Свържете се с нас

Бизнес

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ОЧАКВАНИТЕ АВТОМОБИЛИ НА 2019 Г.

Публикувано

на

Предстоящите 12 месеца обещават много интересни премиери

Тази година обещава да бъде доста интересна откъм автомобини новини. Ще видим коли от всички класове, като Automedia.bg отново ще ви запознае с повечето премиери. Ето някои от най-интересните от тях.

Aston Martin DBX

Британската компания все пак не издържа на натиска и ще направи първия в историята си всъдеход. Серийният кросоувър DBX ще получи типичните за класа 5 врати, като ще се появи в края на 2019 г. Моделът е изграден на изцяло нова платформа, а двигателите ще бъдат собтвен V12 и 4,0-литров с турбо на AMG. В компанията предвиждат с помощта на DBX да двоят годишните си продажби, които сега са малко над 5000 автомобила.

Audi Q4

В Audi също разширяват гамата си крооувъра и ще представят модела Q4, който представлява купеобразна версия на познатия Q4. Разликата между двете машини ще бъда в задната част, но под капака им ще има едни и същи двигатели – бензинови и дизелови в турбо, развиващи между 150 и 230 к.с. Задвижването ще е предно или към четирите колела. Догодина ще излезе и версия SQ4 с 2,0-литров двигател с 300 коня.

 BMW X6

Кросоувърът BMW X6 смени поколенията през 2018 г., а това означава, че идва времето, в което „братчето му” – X6, да стори същото. И тук предната част ще е същата като при X5, като се изключат някои елементи от бронята. Скосената задница ще е в стила на X4.

 

При двигателите изненади няма да има, тъй като X5 и X6 са на една платформа. Това означава, че X6 ще получи 6-цилиндрови турбомотори с мощност от 249 до 400 к.д. Топ-версията ще разчита на битурбо V8 с 462 к.с., а през 2020 г. ще видим и M-версия с над 600 коня.

Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette

Култовият спортен модел ще претърпи изживее истинска революция при смяната на поколения. Основната промяна е в разположението на мотора, който вече ще е по средата (досега беше отзад). Бъдещият Corvette C8 ще поскъпне значително, като това се дължи именно на смяната на платформата. Очаква се моделът да получи няколко мотора, като сегашният базов – LT1 6.2, ще развива над 600 к.с.

Базовият 4.2 от седана  Cadillac CT6 V ще разполага с 650 к.с., толкова ще има и новия 4-валов V8 5.5 с две турбини. Най-интересното обаче предстои догодина, когато ще видим и хибридна версия, която ще разполага със система за задвижване на четирите колела и ще развива около 850 коня.

Jaguar XJ

Jaguar XJ

Сегашният флагман на Jaguar претърпя куп обновявания, но сегашното му поколение е на конвейера повече от 10 години. Това е доста дълго, тъй като конкурентите му Mercedes S-Class, BMW 7-Series и Audi A8 сменят генерациите на 7 години. През 2019 г. британците все пак ще покажат нов XJ, чиято разработка е финансирана от собственика на компания – индийския концерн Tata.

Най-интересното е, че флагманът на Jaguar става изцяло електрически лифтбек, който е изграден на нова алуминиева платформа. Той ще може да изминава над 500 км с едно зареждане и ще се превърне в директен конкурент на Tesla Model S.

Land Rover Defender

Land Rover Defender

През последните години се появиха нови генерации на някои от най-култовите всъдеходи в историята – Mercedes-Benz G-Class, Jeep Wrangler и Suzuzki Jimny, а сега идва ред и на легендарния Defender. Информацията за него не е много, но се знае, че той ще излее в две верси – къса база с 3 врати и удължена с 5 врати.

Технически Defender най-вероятно ще повтаря до голяма степен сегашното Discovery, тоест ще остане без рама и мостове. Окачването ще е пневматично, а под капака ще бъдат поставени актуалния двигатели на концерна Jaguar Land Rover. Ще има и хибридна версия, като се очаква новото поколение дори да превъзхожда предшествениците си като оф-роуд възможности.

Mercedes-Benz GLS

Mercedes-Benz GLS

Главната премиера на Mercedes за 2019 г. е на новото поколение на флагманския всъдеход GLS. Той преминава на нова платформа MHA (Mercedes High Architecture), която е в основата и на новия GLE. Бъдещият GLS също ке получи хидропневматично окачване, което ще подобри всъдеходните му качества, а под капака ще бъдат поставени дизелови и бензинови „шестаци”.

 

Топ-версията на модела ще получи 4,0-литров битурбо V8, като няма да се мине и без хибридна версия. През 2020 или 2021 г . ще излезе и луксозна модификация Mercedes-Maybach GLS.

Nissan Juke

Nissan Juke

Компактният кросоувър Nissan Juke се продава близо 10 години, като благодарение на смелия си дизайн вече е издигнат в култ от феновете. В Европа моделът е много популярен, като през лятото на 2018 г. в завода в Англия беше произведен милионния екземпляр. Сега предстои смяна на генерациите, като Juke ще получи нова платформа – тази на Renault Captur.

 

Топ-версиите на модела ще запазят задвижването на четирите колела, а под капака ще бъдат поставени агрегати на алианса Renault-Nissan. Това са бензинови турбомотори д обечм 0,9, 1,2 и 1,33 литра, както и 1,5-литров турбодизел.

Porsche Taycan

Porsche Taycan

Първият в историята на Porsche електромобил ще бъде седан, като той ще бъде последван и от „вдигнато” комби – Taycan Cross Turismo, което обаче ще излезе през 2020 г. Специално за Taycan бе разработена нова платформа за електромобили, която позволява използването на батерия с капацитет 90 кВт/ч, поставена под пода.

 

Седанът ще разчита на две електромотора – по един на всяка ос, като съвкупната им мощност ще бъде около 600 к.с. Това ще осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди. Цената от 80 000 евро (начална) прави Taycan напълно конкурентен на Tesla Model S.

 

Skoda Octavia

Skoda Octavia

Бестселърът на Skoda ще смени поколения през есента, като ще се върне към традиционните фарове. Моделът ще се предлага като лифтбек и комби, а гамата двигатели ще остане от сегашната генерация на модела. Очаква се в нея да попадне и хибриден вариант.

 

VW Golf 8

VW Golf VIII

Осмото поколение на най-популярния модел в Европа ще се появи през лятото, като сериозни промени в дизайна не се очакват. Концернът Volkswagen обаче похарчи цели 1,8 млрд. евро за бъдещия модел, като голяма част от тях отидоха за модернизиране на платформата. Новияг Golf ще бъде по-лек и по-безопасен от предшественика си, като ще получи голям брой цифрови технологии, в това число и виртуален кокпит.

За модела е предвиден и автопилот, като след хечбека последователно ще се появят комби, хибридна версия, спортни модификации – GTI и R. Ще има и електрически вариант, но той ще се предлага под гамата I.D., чиито първи модел също ще дебютира през лятото на 2019 г.

www.euavtochasti.bg

коментара

Бизнес

МИГ-Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово открива процедура по подбор на проекти по мярка 4

Публикувано

на

                            О Б Я В А

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО

ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

BG16RFOP002-1.017 МИГ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО – МЯРКА 4 „ПОДКРЕПА ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ВНЕДРЯВАНЕ НА ИНОВАЦИИ В МСП“

Оперативна програма: „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”;

Приоритетна ос 1 : „Технологично развитие и иновации“;

Основна цел на процедурата: Целта на предоставената безвъзмездна финансова помощ е да доведе до повишаване конкурентоспособността на икономиката на територията на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово чрез насърчаване на разработването и въвеждането в практиката на иновации.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитиечрез приноса на ОПИК 2014 – 2020 за Водено от общностите местно развитие .

1. НАИМЕНОВАНИЕ НА МЯРКАТА ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОМР

Процедура за подбор на проекти № BG16RFOP002-1.017 МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово – Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с два  крайни срока за кандидатстване.

В съответствие с обхвата на Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от стратегията за ВОМР на територията на МИГ, включваща подкрепа за разработването или внедряването на иновации в предприятията, процедурата е обособена в два елемента, както следва:

Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“

Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“.

2. ДОПУСТИМИ КАНДИДАТИ

Малки или средни предприятия съгласно Закона за малките и средни предприятия (ЗМСП), регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, със седалище и адрес на управление на територията на действие на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово.

3. ДОПУСТИМИ ПРОЕКТИ И ДЕЙНОСТИ

В рамките на процедурата един кандидат може да подаде проектно предложение по само по един от елементите на процедурата – Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ или  Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“.

ВАЖНО: В случай че един кандидат е подал проектно предложение по двата елемента на процедурата, същото ще  бъде отхвърлено.

Проектните предложения по настоящата процедура следва да съответстват на принципа на ефективност и ефикасност, като допустимите дейности следва да съответстват на целите на оперативната програма и да водят до постигане на специфичната цел и резултати на Инвестиционен приоритет 1.1 „Технологично развитие и иновации“ от Приоритетна ос 1 на ОПИК, при най-адекватното съотношение между очакваните разходи и ползи.

Всички дейности, включени в проектно предложение, следва да са пряко свързани с изпълнението на проекта.

I.А. Допустими дейности по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“:

1. Извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитвания и измервания (вкл. създаване на програми и методики), свързани с разработването на продуктова и/или производствена иновация;

2. Проучване, придобиване и прилагане на резултати от научни изследвания, технологии, know-how, непатентовани открития, права по интелектуална собственост;

3. Защита на интелектуална собственост на национално и международно равнище;

4. Създаване и тестване на прототипи и пилотни линии;

5. Изработване на икономическа оценка, финансова оценка и техническа оценка на разработваната продуктова и/или производствена иновация;

6. Разработване на технологии за производство на продуктова и/или производствена иновация;

7. Изработване на пазарни анализи и проучвания, маркетингови планове за пазарна реализация на продуктова и/или производствена иновация;

8. Организиране на промоционални събития в България, свързани с популяризиране на продуктова и/или производствена иновация;

9. Дейности за информиране и публичност.

ВАЖНО: Проектните предложения, подадения по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ следва да включват минимум една от дейностите по т. 1 – 4, посочени по-горе в т. I. А.

Забележка: В случай, че проектното предложение включва дейности по т. 5. – 8. от т. I.А, те следва да бъдат включени в плана за изпълнение на дейностите по проекта и тяхното изпълнение следва да стартира задължително след приключване на изпълнението и верификацията от страна на УО на дейностите по т. 1. – 4. от т.  I.А.

I. Допустими дейности по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“:

1. Придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване в производството на иновативната продуктова и/или производствена иновация.

2. Придобиване на права на интелектуална собственост върху иновациите, които ще бъдат подкрепяни по процедурата.

3. Придобиване/разработване на специализиран софтуер, необходим за внедряването на иновативната продуктова и/или производствена иновация.

4. Консултантски и помощни услуги в подкрепа на иновациите.

Забележка: „Консултантски услуги в подкрепа на иновациите“ означава консултиране, подпомагане и обучение в областта на трансфера на знания, придобиването, защитата и експлоатацията на нематериални активи, използването на стандарти и на правилата, които ги уреждат; „помощни услуги в подкрепа на иновациите“ означава осигуряване на бази данни, библиотеки, пазарни проучвания, лаборатории, етикети за качество, изпитване и сертифициране с цел разработване на по-ефективни продукти, процеси или услуги.

5. Дейности за информиране и публичност.

Проектното предложение следва да включва минимум една от дейностите, посочени в т.1, т.2 и т.3.

ВАЖНО! Включването на дейности само за консултантски и помощни услуги в проектното предложение, подавано по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ на настоящата процедура е НЕДОПУСТИМО.

Кандидатите за безвъзмездна финансова помощ могат да представят проектни предложения по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ на настоящата процедура, включващи комбинация от „Инвестиции” (дейности по т.1 – т.3 от т. I.Б) и „Услуги” (дейности по т. 4 от т. I.Б), като включването на „Инвестиции” (дейности по т.1 – т.3 от т. I.Б) е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Включването само на дейности „Услуги” (дейности по т. 4 от т. I.Б) е НЕДОПУСТИМО.

Пълният набор от мерки за информиране и публичност (визуализация), които бенефициентите трябва да прилагат при изпълнение на проекти, финансирани от ЕСИФ, се съдържа в „Единния наръчник на бенефициента за прилагане на правилата за информация и комуникация“ 2014-2020, който може да бъде намерен на интернет страницата на Управляващия орган:

http://www.opcompetitiveness.bg/module3.php?menu_id=359

4. ПЕРИОД ЗА ПРИЕМ И НАЧИН НА  ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Първият краен срок за подаване на проектните предложения е 02.09.2019 г., 16:00 часа.

Вторият краен срок за подаване на проектните предложения е 30.12.2019 г., 16:00 часа.

(Приемът по втори краен срок за подаване на проектни предложения ще се проведе в случай, че са налични остатъчни средства по съответните елементи на процедурата, от първия краен срок за подаване на проектни предложения).

Всяко проектно предложение, което е подадено след първия краен срок за кандидатстване, но преди изтичане на втория краен срок за кандидатстване, ще се счита подадено в рамките на втория краен срок.

Всяко проектно предложение, което е подадено след втория краен срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по процедурата.

Място на подаване на проектните предложения: Подаването на проектно предложение по настоящата процедура се осъществява изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

5. БЮДЖЕТ НА ПРИЕМА

В съответствие с разпоредбите на чл.42, ал.4 от ПМС 161 от 4 юли 2016г. процедура BG16RFOP002-1.017 МИГ Гоце Делчев Гърмен – Хаджидимово – Мярка 4 „Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ е с два срока за кандидатстване.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 352 049,40лв.  За настоящата процедура за подбор на проекти процента на съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) е 85%, а финансирането от националния бюджет се равнява на 15%.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде разпределен между двата елемента на процедурата и двата крайни срока за подаване на проектни предложения, както следва:

Първи краен срок:

Общият размер на БФП в размер на 352 049,40 лева (левовата равностойност на 180 000 евро), разпределени както следва:

Общ размер на безвъзмездната финансова помощ

Средства от Европейския фонд за регионално развитие

Национално съфинансиране

352 049,40 лв.

180 000 евро

100 %

299 241,99 лв.

153 000 евро

85%

52 807,41 лв.

27 000 евро

15%

Размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Средства отЕвропейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по Елемент А„Разработване на продуктови и/или производствени иновации от

предприятия“ по процедурата

Национално съфинансиране по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

195 583,00 лв.

100 %

166 245,55 лв.

85%

29 337,45  лв.

15%

Размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Средства отЕвропейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от

предприятия“ по процедурата

Национално съфинансиране по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

156 466,40 лв.

100 %

132 996,44 лв.

85%

23 469,96  лв.

15%

Втори краен срок: Ще се използват остатъчни средства по съответните два елемента на процедурата след приключване на първия прием, в случай че е наличен свободен финансов ресурс.

Общият размер на БФП по настоящата процедура съответства на предвиденият общ размер на безвъзмездната финансова помощ по мярка 4 “ Подкрепа за разработване и внедряване на иновации в МСП“ от СВОМР. МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово си запазва правото да не предостави изцяло посочената по-горе сума при недостатъчен брой качествени предложения, отговарящи на предварително зададените критерии.

Всяко проектно предложение, което е подадено след първия краен срок за кандидатстване, но преди изтичане на втория краен срок за кандидатстване, ще се счита подадено в рамките на втория краен срок.

Всяко проектно предложение, което е подадено след втори срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по процедурата.

ВАЖНО:

Кандидатите имат право да подадат само едно проектно предложение. При подаване на повече от едно проектно предложение от един и същ кандидат се разглежда само последното проектно предложение в рамките на съответния краен срок, в който кандидатът за пръв път е подал проектно предложение за участие по процедурата, като предходните проекти се считат за оттеглени. При така посоченото следва, че ако проектно предложение на даден кандидат не е одобрено за финансиране, същото не може да бъде подавано отново в рамките на следващ краен срок, тъй като това ще доведе до подобряване на качеството на проектното предложение и нарушаване на принципите по чл.29 от ЗУСЕСИФ.

6. МИНИМАЛЕН И МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ, ПРЕДОСТАВЯНА ЗА ПРОЕКТ

Минималните и максимални размери на безвъзмездната финансовата помощ за конкретен проект и на общите допустими разходи за конкретен проект, независимо по кой от двата елемента на процедурата: Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ или Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ е подаден, са:

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект:

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент А „Разработване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

30 000 лева

(15 338,76 евро)

195 583,00 лева

(100 000 евро)

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ по Елемент Б „Внедряване на продуктови и/или производствени иновации от предприятия“ по процедурата

30 000 лева

(15 338,76 евро)

156 466,40  лева

(80 000,00 евро)

Максималният размер на общите допустими разходи за всеки проект е в рамките на 391 166 лева (200 000 евро).

Максимален размер на помощта при приложим режим „de minimis“ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Максималният интензитет  на  безвъзмездната финансова помощ (БФП) е до 90 % от общата стойност на допустимите разходи по проекта.

7. ЛИЦЕ/А ЗА КОНТАКТ И МЯСТО ЗА ДОСТЪП ДО ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ

Лице за контакт: Тереза Вакареева,  mig_gotsedelchev@abv.bg, 0893 66 17 67;

Пълният пакет документи за кандидатстване са публикувани на следните интернет адреси:

https://eumis2020.government.bg;

на интернет страницата на Сдружение „МИГ – Гоце Делев – Гърмен – Хаджидимово“ – http://www.mig-gotsedelchev.com/;

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) – https://eumis2020.government.bg.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Днес, 17 юли, започна изграждането на нов търговски център в град Благоевград

Публикувано

на

Първа копка направиха кметът на общината д-р Атанас Кaмбитов и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” г-н Тодор Белчев, след като бе отслужен тържествен водосвет.

Инвеститор в проекта и собственик на терена е веригата за бяла, черна и офис техника „Технополис“.

В новия търговски център ще бъдат разположени магазин за дамскa, мъжка и детска мода LC Waikiki и магазин за обзавеждане и декорация на дома JYSK. Като наематели в новия обект,  и двете международни вериги ще стъпят за първи път в Благоевград. Търговският център ще се намира до хипермаркет „Технополис“ – Благоевград на ул. „ Св. Димитър Солунски“ № 5. Мястото е удобно и комуникативно, в непосредствена близост до центъра на града, като се обособява голяма търговска зона с разнообразие от магазини за дома, семейството и свободното време.

Новият търговски център в Благоевград се очаква да посрещне първите си клиенти през есента на тази година.

Предвиден е безплатен паркинг за посетителите, свързан с този на хипермаркет „Технополис“. За главен изпълнител на проекта е избрана фирма Автострой ООД.

Направиха първа копка по изграждането на нов търговски център в Благоевград снимка 1

Направиха първа копка по изграждането на нов търговски център в Благоевград снимка 2

Направиха първа копка по изграждането на нов търговски център в Благоевград снимка 3

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ