Има ли дефицит на учители в Благоевградско?

Дни след началото на годината, търсят учители в Пиринско. От регионалния инспекторат по образование, обявиха свободни места за учители в района. Две от местата са за град Петрич, където се откриват две свободни места в детска градина №2, като местата са съответно за учител и помощник-възпитател. В село Марикостиново също се отвори работно място – за учител в ЦДО, начален етап.

Детската градина в село Лъжница, Гоце Делчев, обяви в края на миналата година 14 работни места. Те са за музикален учител, помощник-възпитател, готвач, касиер и огняр. Това води след себе си до логичния въпрос – има ли дефицит на учители и помощен персонал в района?Според инспектората – отговорът е „не“. Миналата година директорът Ивайло Златанов заяви пред медиите, че за едно място на учител в Благоевград се кандидатирали над 100 учители. В сферата се връщали дори пенсионирани кадри, които привлечени от увеличението на заплатите, искали отново да бъдат част от класните стаи.

От друга страна, Югозападният университет „Неофит Рилски“ всяка година дипломира хиляди студенти със статут на учители, които се оплакват, че трудно си намират работа в района. Интересът към професията се възобнови последните години, когато от образователното министерство обявиха, че планират увеличение на учителските заплати. От 01.01.2019 г. минималната основна работна заплата за директор на директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 1140 лв., на заместник-директор – 1065 лв., на педагогически специалисти – учител, ръководител ИКТ, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, ресурсен учител, педагог, възпитател, рехабилитатор на слуха и говора, треньор по вид спорт – 920 лв., на старши учител и старши възпитател – 955 лв. И на главен учител и главен възпитател – 1005 лв., съобщиха от МОН.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене