Свържете се с нас

Политика

СКАНДАЛ! Мария Габриел отпада като водач на евроизборите! Хаджидимовалийката със сринато доверие? Асим Адемов влиза в листата!

Публикувано

на

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова ще води листата на ГЕРБ за евроизборите , коментира се в средите на управляващата партия. Втора се очаква да бъде бившата екоминистърка Ивелина Василева, трета еврокомисарят Мария Габриел, а четвърти Андрей Ковачев, който е лидер на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП в Страсбург. Пета ще е Ева Майдел. Останалите досегашни евродепутати Емил Радев, Андрей Новаков и Асим Адемов отиват по-назад в листата.В момента се води битка за първите места в листата на ГЕРБ. Мария Габриел е считана за близка до председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, а Лиляна Павлова – до премиера и лидер на партията Бойко Борисов.

ГЕРБ се цели за 6-7 евродепутати на изборите през май тази година. Ако ГЕРБ спечели и има възможността да излъчи еврокомисар, най-вероятно това ще бъде Лиляна Павлова. Мария Габриел ще отпадне въпреки, че тя има сериозно лоби в ЕНП, заради сринатото доверие къмч нея твърдят източници на Топ Преса. Да остане евродепутат, от ЕНП натискат и за Андрей Ковачев. Той е близък приятел с Манфред Вебер, който беше номиниран от ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Ева Майдел също е от това обкръжение връзкари. Мария Габриел е родена в Гоце Делчев, но е отраснала в Хаджидимово. Преди пет години Мария Габриел, тогава още с моминското си фамилно име Неделчева, се омъжи за французина Франсоа Габриел от вътрешния кръг на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, а днес – член на кабинета на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Председателят на ЕНП Жозеф Дол кумува на сватбата на Неделчева и Габриел в София през 2012 година. Франсоа и Мария Габриел имат един син Жан-Едуар, роден през 2015 г. Мария Иванова Габриел е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия от 2009 г. От 2012 г. е зам.-председател на ЕНП Жени, както и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. От 2014 г. е ръководител на българската делегация в групата. Ева Майдел, по майчина линя е с дупнешки корени. От началото на 2017 г. българската евродепутатка от ГЕРБ Ева Паунова носи фамилията Майдел, защото се омъжва за приятеля си австрийския адвокат Никлас Майдел. Той е един от 28-те най-влиятелни политици в Европа според класация на “Политико”. Двамата се запознават в Брюксел на вечеря, организирана от братовчед на младоженеца. И Ева, и Никлас работят главно в Брюксел имат и един син.

Mariya GABRIEL in the European Parliament week 23 2016 in strasbourg

коментара

Култура

Народните представители от ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Георги Динев, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев участваха в откриването на изложбата 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Публикувано

на

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните лица по време на представянето на изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“.

Експозицията бе открита от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Сред гостите на церемонията бяха още народните представители Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Александър Мацурев, заместник- областните Иван Стоянов и Антоанета Янчева, представители на държавни институции, на културни институти, граждани.

Мащабната изложба включва общо 40 пана, с размери 70/100 см. Експозицията представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание.

Изложбата е по повод отбелязването на годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Паната ще останат подредени във фоайето на Община Благоевград до 25 януари 2019 година.

Кметът д-р Ат. Камбитов присъства на официалното откриване на пътуваща изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“ снимка 1

коментара

Продължете с четенето

Политика

Кмета на Сатовча Арбен Мименов подписа договор за още една година топъл обяд

Публикувано

на

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов подписа договор за удължаване на срока на проекта „Топъл обяд на територията на община Сатовча“, който се реализира съвместно с „Агенция социално подпомагане“ и „Европейски социален фонд“, съобщиха от администрацията.

Основната цел на проекта е да се подпомогнат най-нуждаещите се жители на община Сатовча, които попадат в целевата група, включваща самотно живеещи хора, хора без доходи или ниски такива, хора с намалена работоспособност и такива на преклонна възраст.

Проекта в община Сатовча стартира на 01.05.2016 година с 84 нуждаещи се от подпомагане жители.

Услугата се изразява в осигуряване на топъл обяд – супа, основно ястие и десерт на стойност 2,30 лв. за човек на ден. Тъй като услугата по проекта „Топъл обяд“ в община Сатовча се одобрява масово от потребителите, през 2018 година ползващите я  се увеличиха на 190 като се увеличи с малко, от 2,30 лева на 2,50 лева стойността на ястията включени в топлия обяд за нуждаещите се.

От 01.01. 2019 година по инициатива на кмета Мименов договорът за предоставяне на „Топъл обяд“ по  проекта бе удължен до края на тази календарна година с общ бюджет за цялата му продължителност от 405 621,25 лева.

Освен услугата „Топъл  обяд“ община Сатовча предоставя на нуждаещите се жители и услугата „Домашен социален патронаж“ която се реализира в социалните кухни в селата Сатовча, Кочан и  Слащен където се приготвя храната за жители от 8 населени места – Годешево, Туховища, Ваклиново, Жижево и съответно Слащен, Кочан и Сатовча. Храната се приготвя на символичната цена от 2, 10 лева за храноден, а от самата услуга се възползват 107 души от изброените по горе 8 села.

Наскоро община Сатовча реализира и проект съвместно с Фонд „Социална закрила“ благодарение на който бяха модернизирани с  оборудване и ново обзавеждане на трите кухни – майки в Сатовча, Кочан и Слащен.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ