жито; 1 цяло пиле, около 1,5 кг; 125 г краве масло; сол; черен пипер; червен пипер.

Приготвяне: Пшеницата се смесва с пилешко месо и се варят в голя съд на постоянен огън. Пшеницата е предварително накисната във вода от предния ден, а пилешкото се застила на дъното на съда. Добавя се разтопеното краве масло и всички съставки се варят няколко часа на бавен огън. У дома се приготвя в голяма тенджера или казан на печката от предната вечер и ястието се оставя да къкри и набъбва до сутринта. Хомогенизирането се получава с помощта на голям дървен чук (токмак), с който се „бият“ съставките, след като са се сварили. Приготвянето е много трудоемко и изисква преценка кога точно да се спре с разбиването, за да не се получи клисава и лепкава, неапетитна каша.

Пълнен шаран от Илиана Николова, Ловеч

Продукти: 1 шаран около 1,5 кг, 2 ч.ч. нарязан ситно лук, 1 ч.ч. нарязани орехи, 1 суха чушка, 3 ч.л. червен пипер, 1 с.л. чубрица, 1 с.л. джоджен, 1 лимон, черен пипер, сол.

Приготвяне: Шаранът се почиства и измива. Посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се за няколко часа в хладилник. Лукът се изпържва в малко олио. Добавят се орехите и чушката, нарязана на парченца. Разбърква се, оставя се още минутка на котлона и се отмества. Подправя се с червения пипер, чубрицата, джоджена, черен пипер и сол на вкус. Шаранът се пълни с приготвената смес и се зашива.

Тавата, в която ще се пече, се намазва добре с олио. Поставя се шаранът. Върху него се подреждат нарязаните на кръгчета лимони. Полива се леко с олио и се слага да се пече. Когато е готов, се изважда и се сервира нарязан на парчета. За да не прегорят лимоните отгоре, може да се сложат по средата на печенето.

Капама от Елена Маринова, Шабла

Продукти: 1 див заек ,1 к.ч олио,1 к.ч.домашно червено вино, 10 дребни лукчета /арпаджик/, 3-4 глави чесън, 1 голяма дюля, 2-3 домата, 1 червена и 1 зелена пиперка, 1-2 моркова, шепа маслини, 1 ч.л червен пипер, по 10-20 зърна черен пипер и бахар, 3-4 дафинови листа, стръкове магданоз, сол.

Приготвяне: Капамата може да се приготви от всякакъв вид дивеч – заек, сърна, диво прасе, яребици, дива патица

Заекът се нарязва на порции и се вари до омекване. След това се оставя около 1 ч.ч. вода в съда, в който е врял, и се поставят всички изброени продукти /чесънът се слага необелен с люспите, само измит/. Добре е да се готви в затворен глинен съд във фурна или в скороварка. Ври около 1 час на тих огън, докато остане на гъст сос от олиото, водата и виното.

Фасул на шумки от Надежда Христова

Продукти: 1-1,2 кг свински джолан, 1 низа изсушен зелен фасул с добре очертани зърна, около 100 г сланина, олио, вода, сол, черен пипер, 5-7 обелени скилидки чесън.

Приготвяне: За да ястието е необходимо да се подготвите още от лятото. Ако имате собствена зеленчукова градина, сте облагодетелствани. Иначе просто купете от пазара зелен фасул, който обаче има добре очертани бобчета. С игла и конец го нанижете на низа и я закачете на проветриво място, но не на пряка слънчева светлина, за да изсъхне.

И така, когато вече имате фасул на шумки, следва същинското готвене. Тъй като преди десетилетия хладилници не е имало, оригиналната рецепта е с осолен свински джолан. Сега можете да купите охладен джолан от магазина. Начупвате низата фасул и я оставяте в студена вода да кисне поне няколко часа. След това в тенджера под налягане, глинен гювеч или обикновена тенджера слагате фасула, джолана, 5-6-7 необелени скилидки чесън, олио и сол. Вари се на среден огън. Нарязват се и парченца сланина. Когато месото се свари, джоланът се вади, обезкостява се, месото се връща при фасула, оставя се да поври още десетина минути и можете да сервирате. Като подправки можете да използвате сол и черен пипер. Ароматът на ястието идва от специфичния изсушен фасул.

Дрипави першоре от Мария Иванова

Продукти за 6 порции: 300-400 г домашно пушен свински бут, 200 г пушена сланина (гърди), 200 г пушена кълбъсъ, 1 ч.ч. ориз, 1 голяма кисела зелка (или 2 буркана стерилизирани), 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер (смлян или на зърна), 3 ч.ч. вода, 50 мл олио. Не се слага сол поради пушените продукти.

Приготвяне: Нарязваме всички продукти ситно, смесваме ги с ориза, подправките и водата. Сипваме в по-дълбока тава и заглаждаме повърхността. Добре е да бъде полхупен съдът, достатъчно е дори алуминиево фолио. Печем на предварително загрята на 200 градуса фурна за около час. Поне 15 минути преди края на печенето махаме капака или фолиото, за да се изпече и от горе и да получи коричка.

По желание при сервиране може да добавим лют червен пипер или чушле.

коментара

Реклама
loading...

Светско

Невероятните ученици от туристически клуб „Пирински стражи“ при Трето ОУ „Братя Миладинови“ изпълняват своя план за пролетния сезон

Публикувано

на

Днес, 23 март 2019 г., туристите посетиха Ландшафтно-исторически парк „Градище”, който се намира близо до с. Долно Дряново.

Те бяха топло посрещнати от екскурзовод, който им изнесе прекрасна беседа и ги придружи до обект по алпийската пътека.

Планинарите от Трето ОУ бяха възхитени от древното тракийско светилище, което е едно от най-старите в България и от различните скални образувания, придаващи формата на костенурка, змия, глава и др.

Присъщо за малките туристи е да предприемат по-дълги походи. Поради тази причина те преминаха целия маршрут на алпийската пътека, посещавайки всички скални феномени, достигайки до р. Бистрица, която тече североизточно от връх Свети Петър (1745 м), в рида Дъбраш, в Западните Родопи.

Особено впечатление на туристите направи мястото за жертвоприношения и неизследваната до този момент пещера.

Следващата стъпка на Стражите е изкачване на Лясковски връх (вр. Свети дух) другата седмица.

Ръководителите на клуба – Славка Жостова, Лозана Грозданова и Александър Халачев благодарят на екскурзовода за прекрасната беседа и топлото посрещане.

Гордеем се с вас! Браво!

коментара

Продължете с четенето

Хороскоп

Хороскоп за 25 март

Публикувано

на

ОВЕН

Първият ден от седмицата на Овен ще донесе пълно доволство и възвишено душевно състояние може би поради факта, че в семейството ви цари разбирателство и хармония. При някои от вас усещането за щастие е плод на конкретен контакт, който е делови и ви предоставя възможност за значителен напредък в доходите.

ТЕЛЕЦ

При Телците денят дава известни надежди, но някои, които разчитат предимно на финансов успех, по всяка вероятност ще останат недоволни. Изследвайте задълбочено предложенията, на които най-много се надявате. Прекрасен е понеделник, защото ще достигнете до признание, което ще завърши с бракосъчетание.

БЛИЗНАЦИ

Успокоени сте, настъпва социална промяна, чувствате се като нови хора. Едни от вас са доволни от контактите, които ще осъществят в понеделник. За други настъпва успокоение и сигурност във връзка с професионалната им изява, а трети въобще не мислят за работа и ще се отдадат изцяло на жадувания отдих.

РАК

Днес повечето от Рак са радостни и възторжени. Повишената чувствителност и доброто настроение са първите сигнали за промените, които ви очакват на социално ниво, където започва вашият нов живот. Активизирайте се и действайте целенасочено. Виждате враг във всеки от хората, с които работите. Някои ще пътуват.

ЛЪВ

Лъвовете навлизат в благоприятен период, който има значителни характеристики от гледна точка на реализация. Настъпват промени в контактите и действията ви. Случаите на безплодност в работата и пречки от всякакъв вид ще бъдат изолирани вече. Впрегнете всичките си сили, за да се реализирате.

ДЕВА

Девите посрещат делника унесени в спомени и с явно желание това състояние да продължи по-дълго. Но денят има своите изисквания и ще ви принуди да действате според плановете ви, свързани с пътуване или деловия живот. Вероятността да реализирате своите професионални възможности е много голяма.

ВЕЗНИ

Днес ще настъпи промяна за родените под Везни, ще започне с настроението ви, което на моменти ще бъде добро, а после лошо. Обърнете внимание какви са факторите, които създават лошото ви настроение, и мислете върху тях. Насочете усилията си в тази посока и действайте. Ако си помогнете – успехът ви е пълен.

СКОРПИОН

Вие също навлизате в нов етап на своя живот. Той идва след една вътрешна промяна, която за почти всички вече е факт. Предстои ви огромна лична и професионална реализация. Положителните сили действат непрестанно върху вас. Днес се подгответе психически за работа, която ви предстои. Не се претоварвайте!

СТРЕЛЕЦ

Днес Стрелците са облагодетелствани и могат да реализират намеренията си. Все още мнозина бягат от отговорност и се движат инертно. Не се заблуждавайте, че това може да продължи дълго. Направете ревизия на контактите си, на приятелското обкръжение и хората, на които разчитате. Променете стила си на работа. Сега са неосъществими намеренията ви за контакти с влиятелни хора.

КОЗИРОГ

Днес не очаквайте нищо лошо да се случи. Единственото, което лично вие трябва да предприемете, е по-дълговременно планиране и твърдо да отстоявате взетите решения. Реализацията ви е на високо ниво и е извън всякакво съмнение. Намирате се в състояние на подем и нищо не е в състояние да ви се опре. Днес се очертават и много ползотворни контакти.

ВОДОЛЕЙ

Водолеите са емоционални в понеделник, но и твърде фини. Вашето израстване се осъществява постепенно и неотменимо. Гаранция за това всеки от вас може да има по един признак, който е характерен за вас днес. И той е именно спокойствието. Предстоят ви нови запознанства и делови успехи. Бъдете проницателни. Разчитайте на собствените си възможности.

РИБИ

Понеделник е важен ден за Рибите. Днес мнозина ще осъзнаят, че извършват много празни действия и разчитат на фантазии. Променете досегашния си стил и ще навлезете в полето на личната изява. Денят е благоприятен за домашни занимания, делова дейност или лична реализация. Действайте бързо и ще успеете. За някои денят носи нова любов, а при други изясняване на някои взаимоотношения в интимността.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ